Publicerad på 7 Feb - 11:50

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: 790-miljonersmannen kunde inte fått en bättre start



Foto: Bildbyrån 

Dusan Vlahovic behövde bara en knapp kvart på sig att presentera sig för nya hemmafansen när han efter 13 minuter kyligt lyfte bollen över Hellas Verona-målvakten Lorenzo Montipò. Den målfarlige serben kunde inte önskat en bättre start i Juventus och frågan är om Vlahovic är spelaren som kan få Juve att lyft?

 
Det var debutanternas afton när Juventus besegrade Hellas Verona med 2–0 under söndagen. Först fick Dusan Vlahovic premiärnäta när han efter blott 13 minuter löpte sig fri och kyligt kunde lyfta bollen över utrusande Hellas-målvakten Lorenzo Montipò, och i den andra halvleken fick även Borussia Mönchengladbach-nyförvärvet Denis Zakaria kröna sin debut med ett mål. Vlahovic utsågs av både Gazzetta dello Sport och Corriere dello Sport till matchens lirare, med 7,5 av 10 i betyg. 

– Jag måste tacka mina lagkamrater och mister för att de hjälpt mig så mycket de senaste dagarna. Jag försöker förstå och greppa hur allt fungerar här så snabbt som möjligt. Jag ger mitt allt. Det viktigaste för en anfallare är att göra mål, men jag vill förbättra hela mitt spel och hjälpa laget så mycket som möjligt, säger han. 

Tränaren Massimiliano Allegri vet dock att det finns mer att hämta. 

– Vlahovic hade några dåliga bollmottagningar inledningsvis vilket han måste förbättra och han måste bli renare i sitt rörelsemönster. Han älskar kampen och att vara i dueller, men han är bara 22 och har inte så mycket erfarenhet. Han måste förbättra sättet som han skakar av sig försvararna, säger han. 

Duon har förstås hämtats in för att hjälpa Juventus att lyfta mot toppen igen efter en tuff säsongsstart. Efter så många års dominans, där Juventus prenumererat på ligatiteln, slutade Juventus i fjol fyra i Serie A och med segern igår klättrade de svartvita återigen upp till fjärdeplatsen. Max Allegri behåller dock fötterna på jorden, och är tydlig med att han inte ser Juventus som någon scudetto-utmanare. 

 – Scudettostriden är mellan Inter, Milan och Napoli, vi är inte med och utmanar just nu. När det gäller Champions League är det dock vidöppet. Vi måste ta det ett steg i taget. Atalanta har en match till godo och vi möts på söndag, säger Allegri. 

Allegri har en tuff uppgift framför sig att revolutionera sitt Juventus och återföra La Vecchia Signora till toppen av tabellen, men värvningarna av Vlahovic och Zakaria är ytterligare ett tydligt tecken på en förändrad transferstrategi för att föryngra kärnan i laget, där flera bärande spelare börjar bli till åren och där Juventus tvingats igenom en generationsväxling de senaste åren. I stället för att vända sig till etablerade veteraner på fri transfer har Juventus försökt föryngra stommen och bygga för framtiden. Vlahovic är nyss 22 år fyllda, och 25-årige Zakaria har också framtiden för sig. Lägg därtill Matthijs de Ligt (22), Moise Kean (21), Weston McKennie (23), Federico Chiesa (24), Manuel Locatelli (24). 

790-miljonersmannen Vlahovic är så klart tänkt att vara juvelen i Juventus-kronan för många år framöver, och i Fiorentina-lägret muttrades det säkerligen rejält över anfallarens inledning. I Florens är supportrarna förstås rasande över att tappa ytterligare en spelare till ärkerivalen Juventus. Det har rått ont blod klubbarna emellan sedan Roberto Baggios kontroversiella flytt 1990 och de senaste åren har det eskalerat med spelare som flyttar från Toscanas konstskatter till Turin. Först var det Federico Bernardeschi - Florens-sonen som kommit att kallas ”Brunelleschi” efter stadens älskade arkitekt Filippo Brunelleschi, som bland annat designat den magnifika kupolen till Santa Maria del Fiore – som 2017 gjorde flytten och i oktober 2020 gjorde Federico Chiesa honom sällskap. De tre förstnämnda var diskutabelt mer smärtsamma för La Viola-fansen och relationen med Vlahovic har varit ansträngda de senaste månaderna, främst för hur hans agent hanterat flytten och hur Fiorentina-ägaren Rocco Commisso och VD:s Joe Barone lyft upp hanterandet i offentlighetens ljus. 

Vlahovic har under det senaste dryga året etablerat sig som en av fotbollsvärldens allra mest spännande anfallare och tangerade under 2021 Cristiano Ronaldos kalenderårsrekord på 33 mål. Serben flög under Vincenzo Italianos mer offensiva, proaktiva och aggressiva spelstil och han hann noteras för 17 mål i Fiorentina-tröjan den här säsongen innan flytten. Gårdagens 18:e ligamål förde honom upp i delad skytteligatopp med Lazios Ciro Immobile. Redan i ungdomsåren i Partizan Belgrad var det uppenbart att Vlahovic hade en förmåga utöver det vanliga, och han debuterade för Partizan redan som 15-åring innan han 2018 flyttade till Toscana. 

– Efter bara några träningar sa tränaren Ivan Tomic att ”den här killen är ett monster, han kommer vara värd en miljard en vacker dag”. I träning brukade vi matcha honom mot Darko Brasanac, som spelar i La Liga nu, och han knuffade undan honom som om han redan var en etablerad seniorspelare. Han visade upp otroliga saker redan som 15-åring, har Partizans dåvarande assisterande tränare Zarko Lazetic berättat. 

Med sin målfarlighet och sina resliga 190 centimeter, där han dessutom kombinerar fysik med en fin teknik och mer fart än hans kroppshydda vittnar om, är jämförelserna med Zlatan Ibrahimovic självklara. Och Vlahovic gör själv ingenting för att avfärda jämförelserna – svensken är nämligen Vlahovics stora idol. 

– Vlahovic var helt galen. Han brukade säga ”Jag är Belgrads Zlatan Ibrahimovic. Jag kommer spela för de största klubbarna. Jag gillade hans arrogans, berättar forne lagkamraten Valerij Bojinov. 

Vlahovic vill förstås bli sin egen spelare och vandra sin egen väg – och han har siktet tydligt inställt. Han vill bli bäst av alla. 

Starten i Juventus är upplyftande och att få sätta första målet i den nya tröjan tar säkerligen bort lite av anspänningen. Om Vlahovic kan fortsätta i Juventus att göra samma saker, och notera samma siffror, som han gjorde i Fiorentina så kommer åtminstone serben hjälpa att lyfta Juventus att utmana under säsongens andra halva. 

– Juventus har alltid siktet inställt på de högsta målsättningarna. När Juve startar en turnering så är målet alltid att vinna. Jag är här för att bidra. Nu tar vi steg för steg och ser hur säsongen utvecklar sig, säger han. 

Helgens brassehattrick 

Barcelona-veteranen Dani Alves bjöd på ett brasilianskt hattrick i Barcelonas blytunga seger mot Atlético Madrid. Först inledde han med en delikat assist till Jordi Albas 1–1-mål och i andra halvleken bombade han själv in 4–1-målet – innan han tio minuter senare visades ut. Segern var oerhört viktig för Barcelona, som nu är fyra i La Liga. 

Rodgers under press och Leicesterspelarna ”utan hunger” 

Leicester City åkte på en 4–1-förlust mot Championship-laget Nottingham Forest och bad efter nederlaget om ursäkt till Leicester-fansen för den ”pinsamma” insatsen. 

- Att komma till det här mötet, det första mellan dessa lag på länge och med en fantastisk atmosfär… I derbymatcher behöver du statuera auktoritet och du behöver fysik. Det saknades helt från vår insats, sorgligt nog. Jag sa det innan, rörande förändringar i truppen, att det handlar om en avsaknad av hunger. Det är därför många av de här spelarna inte är toppspelare. De kan inte bibehålla den nivån. Det är därför jag hyser sådan respekt för elitspelarna som verkligen har hungern och viljan att bibehålla den nivån, oavsett hur mycket de uppnår, sa han efteråt. 

Ord och inga visor. Rodgers lär vara under press nu. 

I matchen stormade även en supporter planen och försökte attackera Nottingham-spelarna, som firade 3–0-målet. Supportern har stängts av på livstid. 

Grattis Senegal! 

Sista Afrika-inflikningen i Ewertssons Europa, men vi måste förstås nämna Afrikanska mästerskapen där Senegal till slut kunde vinna nationens första AFCON efter att ha besegrat Egypten på straffar, där Liverpools Sadio Mané satte avgörandet. 

Tung debut för Ahmedhodzic 

Förre Malmö FF-mittbacken Anel Ahmedhodzic hade nog hoppats på en trevligare debut för Bordeaux, som i helgen åkte på en rejäl stjärnsmäll och föll med hela 0–5 mot Jens Cajustes Reims. Cajuste missade dock matchen på grund av skada. 

Avgjort i Tyskland? 

Det kan ha varit en avgörande helg i Tyskland. Samtidigt som Bayern München tog en ny seger mot RB Leipzig så stod Borussia Dortmund nämligen för en rejäl genomklappning och föll med 1–5 mot Bayer Leverkusen. Nu skiljer nio poäng upp till Bayern, som ser ut att gå mot ännu en ligatitel.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto