Fredagen bjuder på stormöte i Portugal i form av O Clássico mellan Benfica och Porto.

Benfica:

Har återhämtat sig väl efter förlusten i öppningsmatchen mot Boavista, som inledde säsongen i rasande tempo, där Benficaanfallaren Petar Musa blev utvisad tidigt i den andra halvleken. Sedan dess har Benfica – som på förhand sågs som förhandsfavorit att åter lägga beslag på den portugisiska ligatiteln – radat upp fem segrar på lika många försök och gjort mängder med mål. Benfica står på 16-7 i målskillnad efter sex spelade matcher och har producerat flest mål av alla i ligan.

Roger Schmidts Benfica har gjort ett intressant transferfönster, trots en del utmaningar. Benfica släppte målvakten Odysseas Vlachodimos och tappade två viktiga kuggar i vänsterbacken Álex Grimaldo och måltjuven Gonçalo Ramos. Målvaktsfronten förstärktes med 22-årige ukrainaren Anatoliy Trubin, Ángel Di Marías återkomst till Lissabon hyllades stort och min personlige favorit Orkun Kökcü värvades in från Feyenoord. Arthur Cabral värvades in från Fiorentina för att utmana Petar Musa i anfallsrollen som lämnats vakant av Ramos flytt till PSG och på vänsterbackspositionen kom Juan Bernat och Slavi Prags David Jurásek in. Än så länge har dock den ständigt tillförlitlige Fredrik Aursnes ofta varit Schmidts val på
vänsterbackspositionen.

Di María är ett litet frågetecken inför klassikern, men i de offensiva mittfältsrollerna finns gott om alternativ med spelare som Rafa Silva, João Mário, David Neres med flera. Petar Musa har inlett säsongen fint med fyra mål så här långt, vilket hållit nyförvärvet Cabral på bänken. Musa togs dock av i halvtid i 3-1-segern mot Portimonense senast.

Porto:

Hade också ett utmanande transferfönster där Porto tappade två nyckelspelare i Otávio och mittfältsgeneralen Mateus Uribe till Al-Nassr respektive Al-Sadd, utöver Diogo Leite som gick till Union Berlin. Bland nyförvärven finner vi bland annat Alan Varela och FC Barelonas Nico González, som inlett lovande.

Porto är alltjämt obesegrat och är tvåa i portugisiska ligan med fem segrar och ett kryss. Defensivt finns det dock frågetecken – Porto har bara hållit nollan i en match så här långt den här säsongen, vilket inte hör till vanligheterna för ett Sérgio Conceição-lag - och även om Pepe alltjämt håller hög kvalitet, sin ålder till trots, så känns Porto sårbart defensivt. Offensiven har inte heller sprudlat – tio mål framåt så här långt – och Mehdi Taremi, stjärnanfallaren som varit så bra, så nyttig och så avgörande de senaste åren, har inlett trögt efter den stökiga sommaren med flyttspekulationer långt in på transferfönstrets sista dag innan det stod klart att iraniern blir kvar i Porto.

Pepe missade 2-1-segern mot Gil Vicente senast – där Stephen Estáquio avgjorde först i den 91:a matchminuten – och är fortfarande ett lite osäkert kort till fredagens klassiker. Kommer han inte till spel är det ett tungt slag för Conceição och då kommer det ställas höga krav på David Carmo, som inför förra säsongen värvades för dyra pengar från Braga men som än så länge inte levt upp till sitt rykte i Portotröjan, och Fábio Cardoso.

Benfica det starkare laget – men O Clássico alltid ovisst

Jag håller Benfica som det starkare laget av de två och tycker, trots att Porto ligger före i tabellen och inlett Champions League-spelet med en seger, att Benfica imponerat mer under säsongsinledningen. Portos defensiv övertygar inte och kommer ställas på rejäla prov mot Benfica. Samtidigt har Benfica bjudit på mål i båda ändar – vilket 16-7 i målskillnad på sex matcher också vittnar om. Jag tror det kan bli målglatt även här. Över 2.5 mål finns till 1,89 hos Pinnacle . Jag tycker även Benfica +0.5 till 1,78 är värd att kika på i ständigt ovissa O Clássico.
This is the stats tab
This is the post tip