Onsdagens Powerplay öppnar upp med två rafflande Game Sevens från Karlstad och Örebro när de två sista lagen till SM-semifinalerna ska fastslås. Kupongen kommer till sin vägs ände på den nordamerikanska östkusten, dessförinnan ska vi även hinna med att avhandla slutspelsmatcher från Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike. Väl mött!

Spelstopp: 18:59

1. Färjestad - Frölunda X
Tillbaka från ett långt skadeuppehåll har Remi Elie satt tonen för Färjestad. Den kanadensiske centern fullföljde varje tackling på darriga frölundaiter senast och låg med sitt fysiska spel bakom Mattias Göranssons avgörande mål när värmlänningarna kvitterade till 3-3 i matcher. Spelmässigt var göteborgarna det bättre laget och skapade betydligt fler heta målchanser framför storspelande Matt Tomkins. De regerande mästarna vann dock fler närkamper, en ack så viktig ingrediens i slutspelshockey, i synnerhet när det skiljer så lite lagen emellan. Game Sevens tenderar att leva sina egna liv och detta känns vidöppet på förhand. 1X2.

2. Örebro - Timrå 2
Även Timrå lyckades krångla sig ur Örebros grepp, och efter två raka skalper har medelpadingarna tvingat fram en sjunde och helt avgörande dust i Behrn Arena. Ledande spelare som Jonathan Dahlén, Anton Lander och Emil Pettersson banade väg för de vitröda i den senaste 4-3-segern medan Jacob Johanssons spel påminde om det han visade i grundserien. Örebros tilltänkta stjärnor har inte visat samma takter, i synnerhet inte Mathias Bromé vars poängnolla i slutspelet alltjämt är intakt. Timrå har momentum efter två segrar och i denna högljudda hall har gästerna vunnit två gånger på tre försök i kvarten. Den mindre betrodda högersidan öppnar, men koppla helst på hela säkerhetsbältet.

3. Vålerenga - Storhamar 2
Måndagens tillställning mellan dessa norska storklubbar var kanske ingen fröjd för ögat om man gillar svängiga och chansrika matcher. Game 5 i CC Amfi präglades av mycket kamp och ett destruktivt spel från respektive lag. Storhamars vassare spets fällde avgörandet, föga förvånande hade klubbens svenska superstjärna Jacob Berglund, som så sent som i fjol huserade i KHL, ett finger med i spelet vid samtliga tre mål i 3-0-segern. Vålerenga fick ett gyllene läge att komma in i matchen i och med spel i 5 mot 3 i knappa minuten i början av tredje. Men då kom Storhamars målvakt Trym Gran upp med ett par stora räddningar. Gästerna har chansen att säkra en finalbiljett och drar rättmätigt på sig favoritskapet. X2 klickas i.

4. Straubing - Wolfsburg 1
I det tyska slutspelet ska toppseedade Red Bull Müchens motståndare i semin utses då det vankas en rafflande Match 7 i Wolfsburg. De så kallade Grizzlybjörnarna var illa ute hemma i bilstaden senast det begav sig, men lyckades ta sig ur Straubings grepp och sedermera vinna efter sudden. Stor hjälte för de orangesvarta blev trotjänaren Spencer Machacek. Över de sex matcherna i denna kvart leder Straubing på poäng och enkom en förlust under ordinarie tid senaste tolv på hemmais vittnar om att de blåvita är starka här i Eisstadion am Pulverturm. 1X torde räcka i en troligen tight och målsnål tillställning.

5. Aalborg - Herlev 1
Aalborg har tillsammans med Rungsted dominerat dansk klubblagshockey under de senaste åren. Piraterna, som värdarna även kallas, är regerande mästare efter finalsegern mot just Rungsted i fjol. Dessa klubbar stötte på varandra redan i kvarten denna säsong där Aalborg slutligen drog den längsta stickan via 4-3 i matcher. Rutinerade pjäser som Jakobsen, Kabanov och Rollin Carlsson klev fram i den avgörande bataljen och bistod med sex poäng tillsammans. Spelmässigt finns det mer att önska av Pirates, även om det ska sägas att åttondeseedade Rungsted stod upp bättre än väntat. Herlev skrällde i kvarten genom att slå ut Odense, men här väger Örnarna på tok för lätt. Odiskutabel etta.

6. Rouen - Angers 1
I Frankrike är Grenoble planenligt finalklart, vinnarna från grundserien svepte Cergy-Pontoise i semin och kommer att dra på sig ett tydligt favoritskap oavsett motstånd. Lagen som gör upp om den andra finalbiljetten är Rouen och Angers. När Rouen vann med 5-1 på bortais i den tredje dusten talade det mesta för ytterligare två förhållandevis enkla segrar. Angers ville dock annat och studsade tillbaka per omgående med en 6-3-seger. Kanadensaren Zack Torquato gick i bräschen med 1+2 och är en spelare som Hockeyallsvenskan-meriterade Charlie Dodero och övriga Rouen-backar måste ligga närmare när Match 5 står på agendan. Förlusten till trots är hemmahörande Dragons tydlig favorit framför fansen. Ettan singlas.

7. Toronto - Florida 1
Torontos andraplats i Atlantic Division är cementerad sedan tio omgångar tillbaka och det är uppenbart att Lönnlöven suktar efter att slutspelet ska sätta igång. Prestationerna har varierat och flera stjärnspelare, däribland William Nylander, har inte haft samma fart under skenorna på sistone. Det fick Sheldon Keefe att ryta i ordentligt efter 3-5 i baken mot Carolina varpå Leafs svarade med att slå slutspelsjagande Nashville med 3-2 på bortais. Florida kommer från fyra raka nederlag och behöver troligen gå rent i de sista åtta matcherna för att överhuvudtaget ha en chans på en Wild Card-plats. Ettan är trolig, men då den sannolikt blir hårt ansatt agerar tvåan stödhjul. Etta-tvåa!

8. Washington - NY Islanders 2
NY Islanders tog en blytung 5-1-seger hemma mot New Jersey häromnatten där Ilya Sorokin blev stor hjälte. Den ryske burväktaren var fenomenal mellan stolparna och släppte bara in ett mål trots att Devils noterade hela 4,97 i expected goals. Isles tog därmed ett enormt kliv mot slutspel då Florida samtidigt föll borta mot Ottawa. Något playoff lär det sannolikt inte bli för Washington som har sex poäng upp till Pittsburgh. Caps försvarsspel har varit under all kritik under merparten av säsongen. John Carlson är förvisso tillbaka i spel efter ett långt skadeuppehåll, men mot ett motiverat Islanders får “Bäckis” och company finna sig i att slå ur underläge. X2 spelas med god känsla.

Kupongens kassaskåp

Aalborg
Aalborg löste 16 av 18 möjliga poäng mot Herlev i grundserien och även fast Örnarna imponerande i kvarten ska denna serie bara kunna sluta på ett sätt. Herlev får rikta in sig på att försöka hålla stången på hemmais, i Gigantium har de inget att hämta. Etta!

Varningens finger!

Timrå
Timrå räddade även Örebros andra matchboll och tvingade således fram en sjunde och avgörande drabbning i Behrn Arena. Gästerna har momentumet på sin sida och kan mycket väl skrälla en tredje gång i “Bunkern”.

144 rader
1. Färjestad - Frölunda 1x2
2. Örebro - Timrå 1x2
3. Vålerenga - Storhamar x2
4. Straubing - Wolfsburg 1x
5. Aalborg - Herlev 1
6. Rouen - Angers 1
7. Toronto - Florida 12
8. Washington - NY Islanders x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

This is the stats tab
This is the post tip