Publicerad på 25 Aug - 13:37

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 21: Genomgång av ALLA matcher


Två omgångar återstår innan ett kortare landslagsuppehåll. En sista tredjedel av säsongen återstår och det är stor dramatik i såväl bottenstrid som guldkamp. Här är mina tankar inför helgens matcher. 

Två omgångar återstår innan ett kortare landslagsuppehåll. En sista tredjedel av säsongen återstår och det är stor dramatik i såväl bottenstrid som guldkamp. Här är mina tankar inför helgens matcher.

Retroaktiv Malmöutdelning i Uppsala? 

Malmös poängsnitt senaste tiden är inte så imponerande med bara två segrar på sju allsvenska matcher. Tycker laget gjorde en bra prestation mot Mjällby i förrförra omgången. Djurgårdsmatchen (0-0) var ett steg bakåt när det gäller offensiven. Hade svårt att bryta ner ett hårt arbetande och resolut DIF. 

Tror dock Siriusmatchen kan passa Malmö FF bra. Uppsalalaget spelar bra i match efter match, men saknar killerinstinkten i såväl offensivt som defensivt straffområde. Släpper in billiga mål och får inte tillräcklig utdelning sett till alla chanser de skapar. Men de bjuder upp till spel - tror det passar MFF just nu. 

Tycker Malmö FF ska ses med bra chans att vinna här, konstgräset till trots. Oliver Berg ger laget ytterligare ett offensivt alternativ att laborera med och han fick debutera i sömniga Smedbymatchen i Svenska Cupen. Kanske är dags att låta IKT vila från start en match? Kan se Thelin fylla in bra roll som inhoppare i en forceringsfas, men som Malmö ofta spelar kommer han sällan till målchanser just nu. 

Resultattips: 1-3?

Djurgården vinner tajt match? 

Efter en stökig sommar har det lugnat ner sig lite i Djurgården. Insatsen mot Malmö FF förra helgen påminde äntligen om hur laget många gånger såg ut i fjol.

Ett återstående problem är dock att det saknas lite offensiv klass med Berg, Elias Andersson + Asoro sålda, Fallenius + Bergvall skadade. Radetinac är en Djurgårdslegend som fortfarande kan göra ett bra jobb, men inte har han i ett topplag att göra som ordinarie ytter 2023? Milleskog har nyss värvats från Superettan, de andra sommarnyförvärven behöver också tid. Här och nu är offensiven inte så skrämmande i min bok, särskilt som Wikheim varit väldigt svag den här säsongen.

Mot ett Degerfors som blandar och (mest) ger prestationsmässigt tror jag ändå Djurgården har bra chans att studsa tillbaka och ta en seger. Men jag tror det kan bli rätt målsnålt. Hemmaseger + under 4,5 mål?

Läs Polsäters rek här

Resultattips: 2-0?

Vinna eller försvinna för Gnaget

Efter en bra AIK-start mot IFK Norrköping blev 1-0-ledning till slut 1-3-förlust. För några omgångar sedan verkade AIK ha klarat sig ur den värsta krisen. Nu är laget i allra högsta grad indragna i nedflyttningsdramat igen. Jag tror ändå Gnaget löser kontraktet till slut. 

Men då är Varbergmatchen en total måstematch att ta tre poäng i. Skulle de misslyckas med att slå jumbon, som dessutom sålt spelare i veckan, är det inte bara att ett utmärkt läge att ta poäng som går förlorat. Det kommer också komma en ny våg av väldigt mycket kritik och ökad press för truppen att hantera. Säsongsvärsta i fotbollskrisläge i så fall. En övertygande seger är det enda som duger. 

Dags för defensiva nyckelpjäser som Nordfeldt och Milosevic att steppa upp. Landslagets reservkeeper Nordfeldt tycker jag över tid inte varit särskilt bra för AIK. Ingen floppvärvning, men heller inte den toppmålvakt många trodde. Brolin har gjort det väldigt bra i Allsvenskan tidigare, hade inte varit helt främmande för att ge honom chansen. Milosevic har jag förstående för att det är tufft för då han varit skadedrabbad. Men han har gått från att vara en av allsvenskans absolut bästa mittbackar till något annat. Tidigare tycker jag han utstrålade lugn och pondus. Nu är det osäkerhet och det händer dåliga grejer runt honom. Han behöver hitta en högre växel sista tredjedelen av säsongen, för det är han som ska leda AIK defensivt. 

Resultattips: 2-0? 

IFK Göteborg nyper poäng av Häcken? 

Europadubblerande Häcken hade en viktig match mot Aberdeen i torsdags. 2-0-ledning blev 2-2 och lite av en mardrömsuppladdning inför derbyt. Viktig retur i Skottland kommande vecka. Mellan de här svåra matcherna ska de till Ullevi där ett desperat IFK Göteborg väntar. 

Jag tror Blåvitt har bra chans att ta poäng här. De var klart bättre än Djurgården i förrförra omgången och efter några nyförvärv kommit in har de en rätt så bra bredd med en bänk som kan påverka matchbilder. Vändningen i Degerfors senast (0-1 till 2-1) måste ge en otrolig boost till truppen. Kapten Berg har avgjort två matcher i rad. 

Kommer sälja sig extremt dyrt mot Häcken. Att Hisingsgänget är bättre råder det inga tvivel om, men gräsunderlag, hemmaplan och allt att vinna. +0,5 på Blåvitt är ett givet spel för mig.


Resultattips: 2-1? 

Är Norrköping underskattade på oddsmarknaden? 

Intressant med IFK Norrköping. De har studsat upp på fjärdeplats i tabellen, men oddsmarknaden rankar laget fortsatt rätt så lågt. Jag sitter nog också i den båten att jag tycker de haft en hel del medstuds i en del matcher. 

Oddsmässigt var Peking underdog hemma mot AIK i måndags när matchen började. Mot Elfsborg står de i väldigt höga odds, inte långt ifrån vad Mjällby stod i när de gästade Borås förra helgen. På något sätt lyckas Peking ändå rada upp vinster och det får man respektera. Men som jag varit inne på – att de ligger så pass högt i tabellen är snarare ett tecken på att andra lag (AIK, Djurgården, Hammarby och i viss mån Blåvitt) underpresterat.

Norrköping är lite av Elfsborg light då de också föredrar att ha lite mindre boll och främst attackera via omställningar. Elfsborg är ett bättre lag och de kan eventuellt få in Hedlund i spel här, vilket ger alternativ till Bernhardsson och Okkels. Som alla vet älskar Thelin att rotera på ytterpositionerna och under sommaren har han inte riktigt haft materialet för det. Nu har han det – stort plus då Bernhardsson inte levererat riktigt.

Resultattips: 3-1 

Ovisst mittenmöte i Blekinge 

Lag 9-16 är indragna i någon slags bottenstrid. Elfsborg, Häcken och Malmö gör upp om guldet. Norrköping och Djurgården kämpar om fjärdeplatsen. Hammarby och Mjällby är två av få lag som inte är indragna i tabellens huvudstrider. Finns väl en viss chans att framför allt Bajen skulle kunna brotta sig in i kampen om fjärdeplatsen om de gör en bra höst.

Det här skulle kunna bli en fingervisning om de klarar av att ta rygg på DIF och Peking. Då behöver de vinna en sån här match. Men som två sanna mittenlag tror jag inte det är omöjligt att det här landar på ett kryss. Särskilt om Cifuentes fortsätter med den 3-5-2 / 5-3-2-uppställning han spelat den senaste tiden - för med det systemet har Hammarby släppt till väldigt lite. Mjällby vet vi vad vi får av - organisation och ett lag som bjuder på väldigt lite. Underspelet känns bra. 

Resultattips: 1-1

BP säkrar kontraktet?

Nykomlingen BP såg ut att bli rejält indragna i bottenstriden, men fyra poäng på två matcher har gett lite andrum. Utöver Kalmarmatchen har de dock bland annat Häcken, Malmö, Elfsborg, Djurgården och Norrköping – hela topp fem – kvar att möta. Så det är inget drömschema. Men skulle de vinna här är kontraktet nära. Har i så fall 29 inspelade poäng och ett gäng lag bakom sig som ska gå om. Tror de har bra chans att klara det mot ett begränsat Kalmar FF som verkar få klara sig utan Rajovic framöver. 

Kalmar har inte imponerat på mig på hela säsongen trots att de spelade in en massa poäng tidigt. Har inget särskilt att spela om och jag tror inte deras sista tredjedel kommer bli särskilt positiv. Bra segerchans för BP.

Resultattips: 2-0 

Mållöst i Värnamo? 

HBK är ett av seriens formsvagaste lag. Tagit väldigt få poäng och är snart rejält indragna i bottenstriden om de inte får ihop några poäng. Här skulle jag tro att de backar hem och låter Värnamo ta hand om spelet. Ett Värnamo som jag tycker spelar väldigt bra men som är lite uddlösa utan Engvall. Underspelet känns kanon här även om Ante Johansson är avstängd. 

Resultattips: 0-0 

Godisdubbel på lördag? 
Under 2,5 mål i Mjällby vs Hammarby + Värnamo vs Halmstad till ca 3.20. 

Fantasykapten? 
Kalla mig galen, men jag vill sticka ut lite. Pittas i AIK tvåmålsskytt när Gnaget vinner med 2-0?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto