Publicerad på 21 Apr - 15:00

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 4: Spelarna som måste höja sig


Tio procent av serien är spelad. Trender kan skönjas. Krisstämplar byter ägare. Vissa spelare ser bättre ut än väntat, andra sämre. Mina blandade tankar inför omgång fyra.

AIK körde över Bajen, Halmstad hemmabesegrade ännu ett stockholmslag och Elfsborg spräckte målnollan. Här är wyscouts xg-siffror från tredje omgången:

Häcken – Kalmar FF 2.96-0.45 (3-1)
AIK – Hammarby 1.98-0.31 (2-0)
Halmstad – Djurgården 0.65-1.28 (2-0)
Elfsborg – BP 4.13-0.66 (5-0)
Mjällby – Degerfors 1.95-1.3 (2-0)
IFK Norrköping – Värnamo 0.84-0.4 (2-1)
IFK Göteborg – Malmö FF 0.78-0.96 (0-1)
Varberg – IK Sirius 0.95-1.69 (1-1)

  • Elfsborgs slakt var precis så klar som resultatet antyder.
  • Halmstad fortsatt effektiva, precis som Kalmar.
  • Värnamo kom till en hel del avslut, bland annat fem skott på mål. Men en hel del utifrån rätt ofarliga positioner.
  • Tycker skillnaden mellan Blåvitt och Malmö var större i matchen än vad xg-siffrorna antyder. Ett vettigt avslut efter Thelins ledningsmål.

Speltankar inför kommande omgång:

Tror verkligen att Hammarby studsar tillbaka mot Varberg – Ta del av spelet i länken

Dags för Blåvitt att spräcka målnollan mot Djurgårdent? – Ta del av spelet i länken

Malmö tar fjärde raka? – Ta del av spelet i länken

I övrigt har jag tagit under 2,5 mål i Kalmars hemmamatch mot Halmstad. Känns som en tajt match.

Jag brukar blicka fram lite mer mot kommande omgång i de här blogginläggen, men idag vill jag variera mig lite. Med en lista! Har valt att plocka ut några spelare jag tycker är en besvikelse hitttills. Relativt profilerade spelare där jag upplever en diskrepans i de generella förväntningarna kontra vad de presterats under säsongens första månad. I vissa fall har jag inkluderat intryck från Svenska Cupen.

Tre omgångar är såklart ett klent underlag. För tidigt att nämna ordet flopp eller ens floppvarning. Så jag vill helgardera mig med att säga att det här INTE ska ses som att jag spikar fast att de här spelarna är floppar över hela säsongen. Mycket kan och kommer hända. Listan ska snarare ses som en uppmaning till de berörda spelarna att det är dags att höja sig för att undvika att hamna på listan över säsongsfloppar när det här året summeras. Utan inbördes ordning:

1. Oliver Berg

Kommentar: Av många rankat som det bästa nyförvärvet inför säsongen. En given succé efter ett par magiska Kalmarsäsonger. Inledde DIF-tiden med att missa någon bra målchans borta mot Lech Poznan. Sjuk i returen och missade även cupkvartsfinalen mot Häcken. Det var två av tre turneringar och lite lätt motlut direkt.

Inte fått spelet att lossna i Allsvenskan heller och känslan är att han inte riktigt hittat rätt position i Kim och Tolles system. Falsk nia eller mittfältare? Hittills har det inte blivit någon spelmässig fullträff för Berg. Klass och kapacitet finns såklart att vända på det här, både hos Berg själv, Djurgårdstruppen och ledarstaben. Men det är lätt att glömma att alla spelare inte klarar av klivet från en mindre klubb till en större med allt vad det innebär.

Börjar i alla fall bli dags för Djurgården och Berg att hitta rätt. Släpper DIF iväg Malmö/Häcken för långt riskerar Allsvenska seriespelet bli bara en Europaplatsjakt. Blir då en stor press på laget att leverera i Europa för att rädda säsongen, vilket kanske gör att Allsvenskan prioriteras ner ytterligare och om det då inte blir Europagruppspel är det helt plötsligt en misslyckad säsong.

2. Elias Hagen

Kommentar: Ännu ett uppsnackat nyförvärv. Ansiktet utåt för Blåvitts ”satsning” och när resultaten varit som de varit är det klart att många menande blickar riktas mot norrmannens håll. En spelare som inte hittat rätt position i en rörig klubb utan tränare. Alla yttre omständigheter till trots – måste gå att kräva mer än Hagen visat hittills. En av de som ska kliva fram och leda Blåvitt genom den tuffa situation de befinner sig i – dags att göra det också.

3. Jimmy Durmaz

Kommentar: När han värvades pratades det om en Sebastian Larsson 2.0. En rutinerad centralgestalt att hålla i handen i vått och torrt. En kravställare i vardagen som alltid gör sitt i varje läge. Så...har det inte blivit hittills. Verkade inte vara i fysiskt toppskick när han kom, vilket skapade lite missnöje i AIK-led innan det framkom att han haft lite fysiska problem.

Verkar dock fortfarande slita med formen då han blivit utbytt tidigt eller varit bänkad. En av många svaga mot Norrköping (utbytt i halvtid) och blev kvar på bänken hela matchen mot Hammarby. Möjligt att han kan höja sig när AIK fått ordentlig ordning på vem som ska vara det defensiva ankaret på mittfältet (Keita när han är tillbaka eller om Tihi blir en långsiktig lösning). Men det har redan blivit en liten grej att Durmaz inte levererar eller ens spelar. För varje match det där rullar på – desto större grej kommer det där bli.

4. Saku Ylätupa

Kommentar: Kanske inte hade några jätteförväntningar på sig inför säsongen. Säkert hyfsat billig och rätt så ung. Men ändå en viss satsning av Kalmar att plocka in finländaren. Knappt någon speltid i Svenska Cupen. Inte fått komma in i matcher där Kalmar jagar mål och inte heller när de ska försvara sig. Kvar på bänken i alla tre matcher. Då blir frågan – vad ska Kalmar ha honom till den här säsongen?

5. Moustafa Zeidan

Kommentar: Handlar inte så mycket om att Zeidan varit dålig de 24 allsvenska minuter han spelat hittills. Mer att han inte platsat. Det är tuff konkurrens i MFF. Inget Europaspel i år heller, vilket gör att det kommer gå att pumpa på med samma lag i Allsvenskan så länge skador undviks.

Prestigevärvning förra sommaren, men i nuläget är det svårt att se vem han ska peta för att få speltid. En bänkplats är nog inte vad Zeidan är särskilt sugen på den här säsongen. Talades om att AIK hörde sig för i vintras. Övergång inom Allsvenskan känns inte troligt. Men helt otänkbart är det väl inte att Zeidan överväger Danmark eller Norge om han fortsätter få nöta bänk.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto