Chiefs (14-5) vs Bengals (12-7) i AFC Championships. Ett lag var väntat och ett lag en stor, men glädjande överraskning. Det är det som är tjusningen med världens bästa TV-sport. För mig är det här en outing som Chiefs skall vinna med tanke på Bengals svaga O-line, men också för att Chiefs har en kejsare i form av Patrick Mahomes. Jag nämnde i föregående vecka när Chiefs mötte Bills att det var dags för Mahomes att ta klivet upp på samma piedestal som Brady dvs. spela en legacy game och snacka om leverans. Chiefs avgör i OT i kanske en av 20-talets bästa matcher. Chiefs och Mahomes levererar in 42 poäng mot NFLs nr 1 total scoing defense. 42 poäng, vilket är det mesta något lag satt på resultattavlan mot nr 1 scoring defense. Chiefs vinner den här matchen. Jag kan inte se hur de skall kunna stoppa QB Mahomes.

Jag kommer spela Chiefs -5,5 till oddset 1,70 hos Pinnacle .

Värt att notera:

1. För fjärde året i rad spelar Chiefs AFC Championship. Det i sig är enastående. De senaste två åren har Chiefs vunnit och de vann Super Bowl i Miami 2019. Notera att merparten av det gäng som vann då är fortfarande kvar i årets trupp. Chiefs har många starka ledare i sin trupp och för mig är de klara favoriter i afton.

2. Bengals å sin sida har verkligen framtiden för sig. För första gången sedan sedan 1988 (34 år sedan!) spelar Bengals AFC-final. I min värld har Bengals stått för en smärre bragd bara att först ta sig till slutspel för att sedan sköta sig riktigt bra och nå finalen i AFC. Bengals-fans; ni har chans i afton, men notera att resan hit har varit enorm. Be proud no matter what!

3. Chiefs är helt skadefria till den här outingen, vilket innebär att deras gigant i försvaret, safety Tyrann Mathieu är tillbaka och dessutom kommer RB Darrell Williams spela. Chiefs har alltså bästa möjliga lag på plan i afton.

4. Bengals QB Burrow blev sackad nio (!) gånger mot Titans och det är obegripligt att de vann matchen, men när det gäller NFL kan allting hända. Det kommer bli spännande att se om Bengals O-line kan stå emot Chiefs Jones och Clark. Jag tror inte det.

5. Chiefs är 7-2 hemma den här säsongen.

6. Chiefs har en treenighet som är stommen hos dem. QB Mahomes, TE Kelce och WR Hill. MEN mot Bills steppade även andra spännande spelare fram och visade framfötterna. Offensivt gillade jag Pringles insats med en grym TD och defensivt var Reed enorm. Han stod för sex tacklingar och en sack. Det är spelare som sällan syns och hörs, vilket bara berättar vilken bredd Chiefs har i laget.

7. Bengals har uppsida på Chiefs när det gäller den totala matchserien över åren - 16-14, MEN de är 7-9 på Arrowhead.

8. När Bengals mötte Chiefs tidigare i år var Chiefs rejält brandskattat gällande RBs och springspelet. De två bästa var skadade den gången. Idag är samtliga RBs friska och kommer spela. Claire Edward Helaire sprang för 60 yards mot Bills senast. Håll även utkik på veteranen McKinnon hos Chiefs. Han har fått ett större ansvar när CEH varit borta.

9. Notera att såväl Bengals som Chiefs har två av ligans bästa kickers. Bengals McPherson har satt åtta av åtta i slutspelet och är 4/4 vad gäller +40 yards. Chiefs å sin sida har i mitt tycke den näst bästa kickern i hela NFL (Ravens Tucker är nr 1) i Harrison Butker. Han satte den enormt viktiga trepoängaren som gav övertid mellan Bills och Chiefs.

10. Det finns dock en statistik som säger mer eller betyder mer än något annat och det är Chiefs QB Patrick Mahomes. Han snittar 318,8 yards med 23 TDs och bara en INT i åtta slutspelsmatcher på hemmaplan. I stort sett har han varit på en helt annan nivå och varit nästan ostoppbar, vilket han visade mot Bills senast (Mahomes kastade för 378 yards och tre TDs då). Det är därför det är omöjligt att gå emot Chiefs i den här matchen. Mahomes är en sådan "difference maker". Hur skall Bengals stoppa honom? Jag kan inte se det. Mentalt äger han redan Bengals och då i synnerhet på hemmaplan. Notera det.

11. Såväl TE Kelce som WR Hill visade verkligen varför de är s.k. X-factors för Chiefs senast. Kelces sätt att plocka in game winning TD var imponerande. Hill å sin sida hade hela 11 mottagningar för 150 yards med en TD på 64 yards i löpmeter. Vi måste ha med oss att Chiefs är nr 4 offensivt i NFL med ett snitt på 28 poäng framåt per outing. Bengals defense däremot ligger i den nedre regionen. Det är en diametralt stor skillnad. Notera det.

Jag har inte pratat så mycket om Bengals i min analys och det har att göra med att verkligheten berättar att Chiefs är ett bättre lag på samtliga nyckelpositioner plus att Chiefs har en fungerande O-line, vilket inte Bengals har. Chiefs spelar också hemma och det är ett s.k. "hell hole" för motståndarna enligt andra spelare som nyss spelat mot Chiefs. Med Mahomes vid rodret har de bara förlorat 2/10 slutspelsmatcher. Vem som slog Mahomes då? Jo; han heter Tom Brady. Chiefs kommer stänga Bengals offensiv med sin pass rus och sitt zonförsvar.

Jag spelar Chiefs -5,5 till oddset 1,70 hos Pinnacle . Jag avslutar än en gång med följande statistik som är kopplad till Patrick Mahomes. Han är 7-1 på hemmaplan. Han har 23 touchdowns mot 1 interception. Vi stannar där. Chiefs vinner.

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip