Ewertssons Europa: Hela havet stormar i Everton

24 Januari 2022 - 12:27Varje vecka sätter journalisten Jimmy Ewertsson ord på det allra mest intressanta som hänt i Europa den gångna fotbollshelgen! 

Den lägsta poängskörden på 24 år, ny förlust i helgen och varken någon ny tränare eller sportchef presenterad. Evertons fans börjar bli allt mer frustrerade på situationen och uttryckte med eftertryck sina känslor över att se deras klubb dras in i nedflyttningsstriden.

Frustrationen formligen bubblade över på Goodison Park i helgen, när Everton föll mot Aston Villa och förlängde den segerlösa sviten till sex matcher. Emiliano Buendía gjorde matchens enda mål när den lille argentinaren precis innan halvtidsvilan nickade bollen i nät och i målfirandet träffades Matty Cash och Lucas Digne – som nyligen lämnade Everton för just Villa – av en inkastad flaska. 

Efter matchen stannade flera hundra Everton-fans kvar på Goodison för en ”sit-in protest” som pågick i mer än en timme efter slutsignalen, där supportrarna krävde ordföranden Bill Kenwright och flera andra styrelsemedlemmars avgång. 

 - För mig kan fansen protestera och säga vad de vill, eftersom det är deras klubb. De har en rätt att stötta klubben på vilket sätt de vill. Jag vet hur illa de mår, och jag känner lika mycket som dem, sade tillfällige tränarersättaren Duncan Ferguson efter matchen. 

20 matcher in i säsongen står Everton noterade för 19 inspelade poäng. Det är den lägsta poängskörden vid det här skedet av säsongen på 24 år och med blott fyra poäng ned till nedflyttningsstrecket är Everton nu fast i en negativ spiral som man desperat måste ta sig ur för att inte genuint ska dras in i den benhårda nedflyttningsstriden. 

Men frågan är hur väl Everton egentligen är rustat och organiserat för att genomgå en kamp för Premier League-statusen? 

Den 5 december lämnade sportchefen Marcel Brands, tillsammans med rekryteringsansvariga adepterna Gretar Steinsson och Dan Purdy. Holländaren Brands exit kom åtta månader efter att han kritade på ett nytt, lukrativt treårskontrakt. 

”En strategisk översyn av den fotbollsmässiga strukturen kommer nu att genomföras för att finna den bästa modellen för klubben på längre sikt”, kommunicerades när Brands lämnade och en och en halv månad senare står såväl positionen som sportchef och rekryteringsansvarig vakant med bara dagar kvar av januarifönstret. 

Förra veckan sparkades även tränaren Rafa Benítez och hans tränarteam och Everton har nu landslagsuppehållet på sig att få in en ersättare. Relationen mellan Evertons fans och Benítez var alltid dömd att sluta olyckligt på grund av spanjorens kopplingar till Liverpool. Benítez inledde säsongen bra, men hans jobb gjordes inte enklare av att den redan obalanserade truppen drabbades av skador på nyckelspelare som Dominic Calvert-Lewin och Yerry Mina. 

När Benítez sparkade var han dem femte tränaren som Everton sparkat sedan Roberto Martínez lämnade klubben 2016, efter att vare sig Ronald Koeman, Sam Allardyce, Marco Silva, Carlo Ancelotti eller Benítez bedömdes vara rätt man för jobbet. Lägg därtill att Everton har en net spend på över 200 miljoner pund sedan den brittisk-iranske affärsmannen Farhad Moshiri blev klubbens ägare 2016. 

Evertons stora bekymmer under Moshiris ledning har varit den uppenbara bristen på tydlig struktur och tydlig riktning om vad klubben vill vara och vart klubben är på väg. Lägg därtill uppgifterna om att ägaren Moshiri och ordföranden Kenwright inte är helt på samma sida gällande klubbens nästa steg, samt ovanstående rådande situation kring bristen på personer i beslutsfattande roller. 

Everton står inför en vital period och det är av yttersta vikt att, efter de senaste årens misslyckanden, få in rätt person på tränarposten. Därefter måste The Toffees få sin organisation på plats och sträva åt rätt håll om Moshiris ambitioner – ägaren bygger bland annat en ny arena vid Bramley-Moore – ska kunna uppfyllas. 

Men först och främst handlar det om att se till att Everton undviker nedflyttning – och den pågående trenden gör att det finns genuin anledning till oro. 

Helgens lagkamrat: 

 Nåja, en liten skarvning måhända, då matchen spelas först under måndagen. Men det är ändå smått sensationellt att minstingnationen Komorerna kommer ställa en utespelare i mål i åttondelsfinalen mot värdnationen Kamerun, efter att alla tre målvakter i truppen är otillgängliga på grund av skador och covid-19. 

- Vi har redan valt en utespelare som kommer stå i mål. Det är en spelare som visat att han kan stå i mål i träning, säger assisterande tränaren Daniel Padovanni. 

Helgens avgörande: 

Det satt långt inne, men med matchens mer eller mindre sista spark avgjorde Marcus Rashford mot West Ham när han från nära håll petade in matchens enda mål. Det var andra matchen i rad som Rashford hittade nätet, vilket kan medföra en välbehövligt självförtroendeboost för anfallaren som fått se 19-årige svensken Anthony Elanga gå före de senaste veckorna. Också viktigt för Ralf Rangnick i Uniteds kamp om Champions League. 

Helgens dramatik: 

Fotboll är fotboll är fotboll, eller? Den amerikanska fotbollen och NFL bjöd på den sena söndagskvällen hur som helst på spektakulär underhållning och dramatik när regerande Super Bowl-mästarna Tampa Bay Buccaneers tog sig tillbaka från underläge 27–3 till 27–27 med 40 sekunder kvar att spela av divisional round mot Los Angeles Rams – bara för att ändå förlora efter att Rams avgjort med ett field goal i slutsekunderna. 

Helgens comeback: 

Atlético Madrid visade till slut sina sanna färger i slutet av andra halvleken mot Valencia. Diego Simeones lag låg under med 2–0 fram till den 64:e matchminuten och när matchen tickade in på tilläggstid låg Los Colchoneros fortfarande under med 2–1 – men lyckades ändå vända och vinna efter sena mål av Ángel Correa och Mario Hermoso. 

- I den andra halvleken såg vi verkligen Atlético Madrid. Vi var oss själva igen. Närhelst jag känner att det börjar slinka ifrån oss vill jag bara hålla i ännu hårdare, sa Simeone. 

Helgens skinka: 

Nico Serrano, Athletic Clubs nyaste stjärnskott, gjorde sin första La Liga-start i helgen – och 18-åringen gjorde mål direkt. Kanske kan Serrano bilda en intressant anfallstrio med bröderna Williams, Iñaki och Nico. Athletic lyckades bryta Rayo Vallecanos stolta förlustfria svit på hemmaplan, som gjort den lilla Madrid-klubben till ett av Europas bästa hemmalag under säsongen. 

Helgens vackraste firande: 

Barcelonas överlägsna damlag fortsätter att storma fram och vann enkelt supercupfinalen med hela 7–0 mot Atlético Madrid. Efteråt stod dock Barcelona för ett lite annorlunda firande när samtliga spelare hivade upp en motståndarspelare som hyllades genom att kastas upp i luften. Atléticos Virginia Torrecilla kom in som inhoppare i matchen efter nästan två års frånvaro efter att ha drabbats av en hjärntumör.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa