Mjällby tar emot IFK Göteborg på söndagen.
Mitt speltips: Blåvitt vinner, med insatsen tillbaka på oavgjort.

Mjällby är ett lag som tenderar att underskattas. Men säsong efter säsong gör de bra saker och nu är kontraktet säkrat. Åkte till Norrköping och vann relativt bekvämt förra omgången. Ligger åtta poäng före Blåvitt inför den här omgången.

Trots det backar jag upp IFK här. Mjällby är seriens näst sämsta hemmalag den här säsongen. Bara vunnit 3/11 på Strandvallen, så att det skulle vara en ointaglig svårspelad hemmaborg har inte stämt den här säsongen i alla fall. De tre senaste säsongerna har Blåvitt tagit sju av nio poäng på den arenan, så positiva minnen finns.

Ställs mot ett Blåvitt som höjt sig seaste tiden men som fortsatt har allt att spela för. Bara förlorat en av de senaste nio matcherna i Allsvenskan. Inte varit någon tillfällighet att de börjat ta poäng för jag tycker det sett bra ut. Försvarsspelet har varit bra hela säsongen men nu har de också börjat göra mål. Nyförvärven Santos och Mucolli har verkligen bidragit, Selmani bidrar med sin energi. Att Berg dragits med skada har inte varit alltför drabbande för IFK. Sett till underliggande statistik för expected goals/points så "borde" Blåvitt tagit fler poäng än söndagens motståndare.

Mjällbys motivation?

Mjällby vill såklart vinna när det vankas hemmamatch. Men i och med segern mot Norrköping är kontraktet säkrat - är inte helt otänkbart att det kan gå ner någon liten procents motivation för deras del. Eller att de släpper lite på de defensiva principerna och vill vara lite mer vågade. För Mjällby skulle en sån grej kunna märkas - för de är ett lag som är beroende av att jobba hårt och hålla sin defensiva struktur.

Kanske haft lite medstuds den här säsongen då det blivit lite fler poäng än de borde. I förrförra omgången mot Kalmar exempelvis - två rätt slumpartade mål samtidigt som Kalmar tryckte på. Tycker det varit lite så fler matcher.

Jag tror Blåvitt har bra chans att inte förlora här. Mjällby är ett grind-lag som passar bäst när de är underdogs. Är inget fan av att backa upp dem som favoriter. Att få formstarka Blåvitt till såhär högt odds på nollbollen är lockande för mig. Ser vi på trupperna inför säsongen är det få som har Mjällby före Blåvitt. IFK ska vara ett bättre lag - men de har uppenbarligen gjort en usel säsong. Men senaste fem-sju omgångarna har de fått ut lite mer av sin trupp och då har poängen kommit. För dagen är de bättre än tabellen säger tycker jag. Bra chans som underdogs.

Speltips: Blåvitt vinner, med insatsen tillbaka vid oavgjort
This is the stats tab
This is the post tip