Det är ett spännande Europatips som ligger i korten denna torsdag. Kupongen löper över två dagar och innehåller allt från reprisen på EM-finalen till Sveriges EM-kvalpremiär samt premiären från Damallsvenskan. I nedanstående analys ges optimala förutsättningar i jakten på 13 rätt!

Spelstopp: 20:44

1. Italien - England X
I Grupp C får vi en repris från EM-finalen 2021. Italien har haft det jobbigt sedan EM-guldet bärgades på Wembley. Gli Azzurri missade som bekant VM i Qatar efter att ha torskat mot Nordmakedonien i playoff. Trots att Roberto Mancinis landslag tog fyra av sex poäng mot England i Nations League får ändå britterna gälla som favoriter i den här gruppen. Gareth Southgate har betydligt fler formstarka spelare i sin trupp, dock ska det sägas att Marcus Rashford tvingats lämna återbud på grund av en skada. I en förmodat jämn och målsnål historia agerar krysset utgång i Neapel. Vid garderingar går tvåan före ettan.

2. Danmark - Finland X
Det är ett minst sagt speciellt möte som väntar på Parken i Grupp H. Senaste gången Danmark och Finland möttes var i EM 2021 då Christian Eriksen kämpade för sitt liv på Parken. Eriksen är som bekant återställd från hjärtstoppet, men här saknas mittfältsgeneralen på grund av en skada. Det gör också Skov Olsen, Dolberg och Lindström. Det är således ett lite sargat Danmark, som stod för ett synnerligen svagt VM-slutspel i Qatar, som kommer till spel den här samlingen. Finland har såklart allt att vinna på Parken och med både Pohjanpalo och Pukki i spetsen ska knappast hockey-nationen vara helt uträknat. När den finska sidan rensar kanon bland kupongerna är det läge att strössla på med garderingar.

3. Bosnien - Island 1
Bakom storfavoriten Portugal ser Grupp J vidöppen ut. Bosnien gick och vann sin Nations League-grupp i B-divisionen i höstas men det finns ändå en rad frågetecken kring The Dragons. Kvalspel och Bosnien brukar sällan rimma speciellt väl och coach Faruk Hadzibegic är helt färsk på tränarposten. Dessutom saknas erfarne Miralem Pjanic som är skadad. Island har gått ner sig de senaste åren och är för dagen ett tämligen svagt motstånd. Men Arnor Sigurdsson och gänget gick obesegrade från Nations Leagues B-division förra året och här är känslan att favorit-ettan bör garderas med åtminstone krysset.

4. Slovakien - Luxemburg 1
I samma grupp ska Slovakien absolut kunna aspirera på andraplatsen. Trots att Marek Hamsik tackat för sig finns det fortfarande gott om spets hos The Falcons. Skriniar och Lobotka håller både toppklass i Serie A till vardags. Med det sagt behöver det inte nödvändigtvis bli någon promenad i parken mot Luxemburg. Pyttenationen har tagit stora kliv i de senaste åren och är obesegrade i fem raka landskamper, detta trots att Luxemburg mött både Ungern och Turkiet under den här perioden. Börjar ettan sticka iväg i procent är det inte alls dumt att gardera storfavoriten i Trnava. Om råd hela spannet.

5. Nordmakedonien - Malta 1
I Grupp C lär Nordmakedonien och Malta göra upp om jumboplatsen. Malteserna är som bekant alltid en slagpåse i dessa sammanhang. Hemma på semesterön har Malta gjort ett par okej matcher de senaste åren men på resande tass är det ytterst sällan det går vägen för de rödvita. Mer spets finns det tveklöst hos Nordmakedonien som besegrade både Italien och Tyskland i VM-kvalet. Med Ristovski, Bardhi och Elmas i spetsen bör inte Malta vara något hinder hemma i Skopje. Spikad etta.

6. Sverige - Belgien 2
Efter hemska insatser i Nations League är det dags för Sverige att visa var skåpet ska stå i EM-kvalet. Janne Anderssons gäng har fått med sig resultaten i de senaste samlingarna, men spelmässigt övertygar knappast Blågult. Defensiven besitter inte samma spetsegenskaper som offensiven, men med en pragmatiskt lagd förbundskapten blir det inte lätt att få ut maximalt av kunnande i de främre leden. Belgien bygger nytt under Domenico Tedesco som åker till Stockholm med ett spännande lag till sitt förfogande. De Bruyne och Trossard är sylvassa kreatörer till den väldige Lukaku som bör kunna trivas med ytorna mot en tam svensk backlinje. Belgien underpresterade i VM men när tvåan ser ut att landa in till korrekta streck finns inte mycket att göra. Spikad tvåa.

7. Frankrike - Nederländerna 1
Gigantmöte från Paris där Frankrike ska repa mod efter VM-finalförlusten mot Argentina. Les Bleus tvingas ta ny sats utan Varane och Benzema som går skadade, men är det någon förbundskapten som i princip kan blunda och ändå peka på världsklasspelare är det Deschamps. På Stade de France är fransoserna normalt urstarka och detta blir något att bita i för Nederländerna. Ronald Koeman är tillbaka på sin nygamla roll som förbundskapten och den gamla mittbacken gjorde ett gott jobb senast det begav sig. Gästernas trupp är högkaratig men i Paris får de trots allt finna sig i att slå ur underläge. Ettan spikas till runt 55 procent.

8. Tjeckien - Polen 1
Tjeckien och Polen spås göra upp om topp 2 i den svaga Grupp E. Polackernas prestationer i VM-slutspelet imponerade föga och för att råda bot på detta har Fernando Santos anlitats som ny förbundskapten. Portugisen har gott om rutin i bagaget men han får knappast spelet att kugga i redan i Prag. Tjeckien är extremt jobbiga att tas med i huvudstaden där Hlozek och Barák är spetsspelare som kan göra livet surt för gästerna. Ettan är en trolig utgång men då detta får dubbas som en tidig gruppfinal är det inte fel att ta med krysset på större system. 1X räcker.

9. Bulgarien - Montenegro 2
En på förhand helt öppen tillställning serveras i Razgrad där dock svenska folket säger annat. Bulgarien målas upp som om det vore VM 1994 och det är givetvis felaktigt. Despodov är en skicklig herre i värdnationens offensiv men bortsett honom har det bulgariska folket sett klart starkare upplagor genom åren. Montenegro besitter det i grunden större kunnandet och ska inte behöva missgynnas alltför mycket av att denna akt går av stapeln på främmande mark. Savic är en härförare i de bakre leden medan firma Haksabanovic/Jovetic kan lirka upp bulgarernas defensiv på egen hand. När spelvärdet faller solklart till höger blir valet självklart. X2!

10. Österrike - Azerbajdzjan 1
Österrike och Sverige spås på förhand göra upp om andraplatsen bakom Belgien i EM-kvalet. Ralf Rangnick lotsade alplandet till flertalet imponerande insatser mot tufft motstånd i Nations League och även om Alaba dragits med skadebekymmer inför denna samling råder det inget tu tal om att Österrikes trupp är övermäktig Azerbajdzjans dito. Gästerna trivs som absolut bäst hemma i Baku, men utanför huvudstaden har de tillresta sällan mycket att komma med. Över 90 minuter seglar värdarna ifrån till tre enkla poäng. Ettan spikas utan krusiduller.

11. Moldavien - Färöarna 2
Om Bulgarien var en skevt streckad favorit går det att sätta samma epitet på Moldavien. I favorit-kostym är värdnationen sällan ett herrskap att lita på och mot ett klart förbättrat Färöarna ska moldaverna knappast nosa på några 50-55 procent. När svenska folket säger annat är det dags att blicka mot Håkan Ericsons gäng på andra sidan. Svensken har formerat en stark enhet av de tillresta vars prestationer sett annorlunda ut sedan Ericson tog över. Spets och förutsättningar finns för att få med sig ett resultat från Chisinau där högersidan lyser med smarrigt spelvärde. Avslag på ettan – X2 gillas skarpt.

12. Rosengård - Piteå 1
Premiär från Damallsvenskan där regerande mästarinnorna Rosengård tar sig an Piteå på Malmö IP. Värdinnorna från Skåne lade i fjol sitt andra raka SM-guld på hög och när spelare som Bredgaard, Persson och Schough fått stanna kvar finns givetvis förutsättningar för att skrapa guld i triss. Piteå är ett mittenlag i uttryckets sanna bemärkelse och med handen på hjärtat är det svårt att se gästerna stå emot FCR över 90 minuter. Motsvarande möte i fjol var jämn (2-1 till Rosengård) men några poäng får Piteå inte med sig denna gång heller. Ettan spikas av.

13. Cartagena - Lugo X
Detta blir något av sista chansen för båda dessa lag som strider i olika ändar av tabellen. Cartagena skuggar playoff-platserna i Segunda División och en seger mot Lugo tar värdarna uppåt i jakten på topp 6. Kunnandet är större hos de hemmahörande men i spelförande kostym trivs Cartagena inte särskilt bra. Lugo kämpar på i bottenstriden men med tolv poäng upp till säker mark börjar goda råd bli svindyra. Att få ligga lågt och spela på omställningar passar dock gästerna utmärkt och när ettan ser ut att sticka iväg är det dags att rycka i handbromsen. Alla tecken och skrälljobb.

Kupongens kassaskåp

Nordmakedonien
Nordmakedonien besegrade både Tyskland och Italien i VM-kvalet och hemma i Skopje ska inte malteserna vara något hinder. Stabil etta.

Varningens finger!

Finland
Danmark stod för ett synnerligen svagt VM-slutspel och den här samlingen saknar Kasper Hjulmand ett par nyckelspelare på grund av skador. Här bör det vara bra läge att backa Pukki och hans finnar till låg procent.

144 rader
1. Italien - England x
2. Danmark - Finland 1x2
3. Bosnien - Island 1x
4. Slovakien - Luxemburg 1x
5. Nordmak. - Malta 1
6. Sverige - Belgien 2
7. Frankrike - Nederländ. 1
8. Tjeckien - Polen 1
9. Bulgarien - Montenegro x2
10. Österrike - Azerbajd. 1
11. Moldavien - Färöarna x2
12. Rosengård - Piteå 1
13. Cartagena - Lugo 1x2

864 rader
1. Italien - England x2
2. Danmark - Finland 1x2
3. Bosnien - Island 1x
4. Slovakien - Luxemburg 1x2
5. Nordmak. - Malta 1
6. Sverige - Belgien 2
7. Frankrike - Nederländ. 1
8. Tjeckien - Polen 1x
9. Bulgarien - Montenegro x2
10. Österrike - Azerbajd. 1
11. Moldavien - Färöarna x2
12. Rosengård - Piteå 1
13. Cartagena - Lugo 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

This is the stats tab
This is the post tip