Publicerad på 12 Apr - 18:34

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Räkna aldrig ut Frölunda i ett slutspel




Foto: Bildbyrån


Flera lag har fallit bort i kampen om SM-guldet och i HockeyAllsvenskan har semifinalerna inletts. Mitt i slutspelshetsen har vi även fått se en intressant start på silly season för flera klubbar. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer.

… 

För några veckor sedan förutspådde jag att Skellefteå skulle plocka hem förstaplatsen i grundserien, men jag gick bet och när lagets säsong nu kan sammanfattas är det ett misslyckande att åka ut redan i en kvartsfinal. 

Under säsongen har vi fått se ett Skellefteå som visat upp en imponerande nivå i match efter match, men formtoppen kom inte när den behövdes som mest. Robert Ohlsson har kommit in i föreningen den här säsongen och gjort ett otroligt bra jobb tillsammans med sportchefen Erik Forssell, men bara för att det tar slut här betyder inte det att allt är bäcksvart. Tvärtom ska Skellefteå se positivt på framtiden och jag tror den här klubben har betydligt mer att komma med närmsta säsongerna. Vi har redan fått se massvis av smarta nyförvärv sedan Forssells intåg och det är absolut ingen engångsföreteelse. 

Färjestad har däremot varit ett bättre lag i den här matchserien och mycket tack vare Tomas Mitells intågande på tränarbänken. Den tidigare Chicagotränaren har pumpat in ny energi i ett redan innan kompetent lag. En kombination som gjord för att lyckas. Det återstår att se vilka Färjestad kommer ställas mot i semifinalen, men det här laget har alla förutsättningar för att slå ut lag som Frölunda eller Luleå. 

 …

Efter första mötet i kvartsfinalserien mellan Rögle och Oskarshamn trodde jag skåningarna skulle sätta plattan i mattan och köra över slutspelsdebutanterna, men så blev det icke. Oskarshamn har återigen tryckt till alla sina tvivlare och bevisat att vatten kan bli vin. Nu väntar en helt avgörande match mellan de båda lagen och trots att Rögle innehar favoritskapet ska inte Martin Filander och hans lag underskattas, något vi fått befara senaste veckorna. 

Nu väntar en otroligt tuff uppgift i Catena Arena under tisdagskvällen. Skulle Oskarshamn göra det omöjliga möjligt är det en rejäl knall som garanterat kommer leda till svallvågor i Östersjön. 

… 

Frölundas prestationer under säsongen har pendlat upp och ner, men vilken kapacitet det här laget trots allt ändå besitter. 4–0 i matcher mot Växjö inger en respekt. Räkna aldrig ut Frölunda när det nalkas slutspelshockey. 


HockeyAllsvenskans slutspel gick den gångna veckan in i en ny fas. Nämligen semifinaler. 

HV71 har direkt markerat revir mot BIK Karlskoga och giganten från Jönköping har efter två hemmafajter en 2–0-ledning i matcher. Mycket kan hända i hockey men känslan är ändå att HV hittat den nivån i sitt spel som är vägvinnande för att gå hela vägen i ett slutspel. Grundserien bjöd på några plattfall, men Tommy Samuelsson är en erkänt skicklig coach som vet när det är dags att trycka på rätt knappar. Värmlänningarna kan möjligtvis plocka en vinst på hemmaplan nu, men allt talar för att HV71 kommer att stå i finalen om dryga två veckor. 

I kampen om den andra finalplatsen kämpar MoDo och Björklöven, och efter två matcher i Hägglunds Arena vänder lagen till Umeå med ett likaläge i antalet segrar. Sebastian Selin sköt det avgörande målet i femte perioden under gårdagen och ger Björklöven en rejäl chans att koppla greppet om den här matchserien i en kokande hemmaarena. Det skulle inte förvåna mig om vi får se en batalj mellan båda lagen som avgörs i en sjunde och avgörande match. Bra underhållning för publiken och klubbkassorna jublar, men lagen kan mycket väl ta ut varandra. Skulle HV71 få en hyfsat enkel resa mot BIK Karlskoga finns det stor möjlighet att ett tröttkört MoDo eller Björklöven kan bli en mumsbit för Jönköpingslaget. En final är alltid en final, men det är stor risk att allt avgörs i hur länge norrderbyt pågår. 


Södertälje har kanske stått för den bästa rekryteringen hittills inför nästa säsong när klubben under dagarna presenterade Emil Georgsson som ny sportchef. 36-åringen har briljerat i Västervik de senaste säsongerna och plockat in fynd efter fynd och främst från Nordamerika. 

Naturligtvis kommer förväntningarna vara skyhöga, och jag tror garanterat att Georgsson kommer göra SSK till ett bättre lag kommande säsong. Något som är viktigt att plocka med sig dock är skillnaden mellan att verka i Södertälje kontra Västervik. Södertälje är en anrik förening med ett stort engagemang medan Västervik inte har samma tryck på sig utifrån att lyckas. Vi har tidigare sett spelare som haft problem att ställa om i den processen, och bara för att det är en sportchef som gör den resan behöver det inte betyda att allt kommer gå klanderfritt till. 

Alla lagbyggen blir naturligtvis intressanta att följa inför nästa säsong, men är det något lag jag kommer rikta blickarna mot lite extra är det nog ändå Södertälje.

VECKANS LISTA


Veckans stolpe in: Timrå klarade kontraktet i SHL efter en uppvisning i det negativa kvalet mot Djurgården. Sedan dess har det fullkomligt haglat in kompetenta nyförvärv och det är bara höja ett varningens finger för Timrå inför nästa säsong. Anton Wedin, Emil Pettersson och Anton Lander har redan plockats in, och det spekuleras i ännu fler stjärnvärvningar. Dessutom har kvalhjälten Robin Hanzl förlängt sitt kontrakt med klubben. 

Veckans stolpe ut: Skellefteå hade hoppats på mer än en kvartsfinal med den truppen Robert Ohlsson fått ihop. Framtiden ser ljus ut för klubben men det måste kännas bittert att behöva plocka fram golftrunken såhär tidigt på våren. 

Veckans applåd: Sam Hallam och hans Växjö lyckades aldrig överlista Frölunda i kvartsfinalen och därmed har 42-åringen gjort sin sista match för klubben. Totalt blev det nio säsonger i Växjö och det är bara att applådera Hallam för hans jobb i klubben. Nu väntar nya utmaningar i Tre Kronor. 

Veckans kompanjon: Sam Hallam har gjort sin sista match i Växjö och kliver snart på sitt jobb som svensk förbundskapten. Ny kollega i Tre Kronor blir Örebros assisterande tränare Stefan Klockare och det känns som en lysande rekrytering av förbundet. Tre Kronor står stadigt i flera år framöver med namn som Hallam och Klockare. 

Veckans framtidsnamn: Jesper Myrenberg är tillbaka i Linköping och målvaktstalangen är redo att axla rollen som målvakt i SHL. 22-åringen lär få svårt att konkurrera ut Marcus Högberg i kampen om förstaspaden, men kan mycket väl växa in och bli en viktig nyckelspelare för “Cluben” en lång tid framöver. 

Veckans väntade: Pontus Andreasson har briljerat det här slutspelet och fortsätter ösa in mål för sitt Luleå. Föga överraskande var det han som sköt Luleå till semifinal under fredagskvällen och skickade Örebro på semester. 

Veckans comeback: Robert Kimby meddelade i fjol att han lägger tränarkarriären åt sidan. Nu gör han comeback kommande säsong i Almtuna. En spännande rekrytering för en klubb som kommer behöva ta kliv för att hänga med i utvecklingen. 

Veckans MVP: HV71 har varvat upp och en som utmärkt sig i lagets båda vinster mot BIK Karlskoga den gångna veckan är Tommi Huhtala. Finländaren har varit en positiv injektion i Tommy Samuelssons lagbygge och bidragit med en mångsidigt spel. Under söndagskvällen stod Huhtala för ett hattrick och fortsätter spela ett framgångsrikt spel. 

Veckans nedsläpp: Storfavoriten Rögle mot uppstickaren Oskarshamn i en sjunde och avgörande SM-kvartsfinal. Det här mötet ska bli riktigt intressant att se. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99. 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto