Europatipset Tips Söndag 15/5

Publicerad på 13 Maj 2022 - 16:15

Tipsexperten

Tipsexperten

13 Maj 2022 - 16:15

Söndagen bjuder in till fotbollsfest och Europatipset kryddas med en smarrig jackpot på 4 miljoner kronor. Vägen till den åtråvärda pengapåsen går genom fem allsvenska drabbningar, följt av titelstrid och nedflyttningsångest i både Premier League och Serie A, innan vi avslutningsvis ger förtroendet till Villarreal i provinsen Castellón. Nu kör vi hela vägen in i kaklet och avslutar veckan på bästa sätt!


TV: Melker går för det igen denna jackpotomgång!




Spelstopp: 14:59

1. Hammarby - AIK X

Ett stekhett derby på Tele2 Arena utgör första anhalten på bongen. AIK äntrar mattan med fem raka segrar i bagaget och den defensiva nollan har varit intakt sedan mitten på april. I veckan slogs Malmö tillbaka i en jämn tillställning på nationalarenan, men allt var inte frid och fröjd i AIK-lägret. Nordfeldt tvingades kasta in handduken på uppvärmningen och är således ett osäkert kort i målet. Hammarby har mattats av efter den magnifika säsongsupptakten och häromsistens så lyckades Kalmar neutralisera Bajens normalt sett finurliga anfallsspel. Här gäller det för de grönvita att studsa tillbaka på konstgräset och Cifuentes behöver hitta en lösning på Selmanis måltorka. Hammarby har vunnit de två senaste mötena lagen emellan på denna arena och får gälla som knappa favoriter. 1X är en bra lösning i Stockholm.

2. Degerfors - Helsingborg 2

Det såg länge ut som om Degerfors skulle sätta sig i en än mer prekär situation i Allsvenskans bottenstrid senast mot Sundsvall. Men en sällan skådad vändning, signerad Abdelrahman Saidi, innebar att “Bruket” kunde inkassera säsongens första trepoängare och lättnaden var påtaglig hos de rödvita. Försvarsspelet är däremot fortsatt uselt och med lite bättre skärpa hos de norrländska värdarna så borde matchen punkterats efter Ylätupas 2-0-kasse. Helsingborg känns såhär långt mer stabila och borde nog ha fått med sig ytterligare ett par pinnar sett till hur jämna matcherna har varit hittills. Lennartssons adepter kommer från 0-1 hemma mot Norrköping och det var ett ögonblick av slarv som låg bakom förlusten. Vi börjar med att strecka från höger på Stora Valla.

3. Häcken - Kalmar FF X

Henrik Rydströms Kalmar blev det första sällskapet att vinna mot Hammarby i år. Noah Shamoun bjöd KFF-fansen på show då han läckert klackade in ledningsmålet, och kort därefter fyllde 19-åringen även på med 2-0 och fastställde slutresultatet mot de dåvarande serieledarna. De rödvita har numera två raka segrar och har således inlett klättringen uppåt i tabellen när skutan nu styrs mot Hisingen. Här väntar ett formstarkt BK Häcken, som i den senaste omgången besegrade Värnamo på bortagräs. Jeremejeff är inne i ett målstim och leder för närvarande Allsvenskans skytteliga. Kan Kalmar-försvaret få bort Häckens målkung är mycket vunnet, men här är det absolut inte fel att låta garderingspennan flöda fritt.

4. IFK Göteborg - Varberg X

Två gäng med negativa spiraler ska göra upp i ett ångestladdat möte på Gamla Ullevi. Blåvitt inledde årets säsong med bravur, men har på sistone tappat momentum. Motståndet har varit tufft, och de interna stridigheterna som pågår har inte varit till Göteborgs fördel. Sana missade den föregående matchen mot AIK och kommer sannolikt inte till spel här heller. Dessutom är Gustav Svensson ett väldigt osäkert kort på grund av skada. Ett väldigt tungt avbräck. Motståndarna Varberg befinner sig i nuläget en bit ovanför negativt kval, men den senaste tidens formdipp är oroväckande för Jocke Persson. Målskyttet har helt gått i stå, men i förlustmatchen mot Sirius så skapade dock BoIS tillräckligt för att näta både en och två gånger. Varberg kan dock luta sig tillbaka mot dubbla segrar mot IFK under fjolåret och matchen känns betydligt mer öppen än strecken säger. Helgardera och jobba bortaskräll.

5. IFK Norrköping - GIF Sundsvall 1

Innan vi knyter ihop den allsvenska säcken för denna gång så beger vi oss till Platinumcars Arena i det östgötska landskapet. Norrköping har sannerligen steppat upp den senaste tiden och har via tre raka triumfer skapat arbetsro i klubben. Firma Levi/Nyman har varit högst bidragande till den fina trenden och utsikterna för ännu en seger är minst sagt goda när krisande Sundsvall gästar. De blåklädda tappade en till synes säker ledning mot Degerfors till en svidande förlust på tilläggstid och moralen fick sig nog en rejäl törn. Ylätupa visade däremot framfötterna med två påpassliga baljor och mycket hänger på honom i det offensiva spelet. Outtröttlige Erik Andersson är avstängd här och Sundsvall får resa tomhänta hem till Medelpad.

6. Leeds - Brighton 2

Brighton har mosat både Wolves (3-0) och Manchester United (4-0) på kort tid och harmonin är på topp hos “The Seagulls”. Trossard hade en stor kväll senast mot United med två målgivande passningar samt en egen strut, och trots att Brighton egentligen inte har något att spela för så har Potter lyckats motivera sina spelare på ett briljant sätt. Att ett Leeds i desperata behov av poäng nu tvingas möta de blåvita är allt annat än tacksamt. Värdarna har halkat ner under strecket och står noterade för tre befogade förluster i rad mot gäng inom topp 4. De vitklädda lirade i veckan en hängmatch mot Chelsea, där det mesta gick fel för Leeds. Daniel James ådrog sig ett rött kort och är därmed inte tillgänglig här. Med rådande förutsättningar på handen så prioriteras högersidan.

7. Everton - Brentford 1

Everton har sent omsider ryckt upp sig och sju poäng på de tre senaste fajterna har resulterat i ett skutt ovanför negativt streck. Pickford har varit omutbar i kassen och stått för flera matchavgörande räddningar för “The Toffees”. Lampard har fortfarande en drös med otillgängliga lirare, där Van De Beek, Godfrey och Sigurdsson alla hade behövts i detta skedet av säsongen. Brentford har gjort det bra under en längre tid och Eriksen är spindeln i Thomas Franks offensiva nät. 3-0 senast mot Saints är imponerande papper och “The Bees” ska inte räknas bort på Goodison Park. Utgångsetta, men garderingar välkomnas ögonaböj.

8. West Ham - Manchester City 2

Vi rullar vidare till den engelska huvudstaden där gästande Man City kan sätta sig i ett utmärkt slagläge inför Premier Leagues slutomgång. Guardiolas självspelande piano visade i veckan upp hela registret i 5-1-segern borta mot tuffa Wolves och Kevin De Bruyne hade lekstuga med sina fyra fullträffar. De ljusblåa har skakat av sig semifinal-förlusten i CL på bästa sätt och ställs här mot ett annat lag som nyligen blev utslagna i samma stulspelsskede i en annan turnering, nämligen Europa League. Moyes mannar har sett trötta ut på slutet, och därför var 4-0 borta mot Norwich i onsdags en viktig energiboost inför sluttampen av säsongen. Skadeläget ser bra ut hos “The Hammers”, men City är för tunga över 90 minuter. Tvåa.

9. Aston Villa - Crystal Palace X

Aston Villa tog ledningen tidigt i veckans hängmatch mot Liverpool, men sedan var det roliga över för “The Lions”. Mané och Matip såg till att Gerrard och company kammade noll inför hemmafansen, och Villa befinner sig för närvarande i det klassiska ingenmanslandet i tabellen. Motståndarna denna afton ligger en pinne före och Crystal Palace har ånyo hittat formen efter en mindre svacka. Zaha har varit tungan på vågen i de rödblåas två senaste matcher och ett i stort sett skadefritt “The Eagles” vållar angenäma problem för Vieira. Valet faller på X2.

10. Milan - Atalanta 1

Milan bara vinner och vinner för stunden. Zlatans kamrater har kopplat greppet om scudetton med två matcher kvar att spela, men det skiljer endast två poäng ner till jagande Inter. Den något ovana målskytten Tonali har haft siktet inställt på sistone och avgjorde allra senast borta mot Verona. Pioli har i övrigt en uppsjö av formstarka lirare i sitt Milan. Här väntar ett i grunden skickligt Atalanta, som är snäppet bättre än vad nuvarande tabellplacering visar. De blåsvarta har däremot inte gått att känna igen i fajterna mot de större lagen som oftast slutat i moll. Milan vann vårmötet i Bergamo och chansen till att upprepa bedriften på San Siro är givetvis stor.

11. Cagliari - Inter 2

Högdramatiska scener utspelade sig i Cagliaris senaste ligamatch borta mot Salernitana. Fram till minut 90+8 så talade det mesta för att de rödblåa skulle trilla ur Serie A, men då dök Altare upp vid den bortre stolpen och ingav nytt hopp för “Rossoblu”. Nu skiljer det istället bara en poäng upp till nyss nämnda Salernitana på säker mark och poängen bör ha gett Cagliari en rejäl portion motivation inför säsongsavslutningen. Problemet är att titeljagande Inter nu står på den andra planhalvan. Inzaghis grabbar har växlat upp och har åtta segrar på de nio senaste drabbningarna. Dessutom tog “Nerazzuri” hem Coppa Italia i veckan efter förlängning mot Juventus. Matchen bör dock sitta kvar i benen och tvåan är inte alls given på Sicilien. Cagliari säljer sig dyrt och ett sällskapande kryss måste med.

12. Napoli - Genoa X

Napoli har säkrat CL-spel till hösten och kommer med största sannolikhet att knipa bronsmedaljen i Serie A. Senast blev det 1-0 borta mot Torino, trots en straffmiss av Insigne. De ljusblåa är vanligtvis en maktfaktor i Neapel, men poängtapp i åtta av 18 hemmamatcher kan konstateras. Genoa tog nyligen en förlösande trea mot Juventus, detta efter att klubbikonen Criscito djupt in på tilläggstid avgjorde på straff. Det var Genoas blott fjärde seger den här säsongen och den kom i gryningens tid. Här gäller det för “Il Grifone” att hålla tätt och utnyttja de få chanser som bjuds. Napoli ser ut att bli hårt betrodda denna eftermiddag och vi plockar fram samtliga tecken på Stadio Diego Armando Maradona. Jobba Genoa!

13. Villarreal - Real Sociedad 1

Avslutningsvis tar vi oss an en kamp i La Liga om platserna som genererar EL-spel till hösten. Gästande Real Sociedad innehar just nu den sista biljetten, men lagets form är definitivt inget som Isak skryter om. Endast en seger på de fem senaste matcherna är svaga siffror och de blåvita riskerar att tappa EL-platsen vid förlust här. Villarreal sitter inte heller inne på någon vidare trend för tillfället, men mycket kan förklaras med det tuffa matchandet i CL-slutspelet. Urladdningen i 5-1-vinsten borta mot Vallecano var dock en energiboost och nu kan skyttekung Moreno dessutom åter vara aktuell för spel. Hemma på Estadio de la Ceramica är de gulklädda urstarka och ska vara klara favoriter. Ettan inleder.

Kupongens kassaskåp

IFK Norrköping

Formstarka IFK Norrköping tar emot ett svagt och krisande GIF Sundsvall hemma i Östergötland. De offensiva stjärnspelarna har börjat leverera och Jansson i kassen har briljerat på slutet. Detta ska bara sluta på ett sätt. Go “Peking”!

Varningens finger!

Varberg

Varberg är inne i en resultatmässigt tyngre period, men högstanivån har vi sett prov på tidigare och då inte minst när Norrköping slogs tillbaka i premiären på bortagräs. Dessutom har Perssons lagbygge en mental fördel gentemot Blåvitt då bägge matcherna slutade med grönsvart seger i fjol. Varberg ska inte räknas bort på Gamla Ullevi.



144 rader
1. Hammarby - AIK 1x
2. Degerfors - Helsingborg 2
3. Häcken - Kalmar FF 1x2
4. Göteborg - Varberg 1x2
5. Norrköping - Sundsvall 1
6. Leeds - Brighton 2
7. Everton - Brentford 1
8. West Ham - Man City 2
9. Aston Villa - Crystal P X
10. Milan - Atalanta 1
11. Cagliari - Inter x2
12. Napoli - Genoa 1x
13. Villarreal - Sociedad 1


864 rader
1. Hammarby - AIK 1x
2. Degerfors - Helsingborg x2
3. Häcken - Kalmar FF 1x2
4. Göteborg - Varberg 1x2
5. Norrköping - Sundsvall 1
6. Leeds - Brighton 2
7. Everton - Brentford 12
8. West Ham - Man City 2
9. Aston Villa - Crystal P x2
10. Milan - Atalanta 1x
11. Cagliari - Inter x2
12. Napoli - Genoa 1x2
13. Villarreal - Sociedad 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto