Publicerad på 28 Apr - 11:25

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Omgång fem: Statistik, tabellsegment och Fantasy


Visst börjar tabellen sätta sig?
Visst tar Malmö femte raka i helgen?
Och visst är det spännande med dubbelomgång i Fantasyn snart?
Här kommer mina tankar inför omgång fem.

Innan jag blickar framåt vill jag som vanligt sätta tänderna i lite statistik. Wyscouts Expected goals-siffror från fjärde omgången:

Hammarby – Varberg 2.45-1.15 (2-0)
Degerfors – Elfsborg 0.64-1.66 (1-2)
Djurgården – IFK Göteborg 3.44-0.36 (1-0)
Sirius – BK Häcken 0.65-2.72 (1-4)
Kalmar FF – Halmstad 1.48-1.0 (2-0)
Värnamo – AIK 1.98-0.75 (1-0)
Malmö FF – IFK Norrköping 1.53-0.43 (3-0)
BP – Mjällby 1.49-0.89 (2-0)

Rätt så logiska slutresultat sett till hur statistiken såg ut. Varberg skapade mer mot Bajen än jag trodde, men Hammarby täckte -1,5 vilket var en spelrekommendation från mig där. I övrigt var det en bra omgång på spelfronten för mig då Malmö täckte asian -1 och Mjällby radade upp hörnor mot AIK (över 4,5 var klart efter 20 minuter!).

Dessvärre förlust på båda lagen gör mål-liret i Djurgården mot Blåvitt. Såg okej ut på förhand, men IFK var för uddlösa även om de skapade två-tre riktigt vassa lägen. Rättvis förlust för dem och för mitt spel.

I helgen tror jag på följande – gå till spelet genom att klicka på länken

Malmö slår Bajen

Båda lagen gör mål när Häcken tar emot Värnamo

Skrällchans för Mjällby

Utöver xg från förra omgången har jag också statistiksneglat på hur det ser ut totalt efter fyra omgångar:
Högst xg: Häcken med 10.02.
Lägst xg: IFK Göteborg med 2.79.

Känn ingen sorg för mig Göteborg. Häcken borde ha gjort flest mål sett till målchanserna, vilket väl stämmer överens med vad ögat berättat för hjärnan hittills. Lite dopat med flera straffar kanske.

Vilka lag borde ha släppt in flest respektive minst antal mål sett till vad motståndarna skapat?
Högst expected goals against: BP med 9.19
Lägst: Malmö FF med 2.55.

Ingen överraskning kanske. Till BPs försvars försvar så har spelschemat varit tufft inledningsvis.

Vilka spelare har skjutit mest?
Vukojevic toppar listan med 15 medan Djukanovic skuggar med 14.

Vilka lag borde ha flest poäng sett till vad de skapat, expected points-toppen:
1. Häcken 9.9
2. Elfsborg 8.5
3. Malmö FF 8.2

Botten:
14. IFK Göteborg 3.5
15. BP 3.4
16. Varberg 2.5

Mycket fotboll återstår. Ett sommarfönster kommer förändra trupper och Europaspel kan påverka vissa lag. Men som jag ser det börjar det utkristallisera sig lite olika tabellsegment:

1. Häcken + Malmö känns som klar toppduo. Är väl inte att sticka ut hakan att konstatera att någon av dessa tar guldet.
2. Djurgården, Elfsborg, Hammarby och möjligen Kalmar strax bakom. DIF bör kunna vara klart bäst av de här lagen om de bara får lite ordning på spelet, de har högst höjd av de här lagen.
3. IFK Norrköping och Mjällby ser jag som två mittenlag. En bra dag kan de slå alla lag, kanske särskilt på hemmaplan i Mjällbys fall.
4. Sirius, Halmstad, Degerfors och Värnamo ser jag som små marginaler-klubbar. Kan klättra ett par placeringar uppåt om de får träff och medstuds. Samtidigt som något/några av lagen troligen kommer vara inblandade i nedflyttningsstrid för att de har lite motstuds och skador på fel spelare.
5. BP och Varberg höll många som de två sämsta lagen i serien inför säsongen. Så ser det väl ut hittills också.

Storlagen AIK och IFK Göteborg är två lag som hittills ser ut som bottenlag, stundtals tamejfan på Varbergs och BPs nivå. Men över tid ska de kunna klättra upp till minst Mjällby och Norrköpings mittenmys. Inte minst för att det säkert kan hända saker på in-fronten i sommar.

Fantasy

Börjar dra ihop sig mot omgång nio, där Djurgården, BK Häcken, Degerfors och Hammarby spelar två matcher var. Ett måste att börja planera så att du är väl rustad för den omgången, oavsett om du kommer dra wildcard eller byta dig fram till ett bra lag där.

Elfsborgs Bernhardsson åkte på en tung skada mot Degerfors och missar ett par veckors spel. Jag är en av de ca 18% som äger honom – därmed dags att ersätta honom. Tänkbara kandidater där är Häckens Larsen, Wikheim i Djurgården eller möjligen Skrabb i Kalmar.

Kalmars schema ser bra ut, så många kommer titta på spelare därifrån. Nämnde Skrabb, Lindahl eller Rajovic är bra namn att snegla mot.

Isaac Kiese-Thelin är nu ägd av drygt 40% av spelets deltagare. Efter fem mål på fyra omgångar är det lätt att förstå varför. Straffskytt och given striker i ett av seriens bästa lag. Dubbelomgång snart. Bara att försöka få in honom. Kaptensalternativ hemma mot Bajen, vilket även valfri Häckenspelare är hemma mot Värnamo.

Varningsflagg:
Vänta med att byta in Hammarbyspelare. Dels är det Malmö borta i helgen, men jag vill även se hur Marti formerar sin elva över tid. Letar fortfarande efter bästa fronttrion.

Gudjohnsen i Elfsborg kanske många sneglar mot efter två mål senast. Jag gillar honom som spelare, men hade undvikit honom. Bernahrdssons skada kan påverka offensiven negativt och Elfsborgs enkla inledningsschema vänder hyfsat snart. Dessutom alltid rotationsrisk när Frick är tillbaka efter skada.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto