Publicerad på 19 Apr - 12:43

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Nu står Abbott inför sin största utmaning



Foto: Bildbyrån

SM-semifinalerna har startat intressant och i HockeyAllsvenskan börjar finalparet allt mer utkristallisera sig. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Vi börjar med SM-semifinalerna som båda har rullat igång och vi har hittills bjudits på ett gäng intressanta matcher. Luleå började med att ta emot Frölunda i fredags och efter 60 minuter kunde gästerna från Göteborg säkra första matchen i bäst av sju. 6–3 på tavlan i Luleå för Frölundas fördel men efterspelet skulle till stor del handla om den tacklingen slutspelets succéman, Pontus Andreasson delade ut på Ryan Lasch i Frölunda. 

Efter anmälning kom disciplinnämnden fram till två matchers avstängning och det är inget mer än rätt. Andreasson har varit kanske Luleås absolut bästa spelare en längre tid och att utsätta sig för den risken med vad en sådan tackling medför är inget annat än dumt och respektlöst, både mot Lasch men även Andreassons egna lagkamrater. Luleå tvingas nu undvara en ytterst kompetent spelare och i en sådan här tajt och jämn matchserie kan det bli tungan på vågen i slutändan. 

Andreasson kunde däremot få se sitt lag revanschera sig under söndagen när matchserien vände ner till Västkusten. Luleå var det klart starkaste laget och kopplade greppet tidigt i matchen vilket Frölunda aldrig kunde hämta sig från. Luleå kunde hela tiden hitta tillfällen att göra sina mål vid psykologiskt viktiga tillfällen och fick ner Frölundas moral att kunna komma i kapp. 

Under tisdagskvällen väntar den tredje matchen mellan lagen och även fast matchserien är lång och mycket kan hända är det viktigt att koppla greppet om det andra laget vid det här skeendet. 

… 

I andra semifinalserien kunde Färjestad överraskande manövrera bort Rögle och ta hem första matchen nere i Ängelholm. Tillställningen i sig påminde mer om en vanlig seriematch än en slutspelsmatch, och det gynnar helt klart Färjestad som får möjlighet att spela sitt frejdiga spel fullt ut. Rögle kom inte till sin rätt och lyfte aldrig vilket smittade av sig på hela prestationen, något som även skulle följa med till måndagens match. 

Hemmalagets Albert Johansson kunde panga in segermålet med dryga två minuter kvar på mediakuben, och se till att Färjestad kommer lite närmare ytterligare en SM-final i klubbens historia. Rögle ser för tillfället helt bleka ut och har inte alls det drivet som krävs för att gå vinnande ur en jämn matchserie. Spelmässigt har både Rögle och Färjestad hållit jämna steg med varandra, men Karlstadslaget är lite starkare i allt som händer ute på isen, vilket syns i Rögles prestationer. Cam Abbott står inför sin kanske största utmaning hittills i sin korta tränarkarriär. 

… 

Oskarshamn! Wow! Den lilla föreningen som för tio år sedan var nära att ramla ur HockeyAllsvenskan utmanade i år Rögle in i det sista i klubbens första SM-slutspel. Martin Filander och Thomas Fröberg har gjort underverk med små medel den här säsongen och förtjänar att hyllas för det arbete duon har gjort, men även klubben i sin helhet med klubbchef Martin Åkerberg i spetsen. Oskarshamn har inte den dyraste spelartruppen, den bredaste ledningen eller den största arenan, men man är medvetna om det och gör det bästa av situationen. Ingenting kommer komma gratis för Oskarshamn men det här gänget har bevisat att det går att lyckas oavsett vilken storlek du har på din plånbok. 


I HockeyAllsvenskan har HV71 med enkelhet avstyrt ännu ett hinder i jakten på en snabb återkomst till SHL. BIK Karlskoga utmanade Jönköpingslaget, men hade inte den spetsen som krävdes för att störa HV71 rejält. Nu väntar en rafflande matchserie i bäst av sju där vinnaren tar klivet upp. 

Motståndare till HV71? Antingen MoDo eller Björklöven. De båda rivalerna har länge kampat med varandra men under tisdagskvällen kan MoDo slå in matchbollen som man skaffade sig i söndags när det blev en 2–1-seger hemma i Hägglunds Arena. 

Matcherna i den här matchserien har varit ett nöje att följa och hela tiden händer det grejer på isen. Nu är frågan om Björklöven lyckas ladda om efter två raka förluster. En sak är säker iallafall och det är att hemmafansen i Winpos Arena kommer göra allt för att heja fram sitt gröngula lag till en sjunde och avgörande match, och det kan man mycket väl lyckas med. 

Oavsett hur det går i tisdagens match sitter HV71 och gnuggar händerna. MoDo och Björklöven har slagits febrilt för att plocka hem finalbiljetten, och det har tärt på spelartrupperna där vissa spelare fått spela extremt mycket och intensivt. Allt talar för en snabb comeback till SHL för HV71 om ungefär två veckor. 


Södertälje har kanske stått för den bästa rekryteringen hittills inför nästa säsong när klubben under dagarna presenterade Emil Georgsson som ny sportchef. 36-åringen har briljerat i Västervik de senaste säsongerna och plockat in fynd efter fynd och främst från Nordamerika. 

Naturligtvis kommer förväntningarna vara skyhöga, och jag tror garanterat att Georgsson kommer göra SSK till ett bättre lag kommande säsong. Något som är viktigt att plocka med sig dock är skillnaden mellan att verka i Södertälje kontra Västervik. Södertälje är en anrik förening med ett stort engagemang medan Västervik inte har samma tryck på sig utifrån att lyckas. Vi har tidigare sett spelare som haft problem att ställa om i den processen, och bara för att det är en sportchef som gör den resan behöver det inte betyda att allt kommer gå klanderfritt till. 

Alla lagbyggen blir naturligtvis intressanta att följa inför nästa säsong, men är det något lag jag kommer rikta blickarna mot lite extra är det nog ändå Södertälje.

VECKANS LISTA


Veckans stolpe in: Chad Billins prickade in segermålet i fjärde mötet med BIK Karlskoga i det allsvenska slutspelet. 4–0 i matcher för HV71 som nu är klara för final i kampen om en SHL-plats till nästa säsong. Nu väntar vila i lite mer än en vecka medan MoDo och Björklöven slåss för fulla muggar. Möjligheten att andas ut och rehaba skador och krämpor kan mycket väl vara skillnaden när pucken släpps i första finalmatchen på lördag kväll. 

Veckans stolpe ut: Rögle såg fram emot slutspelsfest och en seger att inleda semifinalspelet med. Det blev det däremot inte och Färjestad gjorde en klart bättre match mot ett blekt Rögle. En uppgivenhet präglade lagets insats vilket även spred sig i arenan och upp på läktarna. Det följde med under måndagens match när skåningarna återigen förlorade och nu är uppförsbacken ännu brantare. 

Veckans rekrytering: Södertälje har gjort veckans rekrytering. Kanske till och med årets rekrytering. Västerviks succésportchef, Emil Georgsson är klar för klubben och kommer sätta ihop nästa års lagbygge. Södertäljesupportrarna har länge törstat efter framgångar och med Georgsson bakom spakarna finns alla möjligheter för det. 

Veckans tapp: SHL:s målkung Max Veronneau lämnar Leksand till nästa säsong och väljer spel i NHL med San José Sharks. Ett tungt tapp för Leksand som haft god hjälp av Veronneaus prickskytte under säsongen. 

Veckans underhållning: MoDo och Björklöven ger oss hockeyentusiaster mycket hockeygodis just nu. Varje match lever sitt egna liv och det blir bara tajtare och tajtare. Går det här till en sjunde och avgörande match är jag inte förvånad. 

Veckans förlängning: Almtuna meddelade i veckan att backen Marcus Karlström spelar vidare i klubben kommande säsong. En viktig pusselbit för att Uppsalalaget ska lyckas undvika ytterligare en bottenplacering nästa säsong. 

Veckans last dance?: Malmö basunerade ut under veckan att Oscar Alsenfelt inte kommer ingå i truppen till nästa säsong. Alsenfelt har sett till att Malmö etablerat sig i SHL och ofta varit skillnaden på vinst och förlust. En egenskap som inte ska underskattas när det kommer till målvakter. Lägger 34-åringen plocken på hyllan nu? Mycket talar för det. 

Veckans MVP: Jacob De la Rose har stundtals haft problem under säsongen att växa in i SHL-kostymen och vara den spelare som Färjestad hoppades på när han plockades in förra sommaren. I lördagens match mot Rögle tog däremot 26-åringen befälet från start och stod för dubbla mål. Det här kan mycket väl vara en spelare som kliver fram när det behövs som mest. 

Veckans nedsläpp: HockeyAllsvenska finalen inleds på lördagskvällen och HV71 ställs mot antingen MoDo eller Björklöven. Husqvarna Garden kommer garanterat gunga och oavsett motstånd kommer det här bli en underhållande match. Bänka er! 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto