Publicerad på 22 Sep - 14:55

0
article-img Foto: Bildbyrån

Inför omgång 24: Kommer Malmös guldryck?


Spännande stockholmsderby, blytunga bottenpoäng på spel och ett Malmös mästarryck? Här är mina tankar inför helgens allsvenska matcher.

Allsvenskan är inne på sista fjärdedelen. Upplösningen som alltid väldigt spännande med ett levande guldrace och bottendramatik.

Guldstriden:

Malmö FF är först ut den här omgången. Jag har min idé klar för mig när de gästar svala Degerfors – tror det blir en enkel Malmöseger.

Förra helgens seger mot Bajen borta samtidigt som Elfsborg svek mot Kalmar ger rejält råg i ryggen för Malmö tror jag. Guldgreppet kopplades lite lätt och jag tror det förstärks här. Passande motstånd när seriens näst sämsta lag tar emot. För Degerfors del tror jag tyvärr det blir Superettan nästa säsong. Men vem vet, de har överraskat förr.

På söndag reser Elfsborg till Halmstad för en svår gräsmatch. Får klara sig utan brunkaren Per Frick – en spelartyp jag tror de hade behövt här med den rutin och spelstil han har. Blir inte förvånad om boråsarna tappar poäng igen. I ärlighetens namn har det sett lite sämre ut sedan de tappade tre nyckelspelare (Römer, Ondrejka och Lagerbielke) över sommaren. Den här typen av match älskar Halmstad.

Häcken verkar många ha räknat bort från guldstriden trots att de bara är två poäng efter MFF inför omgången. De har absolut chansen till nytt guld. Men tror det är stor risk för ett nytt poängtapp när de reser till Kalmar. Dubbleringen med Europaspel (förlorade med 4-0 mot Leverkusen borta på torsdagen) blir för tuff tror jag.

Så jag blir inte förvånad om Malmö blir den stora vinnaren när vi summerar den här omgången.

Stockholmsderbyt

Just när Djurgården verkade vara på gång stod de för ett nytt bottennapp. Förlust hemma (dessutom rättvist) en lördag mot Värnamo var inte vad Djurgårdsfamiljen hade räknat med. Tidigare säsonger har lägstanivån varit på en bra nivå - den här säsongen är den väldigt låg. För deras del är det ändå viktigt att ta fjärdeplatsen, som kan ge Europaspel nästa säsong. Dessutom vill alla runt klubben såklart putta AIK lite närmare Superettanstupet. Så allt att spela för i derbyt.

Ställs mot ett Gnaget som brottade ner Degerfors förra omgången. Välbehövliga poäng men kanske inte så imponerande prestation. Klättrade i alla fall över strecken och det gör att AIK kan gå in i den här matchen lite (LITE!) mer avslappnade. Mycket att vinna då nog många runt laget räknar med att det blir tufft.
Derbyn är alltid svåra att sia om, men hade jag spelat något hade jag tagit AIK som underdogs på DNB-marknaden. De har trots allt ett bra derbyfacit och bör kunna undvika förlust mot Djurgården hemma på Friends.

En sak som jag tycker missats i diskussionen efter AIK mot Degerfors är Friends gräsmatta. Ett välbekant ämne då mattan på Nationalarenan allt som oftast är undermålig. Den ser bra ut från TV:n, men när matchen väl börjar syns det att bollen studsar konstigt och många spelare halkar runt som att de spelar på is. Bjuder nog inte upp till något skönlir, särskilt i ett derby, så tror det blir mycket ställningskrig. Lite sugen att ta ett bett på 0-0 correct score.

Övrigt:

Bajen har sett starka ut efter Twentematcherna och borde väl kunna studsa tillbaka mot Varberg? Trots gräsunderlag tror jag de har bra chans att vinna klart mot ett utcheckat hemmalag som redan börjat snegla mot vinterns Marbellaresa (eller blir det Yasuragihelg för Varbergspelarna?)
 
I Blekinge tar Mjällby mot Blåvitt. Här har jag backat upp IFK Göteborg som underdogs. Borde inte skilja mycket alls mellan lagen för dagen (Strandvallen till trots) – då är det givet att backa upp underdogen i min bok.


Elfsborgs Bernhardsson har skadat sig och missar resten av säsongen. Ruskigt tråkigt att han dras med konstanta skadeproblem, för det är en av mina favoritspelare i hela serien. Inför säsongen spelade jag att han skulle göra över 6,5 mål. Efter att han gjorde hattrick mot BP i tredje omgången kändes spelet så gott som hemma. Bara två mål sedan dess och han stannar på fem. Surt för mig. Önskar honom lycka till i rehaben och hoppas han återhämtar sig till nästa säsong.

Saletros-cam?

AIK:s stjärnmittfältare och viktigaste spelare står på två gula kort. Ett till och han blir avstängd. Nu väntar ett derby där han såklart kan få/ta ett gult normalt sett. Frågan är om han och klubben inte vill att han tar ett också, för att bli av med avstängningen inför hösten. Nästa omgång väntar nämligen Häcken borta – en match AIK kommer ha det svårt i oavsett om Saletros spelar eller inte. Mycket viktigare att han är tillgänglig för Mjällby hemma omgången efter. Tar han ett gult mot Djurgården är det bara att kolla på spel mot AIK kommande runda – för Saletros är extremt viktig för Henning Bergs gäng.

Fantasy Allsvenskan?

Som jag flaggade för i förra veckans blogginlägg så blev det lånelaget för mig förra omgången. 78 inspelade poäng får ses som godkänt. Hade fått 40-45 poäng med mitt normala lag.
Tillbaka med ursprungliga laget nu då. Kommer troligtvis välja en kapten i Malmö FF (Nanasi eller Berg). Tror som sagt det kan bli slakt där och ser Malmö göra tre eller fler mål. Har du fortfarande IKT är det ett bra alternativ. Busanello troligtvis borta från den här matchen, men vi kommer hinna se Malmös elva före deadline. Om han missar matchen borde han ändå vara nära återkomst, så om det inte kommer trista nyheter om bakslag har jag nog kvar honom.

Häckens Layouni är jag sugen på att byta ut efter endast sex poäng på tre matcher. Svårt återstående schema kombinerat med Europaspel. Rotationsrisk. Lite sugen på att ta en chansning på Elfsborgs Gudjohnsen som ersättare. En spelare med stor potential och som lär vara given nu när Frick är skadad. Möter HBK, Varberg och BP kommande tre – bra schema. Men också en ojämn spelare som lika gärna kan ge dig en ynka poäng per match.

Hur spelar du i helgen?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto