Publicerad på 15 Sep - 10:07

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 23: Vilka favoriter håller?




Landslagsuppehållet är över. En favorittyngd allsvensk omgång på ingång. Här är Christian Polsäters tankar inför helgens matcher.

Mycket har sagts efter Sveriges senaste kvalfiasko. Att det är dags för förändring är nog alla överens om. Trots att jag fokuserar på Allsvenskan normalt vill jag initialt bidra med mina tankar om landslagssituationen:

1. Sommaren 2022 blev ödesdiger


Nations League-sommaren 2022 präglades av en mängd återbud. VNL, Jesper Karlsson, Starfelt, Albin Ekdal, Filip Helander bland annat. Janne Andersson tvingades gräva fram namn som exempelvis Pavle Vagic. Att så många spelare tackade nej till den samlingen för att de kände efter lite extra och ville ha semester ser jag som givet. Mänskligt men trist. Kapten Lindelöf kunde uppenbarligen starta en träningsmatch för Man United ett par veckor senare.

Trots avbräcken testades ett nytt spelsystem. Resultaten och prestationerna var dåliga och Janne Anderssons analys verkar ha varit att spelsystemet var problemet snarare än skadorna. För experimentet skrotades. Vi tragglade vidare in i nästa kval med vårt dödsdömda 4-4-2-system istället för att ha en ny inspelad elva.

Ett framgångsrikt Nations League-spel hade dessutom kunnat erbjuda en bakdörr in i EM efter ett misslyckat kval. Så blev det inte, istället spelar vi i den pinsamma c-divisionen nästa gång det vankas Nations League.
Den här samlingen blev början till slutet för Janne Anderssons förbundskaptensera.

2. Naivt tro Janne Andersson avgår nu


Efter Österrikematchen menade många i media att Janne Andersson borde kliva åt sidan. Blir ändå inget EM, så vad är poängen med att han ska fortsätta två samlingar till?

Tycker det är naivt att tro att han skulle kliva av nu. Han har såklart varit fullt fokuserad på att försöka vinna de återstående kvalmatcherna. Att förbundsledningen skulle ha en ersättare klar är inte troligt med tanke på vilket inkompetent kaos som verkar prägla deras arbete. Är det värt att låta en tillfällig tränare ta hand om de sista kvalmatcherna bara för att få bort Janne nu? Knappast.

3. Vem ska ta över? Fan vet


Principiellt anser jag att utländska förbundskaptener går bort. Jag tycker att landslag i huvudsak bör bestå av personer från landet i fråga. Men med tanke på den rätt sorgliga listan över tänkbara svenska tränare så är det väl bara att omvärdera den åsikten. Jag är helt öppen för ett utländskt namn om det går att hitta ett bra alternativ.

Min favorit (den jag tror det blir, inte nödvändigtvis den jag vill ska få jobbet) är Jens Gustafsson. Viktigare än vem som får förbundskaptensjobbet är att vi på något sätt styr upp talangutvecklingen bakifrån.

Nog om landslaget.

I helgen är det äntligen dags för lite allsvensk fotboll igen. Är en väldigt favoritbetonad omgång med fem lag som står i 1.30-1.50 att vinna.

Några höjdpunkter:

- AIK:s ångestmatch hemma mot Degerfors

En i raden av ett gäng måstematcher hemma på Friends för Gnaget den här hösten. Skulle de förlora är det fyra poäng upp till Degerfors. Löste måstematchen mot Varberg för ett par veckor sedan, behöver upprepa det nu. Tror väl AIK löser det då Degerfors egentligen nog är näst sämsta laget i serien.

- Sirius skjuter ner Varberg till Superettan
Varberg är så gott som nedflyttade redan, det vet alla. När de ställs mot Sirius på lördag tror jag det blir en ny förlust och ännu ett steg mot det oundvikliga. Spiken i kistan.

Om Sirius bommar vinst här ser det riktigt mörkt ut för deras del. Men det här är en match jag tror de har toppchans i och jag gillar verkligen hcp-spelet. Mot ett decimerat Varberg finns inga ursäkter.

- Bajen hjälper Elfsborg?
Malmö ställs mot ett för dagen starkt Hammarby på söndagen. En riktigt tuff match för skåningarna, som kan tvingas klara sig utan viktige Busanello. Pena avstängd sedan tidigare.
Hammarby har haft en uppåtgående trend sedan Twentematcherna och är väldigt svårslagna för dagen. Bör ses med bra poängchans mot MFF här och jag har spelat 1x

 
- Målrikt på Ullevi?

BP kan bli rejält indragna i bottenstriden om de förlorar mot Blåvitt på lördagen. IFK Göteborg går in som favoriter, men BP är ett kapabelt lag i min mening. Jag tror det blir en målrik match som kan gå hursomhelst. Läs reken här!

Fantasy då?

Malmö med tuff bortamatch mot Hammarby. De flesta sitter på flera Malmöspelare. Jag har fyra MFF-spelare efter att ha bytt in Oliver Berg medan spelet fortfarande räknade honom som djurgårdare. Så om jag ska göra ett byte måste en Malmöspelare ut. Lite sugen på att spela lånelaget istället då Malmö har en så svår match. Fylla laget med Siriusspelare, Elfsborgsgubbar och DIF-gubbar.

Hur spelar du i helgen?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto