Publicerad på 30 Jun - 10:47

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Speltips & fantasyfynd inför återstarten


Fantasybränderna radar upp sig när spelare efter spelare lämnat/skadat sig. Spelsugna bettare ska försöka lista ut vilka lag som mått bäst av sommarledigheten. Här är min guide inför återstarten.

Efter tre veckor långt (kort) uppehåll är det äntligen dags för allsvensk fotboll igen. Som vanligt under sommaren är det fullt Silly Season-blås. Rykten, klara omgångar, tjänster och gentjänster mellan agenter och journalister byts ut. Vi får se vad som hänt i augusti när fönstrent stänger, men det vi kan konstatera här och nu är att flera spelare av stort Fantasyintresse redan lämnat eller kommer högst troligt att lämna. Det gör att många fantasycoacher behöver agera och anamma den gamla kinesiska språkmyten om kris och möjlighet. 

1. Mittfältsmöjligheterna

Lars Olden Larsen har lämnat Häcken för NEC Nijmegen. Ondrejka har bytt Borås mot Antwerpen.
Häckenyttern gjorde 5+5 på tolv matcher och har haft ett ägandeskap på 35-45%. Ondrejka var en av de bästa spelarna i serien under våren.

Vilka mittfältare är bäst att ersätta de här spelarna med?
Malmöspåret med Nanasi eller Taha Ali känns stabilt. Bägge lär spela mycket då Vecchia är skadad.
Elfsborgsspåret med Bernhardsson för den som vågar gå för en spelare med hög höjd, men konstant skaderisk. Ahmed Qasem för den som vill frigöra lite pengar är också ett bra alternativ.
Häckenspåret om du har råd med Rygaard är också bra. Eller Sadiq, som sett brutalt bra ut det lilla han spelat och nu är tillbaka efter skada. Just att han gått skadad kanske gör att han blir kvar i Häcken?

Du vill sticka ut?
Väldigt få managers äger Gustaf Norlin i Blåvitt. Spelar i ett svagt lag, men är given. Rätt så gynnsamt schema på pappret och gjorde ändå 10+6 i fjol.

2. Backbekymrerna

Elias Andersson kan komma att lämna Djurgården.
Sitter på utgående kontrakt i vinter och det är nu eller aldrig om DIF ska casha in lite grann. Att vänsterbacken vill lämna verkar givet, frågan är bara om det blir nu eller i vinter. Av det jag hört och de pussel som går att lägga utifrån Bosse Andersson-intervjuer och vilka spelare som ryktas in till DIF gissar jag att Andersson lämnar i sommar. Tänkbara ersättare (dessa är även tänkbara ersättare till Lund i Häcken, som också ryktats bort):
- Malmös Busanello är nog spelets bästa back. Offensivt hot och Malmö lär knappast bli sämre defensivt när Jansson ansluter – så lär kunna bli nollor också.
- Niklas Hult är ett billigare alternativ in i Elfsborgs backlinje än vad Johan Larsson är. Lika given som Larsson och bör inte vara så mycket sämre poängmässigt.
- Modesto i AIK är inte dum som alternativ. Varit ett offensivt hot och AIK bör väl bli lite bättre än under våren. Okej schema framöver.

Ett billigt alternativ med lågt ägandeskap?
Markus Karlsson i Bajen. Kostar bara 4.5 och jag gissar att han kommer fortsätta få spela efter sin fina avslutning av vårsäsongen.

Kaptensval?
Malmö hemma mot Sirius är rättmätig storfavorit. Busanello med chans på både offensiv och defensiv utdelning, Nanasi eller Taha Ali. Kiese Thelin om han är hel.
Häckens offensiva spelare är också alltid bra alternativ.

Annat att hålla koll på närmsta tiden?
- Truppläget i Malmö.
Redan tappat Christiansen för resten av säsongen. Nu är även Vecchia otillgänglig på grund av sjukdom. Kiese-Thelin var out i slutet av vårsäsongen och spelade inte träningsmatchen mot Blåvitt förra veckan. Återstår att se om han är redo i återstarten. Hugo Larsson rekordsåld.
Fått in Sebastian Jørgensen från Silkeborg, men han är inte spelklar än. Samma sak gäller Pontus Jansson.

Håll koll på Malmös elva i inledningen, för den kommer garanterat se annorlunda ut än i våras.

- Sommaren med Martin Ericsson
Efter succén senaste 18 månaderna är ett flertal Häckenspelare aktuella för utlandet. Klubben har redan tappat Larsen. Starka rykten kring Traore och Lund. Samuel Gustafson som plötsligt är ordinarie i landslaget går det väl inte att utesluta att han lämnar. Bland annat.

Vi får se om det kommer in något kul namn också. Det bortglömda vårfrågetecknet Ola Kamara finns redan i truppen. Är den välmeritade forwarden redo att gå in och bidra med mer än tvåminutersinhopp?

Häckens sportchef Martin Ericsson lär ha en del att göra i sommar.

- Storklubbarnas bottenbrottning
IFK Göteborg och AIK var två brutala besvikelser i våras. För att de här båda ska undvika kval eller till och med direktnedflyttning behöver de hålla övre mittenlagstempo när det gäller poängintaget.

För att klara det behöver bägge klubbarna värva in startelvaförbättrande spelare i sommar för att ta sig ur bottenträsket. I AIKs fall finns det även spelare som kan lämna av olika skäl (Fischer skeppas, Otieno säljs?).

Det här är två klubbar att hålla koll på i sommar, för det lär hända en hel del grejer. Skulle någon av klubbarna få bra träff blir det intressant för Fantasymanagers och oddsjägare.

Bettingmässigt i helgen?
Första matchen efter ett uppehåll kan vara knepig. Lite som en premiär – det är svårt att veta vart lagen står. Men några spel har jag ringat in:
Tycker att det stinker söndagssömnigt målsnålt när Blåvitt gästar Halmstad:
https://www.rekatochklart.com/speltips/fotboll/halmstad-ifk-goteborg-59031/

Sirius ska väl kunna stå upp hyggligt nere i Malmö:
https://www.rekatochklart.com/speltips/fotboll/malmo-ff-ik-sirius-59050/

Hörnsnålt måndagsmöte när Mjällby tar emot Kalmar FF?
https://www.rekatochklart.com/speltips/fotboll/mjallby-kalmar-59051/

Lycka till med allt i helgen!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto