Topptipset Tips Fredag 23/12

Publicerad på 23 Dec 2022 - 09:01

Tipsexperten

Tipsexperten

23 Dec 2022 - 09:01

Dan före dopparedan spenderas mestadels i Skottland där både Premiership och Championship bjuder på spännande fotbollsmatcher. Däremellan ska vi även göra djupdyk i Belgien och Portugal där bland annat ett mustigt skrälläge serveras på Ghelamco Arena. God jul!

Spelstopp: 20:29

1. Ross County - Rangers 2

Vägen mot höjd moral har inte varit spikrak för Rangers sedan Michael Beale tog över. Underläge vändes till seger i debuten mot Hibernian och samma visa utspelades när Scott Arfield slog till med dubbla baljor senast mot Aberdeen. Att dessa föll långt in på tilläggstiden har givit gästerna en boost som vi tror blir avgörande även mot Ross County. Värdföreningen har haft svårt för Ranges i modern nutid och med handen på hjärtat skiljer det en hel del mellan dessa kombattanter. Tvåan övervärderas grovt men det kan inte hjälpas. Vi spikar Beale och company då bättre skrällägen finns på annat håll.

2. Motherwell - Kilmarnock 1

Kupongens andra spik hittas även den i skotska Premiership. Kilmarnock blixtrar till titt som tätt men det är uteslutande på hemmaplan som Killie tar sina poäng. Blott en inspelad pinne på resande fot säger allt om hur prestationerna ser ut utanför hemtrakterna. Motherwell vann det senaste inbördes mötet med fredagens kombattanter på denna arena med 2-0 och det är onekligen ett rättmätigt favoritskap som ges värdarna denna afton. Van Keen hänger minst en balja när ettan spikas till fin procent.

3. Gent - Standard Liège X

Gent tog vid där hösten avslutades när Cercle Brugge fick brallorna neddragna med 2-0 i tisdagens cupmatch. Det ska dock tilläggas att segern kom först efter förlängning, under 90 var tillställningen jämn och när ettan springer iväg alldeles för högt råder garderingstvång när Standard Liège kommer på besök. Gästerna hade inte mycket att säga till i tisdagens cupmatch mot Royal Antwerp (0-4) men här motsvarar inte streckningen styrkeförhållandena lagen emellan. Skrälläget är ypperligt och alla tecken åker med redan på mindre system.

4. Mechelen - Cercle Brugge 1

Mechelen har hittills inte varit i närheten av att upprepa fjolårets lyckade säsong. Mycket av detta har berott på Kerim Mrabtis frånvaro på grund av skada, men i tisdagens cupmatch mot Seraing var svensken tillbaka. 1-0-segern signerades av Mrabti och det skulle inte förvåna ett dugg om de rödgula värdarna lyfter i tabellen i och med svenskens återkomst. Bra segerchans finns hemma mot Cercle Brugge som gick 120 tunga minuter mot Gent i cupen för bara några dagar sedan. Gästerna är inte oävna men det råder inget tu tal om att ettan går först. Tvåan följer med på större bongar.

5. Rio Ave - Marítimo 2

Rio Ave befinner sig för närvarande på säker mark i Primeira Liga men det kommer inte att vara särskilt länge till. Värdföreningen har överpresterat xPTS med tiotalet poäng och har tillsammans med fredagens kombattanter, Marítimo, sämst notering vad gäller xGA. Trots det streckas ettan till absurdum och då väljer vi att vända på klacken. Marítimo kommer få svårt att lösa kontraktet men i denna enskilda tillställning ska gästerna kunna stå upp betydligt bättre än vad streckningen visar. X2 är rätt väg att gå.

6. Feirense - Tondela 1

Förmodat målsnål och tillknäppt tillställning att vänta i Segunda Liga där Feirense ska mäta svärd med Tondela. Bägge aktörerna är svårbesegrade men avsaknaden av trepoängare gör att de förmodade topplagen har svårt att blanda sig i den absoluta toppstriden. I kraft av hemmaplan ska favoritskapet läggas till vänster och Feirense har också visat prov på styrka i hemmaborgen i Taca da Liga. Tondela gick i sin bort sig borta mot Viseu i cupspelet och får nöja sig om de löser en poäng denna afton. 1X är ett lås.

7. Ayr United - Dundee FC X

Tidig seriefinal från skotska Premiership där Ayr United ska stångas med Dundee FC på Somerset Park. Engelsmannen Akinyemi toppar skytteligan i överlägsen stil och har han en bra dag har oftast Ayr United detsamma. Nyckeln för Dundee FC ligger i att stoppa anfallaren samtidigt som Robinson har en bra dag i gästernas främre led. Matchen i matchen mellan dessa lirare kan mycket väl avgöra utfallet i denna tillställning där vi har ruskigt svårt att välja sida. Alla tecken följer med.

8. Raith Rovers - Greenock Morton 1

Raith Rovers och Greenock Morton vill båda slåss om playoff-platser mot Premiership. De förstnämnda tappade senast ledning till oavgjort mot Abroath men kan de hitta upp i närheten av sina högstanivå framför den egna publiken ska hemmaplansfördelen kunna väga tungt denna afton. Greenock Morton har bara vunnit tre av nio bortamatcher och får svårt att bättra på den skörden på Stark’s Park. Ettan är en möjlig spik på mindre system. Tvåan följer med på de större.

Kupongens kassaskåp

Rangers

Värdemässigt vacker är inte tvåan men mellan Ross County och Rangers skiljer det enormt mycket i ren kvalitet. Håll för ögonen och spika tvåan.

Varningens finger!

Marítimo

Marítimo har inte rosat marknaden men ska kunna trivas med den förväntade matchbilden mot Rio Ave. X2 skapar drag bland kuponghögarna.

144 rader
1. Ross County - Rangers 2
2. Motherwell - Kilmarnock 1
3. Gent - Standard Liège 1x2
4. Mechelen - Cercle Brugge 12
5. Rio Ave - Marítimo x2
6. Feirense - Tondela 1x
7. Ayr United - Dundee FC 1x2
8. Raith - Greenock Morton 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto