Topptipset Tips 5/7 2022

Publicerad på 5 Jul 2022 - 17:31

Aston

Aston

Jan Wickberg

5 Jul 2022 - 17:31

Kval till Champions League och Superettan samsas på denna Topptipskupong.

TOPPTIPSET 2022-07-05 18:59

Match 1

Malmö FF - Vikingur Reykjavik 1

Svenska mästarna är igång med seriespel och det har gått ok men inte mer. Ligger femma med fyra poäng upp till ledande Häcken. På hemmaplan har man endast fått se sig besegrade av just Häcken. Kommer närmast från 1-2 borta mot Giffarna. Statsen 77% bollinnehav och 37 målchanser visar dock att MFF var det bättre laget. Andreas Christiansen kan komma att starta här efter skada. Oscar Lewicki, Adi Nalic, Isaac Kiese Thelin och Sören Rieks ser alla ut att få stå över matchen. Vikingur är också i fullt seriespel hemma på ön. Är tvåa på 22 poäng men långt efter Breidablik som leder serien på 31 pinnar. Bra form med fyra raka segrar. Fem spelare har gjort tre eller fler mål så ej beroende av en enskild kille framåt. Oliver Ekroth är det svenska inslaget i laget och given i backlinjen. Kyle McLagan brukar också starta men han är skadad och kan ej vara med här. Ettan ska sitta men vi tar med krysset då svenska lag tidigare haft problem när det vankas Europakval.

Match 2

Halmstad - Jönköping Södra 1

Halmstad på andra plats i Superettan trots att man bara har en poäng på de två senaste. 2-2 borta mot Västerås följdes upp med 1-2 hemma mot Trelleborg. Hade där 1-0 till det återstod 5 minuter av matchen, så den gamla klyschan spela till det att domaren blåser av matchen stämmer. Villiam Dahlström tog kort i matchen, tredje för säsongen och är avstängd här. Joseph Baffo ett från sin andra avstängning för säsongen. J-Södra går tungt. Har blott åtta poäng på 11 matcher och när man väl gör mål så gör motståndarna oftast minst lika många som senast i 2-2 matchen mot bottenkollegan Örgryte. Målis Tom Amos har missat de två senaste pga skada men Felix Jakobsson är en duglig ersättare. Även plockat in Hossin Lagoun från Assyriska som back-up keeper. Anas Al Asbahi (mittfältare, Tanger) och Assad Al Hamlawi (anfallare, Helsingborg lån) också nya i truppen. Svårt att se HBK torska här men vi tar med krysset då J-Södra kan bättre än man visat så här långt.

Match 3

Örgryte - Örebro X

Ö-möte i Superettan och då snackar vi inte om land med vatten omkring utan begynnelsebokstav. Hemmalaget Örgryte är ännu utan seger i serien men man kryper närmare och närmare för varje match. Fyra kryss på de fem senaste och kryssade även mot Häcken i en träningmatch i slutet av Juni. Finns bra spelarmaterial i tex Sixten Mohlin (mv), Sargon Abraham och Nicklas Bärkroth för att nämna några. Anel Rashkaj tillbaka efter avstängning. Mohamed Said har lämnat klubben. Örebro på tionde plats är mycket upp och ner. Fem vinster och fem förluster samt ett kryss på de 11 matcherna man spelat visar på det. Har två raka förluster i bagaget och har faktiskt gjort färre mål än dagens motståndare. Stjärnor som Kevin Walker, Ahmed Yasin och Jiloan Hamad kan man kräva mer av. Noel Milleskog ett framtidsnamn som kanske snart går till större klubb. Helst 1X2 här.

Match 4

FC Ballkani - FK Zalgiris 2

Ballkani vann ligan i Kosovo ganska övertygande. Hade 12 poäng till godo på tvåan Drita. Har förstärkt truppen med backen Leonit Abazi. Finns ett par giftiga målgörare i laget som Ermal Krasniqi, Theophilus Solomon och Nazmi Gripshi men frågan är om de håller på internationell nivå. Ligan i Kosovo har inte startat än och man har bara lirat en träningsmatch under sommaren så det kan vara lite tröga ben på sina håll. Zalgiris som är vana vid att kvala till de olika Europeiska cuperna är mitt uppe i ligaspelet och har efter fyra raka vinster övertagit serieledningen. Bara en förlust på de 18 matcher man spelat. De flesta i truppen är importer som antingen vill ha nystart eller sjunger på sista versen som anfallsduon Josip Tadic och Jakub Sylvestr. Brassen Renan Oliveira har flera säsonger bakom sig i Ukraina med framgång och är den som ska ta laget vidare. Att matchen spelas på annan arena än Ballkanis ordinarie knappast någon nackdel för gästerna som får (första) tipset.

Match 5

Lech Poznan - Qarabag X

"Svensklaget" Lech Poznan med Jesper Karlström och Mikael Ishak som två tongivande spelare vann den polska ligan förra säsongen. Legia Warszawa som brukar utmana var långt efter (slutade 10a) och istället var det Rakow som var närmast efter. Har spelat tre träningsmatcher. Föll mot Lodz och Pogon men besegrade Jagiellonia i genrepet med 2-1. Kroatförsvararen Antonio Milic med båda baljorna. Nya i laget är Tomasz Cywka (m, Chrobry) och Afonso Sousa (Belenenses). Jagar även Pavle Vagic om man ska tro media. Jakub Kaminski (a, Werder Bremen) och Jan Sykora (m, Plzen) har lämnat. Qarabag från Azerbajdzjan har inte så mycket konkurrens på hemmaplan och högsta ligan innehåller bara åtta lag. Förlorade bara en av 28 matcher under förra säsongen. Trion Ibrahima Wadji, Filip Ozobic och Kady svarade tillsammans för 34 mål, fler än hälften av övriga ligalag mäktade med. Tappat mittfältaren Patrick Andrade till Partizan Belgrad men ersatt honom med Marko Jankovic från Hapoel Tel Aviv. Precis som Lech har man spelat tre träningsmatcher. Vann mot Botosani och kryssat mot både Kiel och Craiova. Fixar man kryss även här?

Match 6

The New Saints - Linfield 1

Brittiskt möte mellan The New Saints från Wales och Linfield från Nordirland. TNS plockade hem inhemska ligan enkelt och det är klart när storheter som Cardiff och Swansea håller till i engelska ligasystemet är det inte mycket av värde kvar i Wales. Träningsmatcherna har gått åt fel håll kan man säga. Inledde med 8-2 mot Ellesmere och har sedan via 5-1 Bala Town, 3-2 Warrington och 2-1 Cliftonville, 0-2 mot Larne som senaste resultat. Kan ändå har varit ett smart drag att sparra mot två lag från Nordirland i de senaste vänskapsmatcherna. Anfallaren Declan McManus med mängder av rutin från skotska ligan är hotet framåt. 23 mål på 28 matcher förra säsongen. Josh Daniels ny i truppen från Shrewsbury och hoppas få starta här mot sina landsmän. Linfield vara bara en poäng före Cliftonville i den nordirländska ligan förra säsongen. Hade även lite bättre målskillnad så ligavinsten var väl rätt så rättvis ändå. Har kryssat mot Newtown och förlorat mot St Mirren i träningsmatcher. Backen Daniel Finlayson ny på lån från just St Mirren. Joel Cooper (ym, Oxford) och anfallaren Chris McKee också nya i laget. Tyvärr hann man inte registrera nya lånet Eetu Vertainen från St Johnstone i tid till denna match. Det hade man nog behövt då bäste målskytten förra säsongen Christy Manzinga har lämnat för Zalaegerszegi. Vi väljer att spika TNS här!

Match 7

Shamrock Rovers - Hibernians 1

Irländska mästarna Shamrock går bra i sin liga och har tre raka segrar. Bohemians, St Patricks och Finn Harps har alla besegrats med uddamålet det kan ju vara en styrka i sig att vinna mot lag som har mycket fokus på försvarsspel. Har flera spelare i laget med bra rutin från de engelska serierna. Chris McCann, Jack Bryne och Graham Burke för att nämna några. Gamle Alan Mannus (40 år) håller än mellan stolparna. Neil Farrugia missar matchen pga skada men är mest inhoppare så inget jätteavbräck. Hibernians hade varit en svår nöt att knäcka om det hade handlat om laget från Skottland. Nu är det ej så utan detta motstånd kommer från Malta och därmed är motståndet inte lika tufft. Vann liga och kunde i sista matchen kosta på sig att förlora mot Gzira. Förstärkt med Rudolfo Soares (b, Gzira) och anfallaren Terence Groothusen från Aachen. Vill inte vara sämre på målvaktsposten gällande ålder och har tagit in 41-årige Justin Haber från St Lucia att vakta buren. Backarna Andreas Laursen och Lorenzo Fonseca också nya i truppen. Vi tror dock föga att det hjälper laget här och spikar Shamrock.

Match 8

Shkupi Cair - Lincoln Red Imps 1

Dessa gäng är väl inte det första man tänker på när man talar om Champions League men kval är kval och då ska alla mästarlag från Europas alla hörn få chansen att ta sig till huvudturneringen. Shkupi är som bekant från Nordmakedonien och plockade hem liga i stor stil före Goran Pandevs akademilag. Har efter ligaavslutningen spelat fyra träningsmatcher. Tre förluster (Ballkani, Tirana och Hermannstadt) men det är inte dem man kommer minnas utan 2-2 mot turkiska storlaget Fenerbache. Skyttekungen Sunny Adetunji är än så länge kvar men bli inte förvånade om han snart finner en bättre klubb. Tappat Konstantin Cheshmedjiev och Aleksandar Gjurkovski men förstärkt med flera nya spelare där Albert Diene anfallare från Senegal känns mest intressant. Lincoln tog hem ligan i Gibraltar och det är väl typ i klass med att Mariehamn skulle ta hem den Åländska ligan. 19-1-0 på 20 matcher visar att motståndet inte var av högsta klass. Har trots bara 17 insläppta mål värvat två nya målisar i Ivan Villanueva och Nauzet Santana men Glentoran-lånet Dayle Coleing förväntas ändå vakta buren. Många spelare i truppen runt 35 år men vi har ändå svårt att tro att rutin räcker till "poäng" här. Solen lyser starkast för Cair.

TOPPTIPSET (72 Raders)

1. Malmö FF - Vikingur Reykjavik 1X
2. Halmstad - Jönköping Södra 1X
3. Örgryte - Örebro 1X2
4. FC Ballkani - FK Zalgiris 1X2
5. Lech Poznan - Qarabag 1X
6. The New Saints -Linfield 1
7. Shamrock Rovers - Hibernians 1
8. Shkupi Cair - Lincoln Red Imps 1

Lycka till med raderna!
18+ Spela ansvarsfullt.
Vid spelproblem finns hjälp:
https://www.stödlinjen.se/
eller telefon: 020-819100

/ Aston, [email protected]

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto