Allsvenskt Allvar: Fem spelare jag är nyfiken på 2022

11 Januari 2022 - 12:05

Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar delar Christian Polsäter varje vecka med sig av sina personliga tankar om Allsvenskan. 

***

Svenska Cupen är bara en dryg månad bort och de flesta allsvenska lagen har eller ska precis inleda försäsongsträningen. I väntan på att matcherna ska kicka igång har jag valt att titta på fem spelare jag är lite extra spänd på den här säsongen. Jag har inte valt de uppenbara större namnen som Anders Christiansen, Mange Eriksson och Sebastian Larsson. Snarare har jag valt unga (eller halvunga) spelare som redan hunnit göra mer eller mindre avtryck. Spelare som jag tror kan bli stora profiler den här säsongen - om allt faller på plats. 

Utan inbördes ordning: 

1. Zack Elbouzedi – AIK 

Kommentar: Kom i somras och hann spela 20 matcher för AIK. Handplockades av Grzelak för en ytterroll och går in i säsongen som helt given. Klassisk yttertyp; väldigt snabb och bra på att komma runt på sin kant. Gjorde det för det mesta bra redan 2021, enda frågetecknet var väl att det bara hann bli 1+2. Även om AIK inte öser in mål är det ändå rätt lite på 20 matcher. 

Nästa steg för honom är att göra mer poäng. Det tror jag han har goda möjligheter att klara. Är en av spelarna som kommer till flest inlägg per match i hela serien. Hans expected assist-siffra för 2022 var 4,36 i statistiktjänsten jag använder, så borde fått med sig ett par assist till. Får AIK in en bra striker att sikta på eller om Bahoui/Stefanelli kan spela majoriteten av matcherna har Elbouzedi någon att pricka med sina inlägg. 

Håller han sig skadefri tror jag det här är en outsider till att vinna assistligan. 

2. Joel Asoro – Djurgårdens IF 

Kommentar: DIF gjorde en investering där de tog in honom inför fjolåret. Men 2021 blev en stor besvikelse där han inte hittade rätt i spelsystemet. Deltog ändå i 26 matcher (elva starter och 15 inhopp), men gjorde bara tre mål och två assist. 

Glimtvis tycker jag han blixtrade till i fjol, då och då syns det att det finns teknik, snabbhet och ja – stor potential. Men ganska ofta tycker jag han såg vilsen ut och jag hade högre förväntningar på honom än han visade. Talangfulle Asoro gjorde sig ett namn i tidig ålder. Han är fortfarande ”bara” 22 år, men visst börjar det bli dags att leverera kontinuerligt. Även efter den här säsongen kommer han fortfarande vara relativt ung, men känslan är att det är en nyckelsäsong som väntar där han behöver bli en bärande ordinarie pjäs i Djurgården. Om han klarar det återstår att se, jag är spänd på datt se om han klarar av det i alla fall. 

3. Adi Nalic – Malmö FF 

Kommentar: Deltog i 29/30 allsvenska matcher fördelat på 15 starter och 14 inhopp. Sex mål och två assist. Enligt statistiktjänsten jag använder borde det blivit fler poäng än så. Nalic gjorde färre mål än förväntat sett till xg och hans lagkamrater borde gjort fyra mål snarare än två på hans framspelningar. Av alla spelare i Allsvenskan hade han sjunde högst xg (expected goals) + xa (expected assist) per 90 minuter. Så det är en av de vassaste poängspelarna i serien. 

Jag blev förtjust i Nalic när jag såg honom i AFC för ett par säsonger sedan. Bra teknik, lite irrationell i sin spelstil. Men känslan är att han inte blivit helt ordinarie i Malmö FF än, vilket bland annat visat sig i att han spelat sparsamt i Champions League-matcherna där Tomasson tog ut bästa möjliga lag. Fyller 25 år i december och känslan är väl att han är i skedet av sin karriär att han behöver bli en helt ordinarie nyckelspelare för att kunna ta nästa karriärskliv. Om han får mer förtroende och speltid under Milojevic är det här en spelare som kan dubblera sin poängskörd från i fjol. Lyckas han inte bli helt ordinarie kanske det är dags att röra på sig? 

 4. Alexander Bernhardsson – Elfsborg 

Kommentar: Sju starter + 14 inhopp i fjol. På det blev det 4+3. Ligger högt på xg+xa /90 minuter spelade, vilket kanske är lite boostat av att han har många korta inhopp i lägen där Elfsborg kunnat ligga på rulle alternativt jaga mål. 

Tyvärr en del skadeproblem, men när han väl spelat tycker jag han sett otroligt spännande ut. Lång, kraftfull, bra teknik och sånt där pisksnärtigt tillslag. Klippt och skuren för Elfsborgs spel under Thelin. Håller han sig skadefri blir det en attraktion i Allsvenskan, låt oss hoppas det blir så. 

5. Hosam Aiesh - IFK Göteborg

Kommentar: 18 starter och fem inhopp i fjol, på det blev det 2+4. I sina bästa stunder är han en av Allsvenskans bästa spelare på att utmana och komma runt sin ytterback. Stora förväntningar när han värvades från Östersund efter att bland annat runnit igenom och gjort mål mot Arsenal på Emirates. Men tiden i IFK Göteborg har hittills varit en besvikelse, delvis för att laget i övrigt inte fungerat. 

Tycker dock han såg allt bättre ut i slutskedet av säsongen. Gjorde fyra av sina sex poäng under de sex sista omgångarna. Ett löfte om ett 2022 där det till slut lossnar eller en sista dödsryckning? Spontant tycker jag han borde passa utmärkt under Stahres direkta ”kör som fan”-fotboll. 

Tycker han glimtvis visat att han kan vara en av de bästa offensiva spelarna i serien, men det är hög tid att visa det kontinuerligt. 

Bubblare: Sebastian Nanasi (Malmö FF), Williot Swedberg (Hammarby), Oscar Wilhelmsson (IFK Göteborg), Wilhelm Loeper (Helsingborg), Yasin Ayari (AIK)

/ Christian Polsäter 

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter