Polsater

Polsater

Förnamn: Christian
Efternamn: Polsäter
Ålder: 23
Stad: Kalmar / Stockholm
Sysselsättning: Studerar journalistik

Summering och AS!

16 Juli 2018 - 16:13


Ett fantastiskt VM är över. Som vanligt har det gått alldeles för fort: Inför turneringen läser man på, ser träningsmatcher och är allmänt övertaggad. Sen drar det igång och helt plötsligt är det final. Det positiva är att Allsvenskan rullar på i det korta glappet som uppstår nu mellan VM och toppligorna.


Spelmässigt hade jag ett bra VM. Ett par tunga dagar men många riktigt sköna spel hittade in. Höjdpunkten var nog Kasper Schmeichel som man of the match i åttondelen mot Kroatien. Tack till alla som ryggat och kommit med uppmuntrande ord här på sajten eller på Twitter. Nu blir det fullt fokus på Allsvenskan innan ligorna drar igång i augusti.Landslagsfotbollen lever ett eget liv jämfört med klubblagsditon. Tycker därför det är rätt vanskligt att dra alltför stora växlar kring trender eller spelare som imponerat stort/floppat. Att enskilda spelare inte kom till sin rätt under VM behöver inte betyda att kommande säsong blir lika svag och vice versa. Många faktorer spelar in. Men ett par tankar:

Början på slutet för Messi/Ronaldo-eran?

Ronaldo (33) och Messi (31) var inte alls dåliga under VM. Ronaldo glänste väl mer, men tycker även Messi blixtrade till i ett dysfunktionellt Argentina. Men det går inte att komma ifrån att de knappast blir yngre. Sista gången vi fick se duon i ett stort mästerskap? Messi eller Ronaldo har vunnit varje Ballon d Ór sedan 2007 (Kaka). Dags för Mbappe, Neymar, Griezmann, Pogba, Kane, Kevin de Bruyne och Eden Hazard att på allvar ta över?

Vad gör vi med VAR?
Det stundtals VAR-kaosartade gruppspelet kändes långt borta när jag bänkade mig framför VM-finalen. För slutspelet hade gått ganska smärtfritt vad gäller VAR. Om det berodde på bättre domare, spelare som vant sig vid systemet eller något annat låter jag vara osagt. Men i finalen varades det igen. Jag är i grunden positiv till VAR, så länge det används på ett rimligt sätt. Tror det kan fungera bra och framför allt ha en avskräckande effekt på regelbrott/fusk, vilket på sikt kommer gynna de konstruktiva lagen. Men fotbollsvärlden måste hitta formerna för hur tekniken ska användas. Vilka situatoner ska granskas och när? Ska lagen ha ett antal ”utmaningar” per match? Ska vi avrätta spelare som gör VAR-tecknet framför domaren?

Sista ”riktiga” mästerskapet?
EM 2020 har tolv olika spelplatser. Nästa VM spelas i Qatar i f*cking december. För mig ska ett mästerskap spelas med max en eller två länder som värdar under sommaren. Känns spontant fel att följa ett VM när det är snö ute och ett så utspritt EM kommer kännas som ett utdraget kval. Den som lever får se hur det blir i framtiden.Sveriges insats i VM var otroligt bra. Så länge vi kvalificerar oss till mästerskapen är åtminstone jag nöjd. Den här gången räcker det med att titta på vilka lag som fick stanna hemma för att inse att det är en bedrift att bara vara med. Väl i turneringen är all form av framgång bonus.

Tycker Sverige ska ha goda chanser att gå till EM 2020, även om det inte ser superspännande ut rent truppmässigt:
På målvaktspositionen känns Robin Olsen (28) gjuten ett tag till. Pontus Dahlberg kan utmana om han lyckas få vettig speltid nu när han lämnat Blåvitt.

Ludwig Augustinsson (24) är nog ordinarie vänsterback i 6-8 år till om vi inte får fram något exceptionellt.
VNL (23) + Pontus Jansson (27) bör kunna forma mittlås i ett par kvalspel. Bakom den duon finns Helander (25). Kanske även Sebastian Holmén, Emil Bergström och Jacob Une-Larsson.
Lustig (31) håller nog över EM-kvalet om han är motiverad. Bakom honom finns Emil Krafth såklart, men frågan är om inte han snart blir omsprungen av Felix Beijmo och Linus Wahlqvist.

Skulle Albin Ekdal (28) hålla sig skadefri är han given nyckelspelare åtminstone i EM-kvalet. För mig är han det här lagets framtida kapten om Granen viker in barren. Tycker vi ska spela in en annan partner än Seb Larsson (33) som numera tillhör AIK i Allsvenskan. Hiljemark (26), Jacob Johansson (28) är väl de som ligger närmast till hands. Gustav Svensson (31) är en bra rollspelare att ha i truppen. Kanske att Kristoffer Olsson kan slå sig in om han tar ytterligare kliv? Alex Fransson om han får fart på karriären i Peking?
Som offensiva mittfältare eller yttrar lär Emil Forsberg (26) och Victor Claesson (26) spela varje gång de är hela och krya. Kerim Mrabti (24) och Ken Sema (24) är spelare jag hoppas ska kunna ta kliv och utmana om trupplatser. Sam Larsson (25), Simon & Samuel Gustafsson (23) är lite bortglömda känns det som, men borde ha potential att hugga om platser.
Spelare som Rohdén och Durmaz lär väl finnas med i diskussionerna också.
På längre sikt: Erdal Rakip (22), Irandust (20) och Svante Ingelsson (20).

Anfallsmässigt ser det lite dystert ut. Toivonen och Berg gjorde bra VM utifrån förutsättningarna. Problemet är väl att vi vill slippa lägga till ”utifrån förutsättningarna” när vi talar om vårt anfallspar. Vill duon spela vidare kommer säkert Janne Andersson ge dem förtroendet, men jag tycker det kan vara dags att ge andra spelare chansen. Guidetti och Kiese-Thelin lär säkerligen behålla sina trupp-biljetter sålänge de får spela i sina klubblag. Bakom dessa finns Alexander Isak (18), Carlos Strandberg (22) och Joel Asoro (19) som tänkbara talang-alternativ. Kujovic (30) och MLS-Armenteros (28) tror jag tåget gått för vad gäller landslag.

Någon jag missat?


Allsvenskan ja. 
AIK leder serien med tre poäng, en match mer spelad än IFK Nkpg. Tror inte Bajen eller Djurgården är bra nog för att hänga med ända in på mållinjen. Övriga lag är för långt bak. För mig är AIK laget att slå, deras trupp känns nsäppet bättre än övriga lag i den här serien. Och när de får med sig vinster som den mot Sundsvall (1-0 lååååååångt in på tilläggstid) brukar det sluta bra. Peking får hoppas att AIK störs av Europaspel. 

Ett par tidiga AS-tankar: 

Just AIK tror jag på kommande helg. -1,5 mot usla BP som dessutom saknar viktige Gustav Sandberg Magnusson, känns bra. Nu spelar AIK visserligen Europamatch mot Shamrock på torsdag, men det torde bli en lätt historia. 1.85+ på det är taget i min bok. 

Tycker även MFF rak borta mot Örebro är bra till odds över 1.80+. Rosenberg och Eric Larsson avstängde, men alternativen är okej. Att Gerzic skallade sig bort från den här matchen är värre för ÖSK:s del, deras alternativ är inte lika bra. Malmö har gått starkt efter uppehållet och slaktade Östersund spelmässigt, borde vunnit den sett till hur spelet såg ut. Enkel Europamatch i veckan borde inte störa. Örebro har sett svaga ut efter uppehållet och jag tror de kommer sjunka i tabellen under hösten. 

  Mina 10 senaste speltips Odds
AIK - BP
Allsvenskan, Fotboll
1.75
Häcken - Liepaja
EL-kval, Fotboll
2.10
Malmö FF - Drita
CL-kval, Fotboll
2.04
IFK Norrköping - BK Häcken
Allsvenskan, Fotboll
1.70
Belgien - England
VM, Fotbolls-VM
1.90
Malmö FF - Östersund
Allsvenskan, Fotboll
1.80
Shamrock - AIK
Europa League, Fotboll
2.0
Örebro - Elfsborg
Allsvenskan, Fotboll
2.20
Ryssland - Kroatien
VM 2018, Fotbolls-VM
2.25
Sirius - Malmö FF
Allsvenskan, Fotboll
1.86