article-img
Foto: Bildbyrån

Milos klar – men det är upp till bevis för Georgson


En allsvensk tränarbomb briserade på fredagen, när det stod klart att Milos Milojevic tar över efter Jon Dahl Tomasson som Malmös tränare. Succé eller fiasko? Återstår att se, den stora frågan för mig är när Malmö på allvar ska börja generationsväxlingen och hur bra de kommer hantera den. Mycket av det arbetet kommer falla på Georgson. 

Malmö har haft en hel del olika tränare senaste åren. Deras dilemma är: 
- En tränare som gör det tillräckligt bra blir intressant för större klubbar med djupare fickor. I det facket får vi väl placera in Jon Dahl Tomasson. 
- En tränare som går dåligt får snabbt sparken (hej MP!) 

Det är svårt att se en långvarig tränarlösning (för mig är det tre eller fler säsonger minst) på Malmös bänk helt enkelt. Därför kan nog profilen Milos Milojevic vara rätt. Han beskrivs som en kravställare och pratar väldigt mycket om resultat snabbt till varje pris. För mig är han verkligen en journey man som vill göra sitt jobb där han är så professionellt det går. Sen om han är i Hammarby, Rosenborg eller Malmö FF spelar mindre roll. Bajensoppan visade väl om inte annat att om det finns en möjlighet till karriärskliv uppåt så vill Milos undersöka det. Jag tror inte han tränar Malmö 2025 i alla fall.

Framgången Malmö själva spelade till sig via de första CL-gruppspelen har gett dem en ekonomisk särställning i svensk fotboll. Har dyrast och bredast trupp. Flest och bäst spetsspelare som kan göra skillnad när det behövs. Men min känsla kring de senaste säsongerna är att de vunnit Allsvenskan tack vare sin individuella kvalitét snarare än att de haft det bästa grundspelet. Under Tomasson har de sällan varit tydligt bättre i många allsvenska matcher, snarare har någon av stjärnorna blixtrat till och det har räckt. 

I fjol hade MFF en av de äldsta trupperna i Allsvenskan. Några av nyckelspelarna är:
Berget (31 år)
Dahlin (35)
Christiansen (31)
Rieks (34)
Lewicki (29)
Knudsen (29) 

Vid sidan av dessa finns ett antal andra spelare som kanske inte är nyckelspelare men som spelar mycket och får sägas utgöra en stomme:
Eric Larsson (30)
Nielsen (33)
Martin Olsson (33)
Moisander (36)
Toivonen (35) 

Mer eller mindre en hel startelva befinner sig i slutskedet av karriären, men allt vad det innebär av skadebenägenhet och eventuellt sämre prestationer. Lägg till att Malmö kan komma att göra en Colak-investering på 20-30 miljoner. Han är 28 år nu och lär väl knappast ha försäljningspotential om två-tre år. 

 Den här truppstrukturen är okej så länge intäkter kommer från Europaspel. Men skulle det bli fiasko på den fronten (dvs. tidigt uttåg) och missat guld i Allsvenskan ett par säsonger i rad kan det snabbt bli väldigt tufft. Det är små marginaler helt enkelt. 

Min känsla är att Georgson bettar på att det går att få ut guld/CL-gruppspel av den här gruppen spelare igen. Och att han valt en tränare han tror kan mjölka ut ”det sista” från de här spelarna. Det känns som att han med Milosvalet skjuter den tuffa generationsväxling Malmö FF behöver göra lite på framtiden. 

Nu lär väl en Ahmedhodzic-försäljning ge klirr i kassen, så den här säsongen hade varit ekonomiskt bra oavsett om det blivit CL-spel eller inte. Men bakom honom tycker jag det ser lite tunt ut vad gäller tänkbara försäljningar närmsta 2-3 säsongerna. Kanske Nanasi? Abubakari och Gwargis har mycket att bevisa för mig. Det är här Georgsons verkliga utmaning ligger – kan han fylla på med nya spelare som kan ersätta stommen som vunnit så mycket för Malmö FF senaste säsongerna? 

Om Sportbladets uppgifter om att Rydström tackat nej stämmer är det lite konstigt för mig. För mig är han ett väldigt annorlunda val jämfört med Milos. Om Milos är pragmatism och resultat NU till varje pris är Rydström spelarutveckling, tålamod och metodik. Milos är mjölka ur den rutinerade stommen medan Rydstörm är generationsväxling. 

Malmös trupp är fortfarande så pass bra och fylld av individuell kvalitét att jag tror nästan ”vem som helst” hade kunnat leda klubben till guld i Allsvenskan 2022. Får man ut tillräckligt mycket av den rutinerade stommen som gjort det bra för MFF är det toppchans på guld. Men spelarna som utgör stommen idag kommer inte kunna spela i all evighet. För mig är den viktiga frågan hur MFF hanterar generationsväxlingen som garanterat måste komma. När och hur den kommer är en fråga som till stor del ligger på sportchef Georgson snarare än Milojevic. 

Jag tror Milos tid i Malmö kommer utvärderas enligt ett av följande alternativ: 

- Malmö lyckas klämma ut en eller ett par bra säsonger till med den här truppstommen. 1-2 guld och något Europagruppspel. Därmed en bra rekrytering. Mest troligt i min bok. 

- Malmö inleder generationsväxlingen hyfsat aggressivt. Likvärdiga resultat som ovan och Milos får ses som en fantastisk rekrytering. Sämre resultat och Milos får gå, men det bör vara hyfsat krattat för nästa tränare. Inte så troligt i min bok då jag som sagt tror generationsväxlingen får vänta på sig. 

- Den äldre stommen nyckelspelare kroknar med lite sämre prestationer och lite mer skador. Resultaten uteblir, guld missas och inget Europagruppspel. Då får Milos ses som en fiaskorekrytering.

Läs senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter


Publicerad på 7 Jan - 15:41

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto