Manchester United:

Lördagsfotbollen rivstartar med ett högintressant Manchester-derby där Erik ten Hags Red Devils verkligen fått upp ångan och befinner sig på en betydligt bättre plats än senast man ställdes mot Manchester City, och åkte på en rejäl utskåpning – 3-6 – borta på Etihad Stadium. Nu har Manchester United radat upp åtta raka segrar i alla turneringar och är faktiskt bara fyra poäng bakom lokalrivalen i Premier League-tabellen, där United klättrat upp på den så värdefulla Champions League-platsen.

Den kommande veckan kommer vara ett rejält test för hur långt Ten Hags projekt har hunnit komma de senaste månaderna, när United ställs mot både City och Arsenal inom en veckas tid. Det råder dock inga tvivel om att Ten Hag har lyckats vända Uniteds lycka efter den miserabla säsongsinledningen. Holländaren har vunnit 20 av sina 27 första matcher och börjat bygga ett lag med en tydlig identitet, där defensiven och balansen fallit på plats mer och mer – United har hållit nollan i fyra av de fem senaste, och med fyra insläppta har man släppt in minst av alla på hemmaplan – Old Trafford börjar återigen bli en tuff arena för motståndarna att resa till och nyckelkuggar som Marcus Rashford har återigen börjat bli avgörande. Just Rashford kommer in i derbyt i glödande form med mål i sex raka matcher.

Skademässigt ser läget bra ut för United, även om det finns några avbräck och frågetecken. Donny van de Beek missar resten av säsongen och Ten Hag bekräftade att även Dalot missar, efter att ha ådragit sig en skavank i 3-0-segern mot Charlton senast. Jadon Sancho är fortfarande inte redo för spel och Wout Weghorst hinner inte bli spelklar i tid till derbyt. Viktige Anthony Martial har också dragits med skadebekymmer (som vanligt), men fransmannen tränade under fredagen och lär vara involverad.

Jag tror inte United kommer bjuda på några större överraskningar i startelvan, Ten Hag tenderar att inte rotera elvan i onödan. Frågan är om Aaron Wan-Bissaka eller Tyrell Malacia, som hade det tufft i förra derbyt, ersätter Dalot och måhända ifall Freds energi föredras framför Christian Eriksens passningsfötter bredvid Casemiro på mittfältet. Är Martial redo kommer han starta, flankerad av Rashford och Antony, som gjorde mål igen senast men som fortsätter att blanda och ge.

Det ska dock bli intressant att se hur United tar sig an matchen och om man kan vara lika aggressiva och spelförande som man framgångsrikt varit mot lite sämre lag. Ten Hags kommentarer efter förra derbyt - där United blev passiva i presspelet vilket City utnyttjade till fullo och körde över United, framför allt genom att överbelasta de centrala zonerna – är intressanta.

"For me it was a surprise. We were not on the front foot, we were not brave on the ball and there were spaces to play but we were not brave enough.
"All the credit to City, but it's nothing to do with City, our performance was not good. It had to do with the belief as individuals and as team.

Casemiro, som fullständigt transformerat United både offensivt och defensivt, var inte med i förra derbyt, där Scott McTominay och Eriksen hade en tung dag på mittfältet, och brassens defensiva positionsspel kommer bli vitalt här. Jag tror dock inte vi kommer få se ett avvaktande United som försöker försvara lågt och ställa om – utan att Ten Hag vill attackera Citys speluppbyggnad, vilket även Southampton gjorde med framgång i Carabao Cup i veckan.

Preliminär startelva: De Gea; Shaw, Martínez, Varane, Malacia; Casemiro, Eriksen, Fernandes; Rashford, Martial, Antony

Manchester City:

Det ska bli väldigt intressant att se hur Pep Guardiolas Manchester City tar sig an den här matchen efter veckans näsbränna, där City stod för en oerhört blek insats och föll välförtjänt borta mot Premier League-jumbon Southampton där City inte mäktade med ett enda avslut på mål på St. Mary’s. Guardiola roterade sin startelva, men agerade ändå och plockade in sina tillförlitliga kort i halvtidspausen, men även med Erling Haaland och Kevin de Bruyne på planen lyckades City inte riktigt hota Southampton, vilket är anmärkningsvärt.

Det här är en viktig match även för City, då Guardiolas titeljagande gäng redan har fem poäng upp till serieledande Arsenal och där man visat upp svagheter som kanske inte riktigt funnits där tidigare. Förra veckan besegrade man krisande Chelsea med 5-0 över två möten, men dessförinnan kryssade man hemma mot Everton och innan VM-uppehållet lyckades Brentford resa till Etihad Stadium och vinna, 2-1.

City brukar trivas på Old Trafford och har vunnit fyra av de fem senaste mot lokalrivalen. Guardiolas mannar kliver in i derbyt som favorit, vilket återspeglas även i oddsen, men det ska bli mycket intressant att se hur City reagerar på prestationen mot Southampton – blir det ett revanschsuget och påslaget City som visar United att det fortfarande är en resa att göra innan man är på samma nivå eller kan förlusten ha sått ny osäkerhet?

Guardiola säger inför derbyt att han har några ”ridiculous ideas” om hur man ska besegra United – och vi vet ju hur Guardiola kan vrida och vända på sitt lag inför stora matcher. I mötet i oktober dominerade City fullständigt och bjöd på en rejäl överkörning. De ljusblå spelade i ett helt annat tempo och svärmade över United i centrala ytor, Phil Foden snurrade ut och in på Tyrell Malacia och gjorde ett hattrick och när bollen hittade in i straffområdet var Haaland där och gjorde ett hattrick även han. Mittbacksduon Rúben Dias och John Stones missar och frågan är om Guardiola fortsätter lita på unge Rico Lewis – som varit riktigt bra i sin inverterade ytterbacksroll och förpassat João Cancelo till avbytarbänken – och bygga upp med en 3-2-liknande uppspelsstruktur, eller om det är där han ämnar överraska.

Preliminär startelva: Ederson; Aké, Laporte, Akanji, Lewis; Gündogan, Rodri, De Bruyne; Grealish, Haaland, Mahrez

Speltips:

Ovisst och högintressant derby, som jag tror kommer bli en betydligt tajtare och tuffare affär än överkörningen på Etihad Stadium senast. United är i form, har självförtroende och spelar med en helt annan soliditet och balans både med och utan boll, vilket lett till fler hållna nollor och en fin trend hemma på Old Trafford. City kliver in i derbyt som favorit, förstås, och har dominerat det här mötet de senaste åren. Samtidigt är det något som skaver lite hos Guardiolas lag. Både Guardiola och Ten Hag är tränare som vill kontrollera alla faser av spelet och även om jag tror båda tränarna kommer vara ”modiga”, sett till att man vill vara proaktiva och attackera motståndarnas speluppbyggnad snarare än försvara djupt, så tror jag inte det kommer bli samma målfest som senast. Uniteds defensiv är transformerad sedan Casemiro kom in i laget. Bolagen tror på mål, vilket inte är ologiskt med tanke på niomålskalaset senast, men de sex senaste derbyna på Old Trafford har gått under 2.5-målslinan och jag kan se en taktisk batalj där båda lagen brottas om kontroll snarare än en gung-ho-tillställning som svänger fram och tillbaka. Under 3 mål finns till 1,74 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip