Ny helgbong och nya chanser till att pricka full pott. Det här är, by far, den tuffaste kupong jag sett under 2024, åtminstone med en omsättning som snuddar vid 200.000 kronor i skrivande stund. Vi hittar nämligen ett par italienska matcher där odds/streck är uppåt väggarna skeva. Därtill synar vi fyra Superettan-strider som inte alls ser ut att korrelera mellan det svenska folket och oddsmakare. Jag är väldigt kluven inledningsvis men ska försöka bena ut hur vi ska ta oss an detta.

Spela Tillsammans gör vi även denna gång och ett system kommer att ligga öppet att ta rygg på för den som önskar. Andelar för 104 kronor/st finns att lägga vantarna på. Som alltid är det först till kvarn som gäller och totalt 50 andelar går att knipa. Nedan analys är bara ett första utkast och andelsspelet kan komma att se helt annorlunda ut när det väl går live.

Spelstopp: 14:59

1. Leeds - Southampton 1X2

Lagen strax bakom Ipswich och Leicester i The Championship-tabellens topp var Leeds och Southampton, enligt plan ska dessa herrar nu slåss om en sista biljett till Premier League 2024/25. Påfåglarna gav aldrig Norwich skuggan av en chans i sin semifinal (match 2) då 3-0 lyste på Elland Roads tavla innan 45 minuter var spelat. Tunga artilleriet med Piroe, Rutter och Summerville hade alla nätat innan mötet var över. The Saints å sin sida hade inte heller några större bekymmer på hemmaplan att slå ut WBA (3-1) och tittar vi mot underliggande siffror är dessa gäng extremt jämna. Jag är tveksam till om vi ska ta någon större ställning på Wembley utan rättar grönt via en helgardering tidigt.


2. Porto - Sporting X2

Centro Desportivo Nacional do Jamor i Cruz Quebrada står som värd för Taca de Portugal-finalen. Sporting har nyligen korats till mästare i landet efter en magnifik ligasäsong. Lissabon-klubben slutade 18 poäng före Porto i tabellen och hade dessutom mer än 30 plusmål tillgodo på Drakarna. Jag tycker att skillnaden mellan lagen ligger här någonstans vilket innebär att jag på denna i övrigt luriga bong tidigt blickar österut. Att detta är neutral matta kan förhoppningsvis också innebära att “gubbarna på kiosken” får feeling och jobbar in “hemmalaget”. X2.


3. Atalanta - Torino 2

Utan att gå in närmare på hur strukturen för kommande säsongs Europaspel ser ut har Torino fortfarande bra möjligheter att nypa en plåt till det kontinentala spelet. Atalanta har firat sitt Europa League-guld som om det inte funnits en morgondag och Gasperini har flaggat för rotation inför denna dust. Det har inneburit en totalomvändning på oddsmarknaden och just nu är Turin-grabbarna nära dubbeldeg för seger, i Bergamo! Så som vindarna blåser kan vi med stor sannolikhet hugga en värdemässig bombspik i den blåsvarta staden och ingenting berättigar garderingar för stunden. Här vill jag kasta in en brasklapp tidigt och beslutet kan mycket väl revideras framåt spelstopp om rörelser, streck och annat förändras radikalt.


4. Empoli - Roma 1

Precis som på Stadio Atleti Azzurri d'Italia är det utmanarna, denna gång från Empoli, som spelas ner rejält på oddsmarknaden. Något som det svenska folket har svårt att acceptera vad det verkar då Roma som lag och namn inger respekt. Gästerna kommer sluta femma vad som än händer (om inte Lazio tar in tio mål vilket knappast kommer att ske) och historiskt brukar klubbar i Italien, som inte har mer än äran att spela för, tappa en del av kämpaglöden och viljan som vanligtvis brukar finnas. Empoli slåss för sin fortsatta existens i Serie A och skulle vid en seger hålla sig kvar, vad som än händer i övriga matcher. Dags att skicka in klyschan “motivation slår klass” och anamma detta fullt ut.


5. Frosinone - Udinese 1X

Kampen om att undvika den hemska 18:e-platsen (Empoli ligger där just nu) går vidare. Med en ynka omgång kvar kommer en segrare på Stadio Benito Stirpe att hålla sig kvar samtidigt som förloraren i allra högsta grad riskerar respass. Frosinone har också ett wildcard i leken. Oavgjort räcker vad som än händer i Empolis möte och på eget gräs finns poäng i elva av 18 matcher, jag håller Eusebio Di Francesco som en liten favorit här. Udine-klubben har varit en besvikelse hela säsongen och pressen vilar helt klart på de tillrestas axlar. 1X först.


6. Västerås - Brommapojkarna 1

Samma gamla visa! Västerås spelar bra fotboll men utdelningen finns inte där. Återigen är nykomlingen framme och skapar läge på läge utan att kunna pressa in bollen. Faktum är att Sirius - Västerås, en match i förra omgången, var uppe och cirkulerade på över 4,5 i total xG men 0-0 slutade matchen. Obegripligt. Sportklubben har inför BP hemma producerat tre mål på tio matcher och missar därmed sitt “normala” utfall med galna 15 (!) baljor (xG runt 18,0). Gästerna från Stockholm har dämpats något runt sina prestationer och jag måste tro att det är läge för västeråsarna nu. Dags att spräcka ballongen. Spiketta.


7. Gefle - Örebro 1X2

Jag var helt inne på att Östersund - Gefle skulle bli en återhållsam och målsnål historia. Så blev absolut inte fallet. ÖFK vann med 4-3 i Jämtland och Gästrike-klubben fick linka hem utan poäng. De himmelsblå ska ändå ha en klapp på axeln efter sitt hårda slit där också 1-3-underläget vändes över till 3-3 efter ett sensationellt inhopp av Hjelte (två mål). Örebro hemma på Gavlevallen står på tur och det här känns som en helt jämn match på förhand där tillfälligheter avgör. Att GIF numera har Anton Lundin tillbaka i hyfsat skick är såklart viktigt samtidigt som ÖSK:s toppar är något högre. Jag riktar in mig på att gå brett. - 1X2.


8. Helsingborg - Landskrona 1X2

Ett riktigt häftigt derby står för dörren i Helsingborg då serieledarna från Landskrona är på besök. Boisarna har bjudit in ett koppel av jagande klubbar i och med en pinne på två raka försök. Toppmötet med Öster senast slutade i en 1-2-förlust och med vinster för ÖIF, Utsikten och Degerfors är det enbart tre pinnar som skiljer förstaplatsen åt den femte. HIF är inte ämnade för en strid här uppe än. Jag var som bekant inne på att Kleber och company skulle lösa åtminstone en pinne mot Skövde senast men tji fick jag. 0-1-torsken på Olympia innebär att de rödklädda fortsatt står på två vinster över nio raka strider. Här lirar värdarna som favoriter och med troligen något snedvriden streckfördelning är 1X högprio hur vi än ser på det. Har jag råd vill jag inte stå utan tvåan.


9. Oddevold - Östersund 1X

Oddevold slarvade en del nere i Varberg vilket i slutändan blev kostsamt. Al Hamlawi sullade lite vid en omställning och Montiel kunde skicka in 1-0 till Varberg. Vid 2-0 så brast kommunikationen vid ett inkast. Uddevalla-klubben spelade i övrigt en ganska bra fotboll och jag har varit imponerad av klubbens första tid i Superettan. Att Gabriel Sandberg på stopptid fick pressa in 1-2-reduceringen innebar att det finns något att spela vidare på och Östersund hemma är en uppgift jag tror Oddevold absolut kan lösa. ÖFK dubblade sin totala målskörd i sjöslaget mot Gefle senast (från fyra till åtta (4-3)). Att ÖFK ändå kommer få problem här tar jag för givet och just nu värderar jag IKO dessutom högre än Gefle. 1X.


10. Sandviken - Örgryte 1X

Örgryte fortsätter att sjunka. Sällskapets två senaste år i Superettan har slutat i negativt kval och när allt bara skulle bli bättre i år så har det mer eller mindre blivit det motsatta. Nio omgångar in så bottnar den klassiska klubben från Göteborg tabellen och 1-2-förlusten mot Trelleborg senast var återigen en fajt som laget troligen bara vill ha ogjord. Sandviken borta blir ingen lätt match. Nykomlingen hade 2022 chansen att slå ut ÖIS i det nyss nämnda kvalspelet men misslyckades. SIF har därefter tagit kliv runt sin utveckling och känns stabila. Sex gånger hittills i år har gästrikeklubben löst poäng och hemma på Jernvallen är det bara Brage som lyckats fälla arrangörsklubben. En första tanke är helt klart 1X.


11. Royale Union SG - Genk 1X

Royale Union har fortsatt chansen att lösa titeln i Jupiler League men en seger kommer att krävas samtidigt som resultatet i Brygge-derbyt (Club vs.Cercle) måste sluta med torsk för Cluben om möjligheterna ska kvarstå. Med detta sagt tror jag också att Nilsson och company i hemmatröjan tar chansen. Genk har inte varit ett lag att lita på under denna slutspelsserie och torskat fyra av sina fem senaste. Enbart med värdet i tanken så kryssar vi i en möjlighet till oavgjort som stöd. 1X.


12. FC Köpenhamn - Nordsjälland 12

Två raka förluster i helt fel läge av säsongen innebär att FCK inte kommer vinna något danskt ligaguld i år. Lejonen från huvudstaden får istället sikta in sig på att försvara sin tredjeplats. Torsk mot Nordsjälland hemma och gästerna tar sig förbi. Ett inte helt omöjligt scenario. Gästerna föll dock ihop tungt mot Midtjylland senast då en 3-0-ledning (två mål av Benjamin Nygren) käkades ikapp till 3-3. Besökarna vann ändå senaste striden mellan dessa herrskap och utan chans är absolut inte de gulröda. Tvåan först, ettan därefter.


13. Brann - Molde 1X

Vi trampar i mål på norsk mark och ett riktigt häftigt möte mellan två bra lag. Brann har löst poäng i nio av tio matcher så långt och skuggar Bodö/Glimt i den absoluta toppen. Bård Finne går i den offensiva bräschen och när Molde nu är på besök i Bergen är favoritskapet till vänster berättigat. Gästerna rasade ihop rejält häromsistens då fyra mål i brakan trillade in bakom Posiadala i målet. Formen är tveksam och här tänker jag mig att gästerna är tämligen nöjda med ett kryss. 1X.


Kupongens kassaskåp!- Västerås

Det måste komma en dag då Västerås hittar nätet och får jobba till sig en minst sagt välförtjänt seger. Nu kanske? Ettan vid Mälarens norra strand är en riktigt häftig singel att våga greppa tag i.

Varningens finger!- Nordsjälland

På en väldigt spännande och svårtippad kupong känns Nordsjälland som det självklara skrällvalet. FCK ser sisådär ut just nu och blir alldeles för hårt betrodda hemma på Parken.

1. Leeds - Southampton 1 X 2
2. Porto - Sporting 1 X 2
3. Atalanta - Torino 1 X 2
4. Empoli - Roma 1 X 2
5. Frosinone - Udinese 1 X 2
6. Västerås - Brommapojkarna 1 X 2
7. Gefle - Örebro 1 X 2
8. Helsingborg - Landskrona 1 X 2
9. Oddevold - Östersund 1 X 2
10. Sandviken - Örgryte 1 X 2
11. Royale Union SG - Genk 1 X 2
12. FC Köpenhamn - Nordsjälland 1 X 2
13. Brann - Molde 1 X 2
Till Svenska Spel Sport & Casino →
I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100
This is the stats tab
This is the post tip