Publicerad på 22 Maj - 13:33

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Chelsea nära dubbeln – Tuchels mardröm fortsätter

Manchester City är Englands bästa fotbollslag och City blev i helgen mästare i kavaj, efter Arsenals förlust mot Nottingham Forest, och Pep Guardiolas mästarlag – som har kvar både Champions League-finalen och FA-cupfinalen – kan mycket väl avsluta säsongen med en trippel. Framgångarna på fotbollsplanen är obestridliga – men vid sidan om alla titlar hänger alltjämt 115 frågetecken som ännu återstår att besvara.

Vi tar det fotbollsmässiga först:

Arsenal har länge befunnit sig i förarsätet, men en Premier League-säsong sträcker sig varken 20, 25 eller 30 omgångar. Mikel Artetas lag har gjort en extraordinär säsong och ingen hade förutsett att The Gunners skulle ha någonting som helst att göra med Premier League-titeln den här säsongen – och i slutändan blev det inte heller så. När säsongen började gå in i sitt mest avgörande läge har Arsenal tappat poäng på löpande band och fått se Manchester City springa både i kapp och förbi. Arteta får nöja sig med en titellös säsong som Premier League-tvåa, men där hans unga lag gjort stora, stora framsteg.

Manchester City kom man dock till slut inte ens i närheten av att rå på.

Pep Guardiolas imponerande lag vann under lördagen sin tredje Premier League-titel i följd – den femte under de sex senaste säsongerna – när Arsenal återigen snubblade och föll mot Nottingham Forest. Guardiola kunde kosta på att byta ut mer eller mindre hela startelvan när Chelsea kom på besök under söndagen, och ändå vinna relativt komfortabelt efter ett mål av Julián Álvarez.

I mina ögon råder det inga som helst tvivel om att Manchester City är både Englands och Europas bästa fotbollslag. Perfektionisten och ideologen Guardiola har fortsatt att pressa, utmana och utveckla sitt stjärnspäckade lag och han har hanterat ”utmaningen” med att integrera 38-målsmannen Erling Haaland i det ljusblå maskineriet för att få City att ta nästa steg och överkörningen mot Real Madrid i Champions League-semifinalreturen på Etihad Stadium var ett skrämmande besked på Citys dominans. Med ett par veckor kvar av säsongen kan Guardiola mycket väl lägga beslag på den så efterlängtade Champions League-titeln som både han och Abu Dhabi Group så länge strävat efter såväl som säkra trippeln. City kliver in som storfavorit i både Champions League-finalen mot Inter och FA-cupfinalen mot Manchester United och att bli första engelska lag sedan 1999 – grannen Manchester Uniteds mest framgångsrika säsong - att vinna trippeln, och därtill i mycket mer dominant stil, vore bara ett logiskt nästa steg i projektet Manchester Citys framgångståg.

Pep Guardiolas och Manchester Citys strävan efter perfektion är ett projekt som genomförts med sådan precision att ännu en ligatitel framstår som det mest självklara i världen. Som The Guardians Jonathan Liew skriver i sin krönika:

”City have just won three titles in a row and the most remarkable thing is they barely seem bothered about it, as if this is simply natural, like water being water, like the car starting when you turn the key in the ignition”.

Manchester City har spenderat enorma summor pengar för att komma dit klubben är idag, det råder det inga tvivel om. I 1–0-segern mot Chelsea flankerades Guardiola av en avbytarbänk värd över 5,5 miljoner kronor. City är dock långt ifrån ensamma om att ha spenderat enorma pengar på jakten efter framgång. Chelsea kunde, trots alla Todd Boehlys spenderade miljarder, inte ens besegra Citys reservlag och vi behöver inte ens titta längre än till andra halvan av Manchester för att hitta ett lag som kastat ut vansinniga pengar på spelare utan att kunna ackompanjera spenderandet med framgångar. City har en organisation, en tydlighet och en långsiktighet i precis allt de gör. I varenda detalj, varenda värvning, vartenda beslut. En multiklubborganisation byggd för att åstadkomma fullständig dominans. Och så har man världens bästa tränare i Pep Guardiola som ska förvalta guldklimparna som samlats ihop. Vilket han utför med enorm perfektion och ackuratess, vilket gjort att Manchester City idag är både Englands och Europas bästa klubblag.

Vid sidan av alla framgångar hänger ändå 115 frågetecken som ett mörkt moln över titelskåpet. I februari publicerade Premier League ett uttalande om att Manchester City står anklagat för 115 brott mot Premier League-reglerna mellan 2009 och 2018, där City bland annat anklagas för att inte ha lämnat korrekta finansiella rapporter om klubbens omsättning och sponsorintäkter samt för att ha brutit mot ligans regler om ”profit and sustainability”. 2020, i svallvågorna efter Football Leaks där tyska Der Spiegel 2018 publicerade en mängd läckta mejl och dokument som påvisade hur City rundade regelverken, stängde Uefa av Manchester City i två år från alla europeiska klubblagsturneringar efter att ha brutit mot Financial Fair Play-reglerna – som sedan upphävdes av CAS, idrottens skiljedomstol, efter att flera av bevisen gått utanför Uefas femåriga tidsstämpel. City bötfälldes ändå för att man inte samverkat i utredningen.

Premier Leagues fyra år långa utredning innefattar inte samma tidsmässiga hinder som Uefas FFP, och vad utfallet av utredningen – såväl som när domen faller – återstår att se. Till dess befinner sig Manchester City i en märklig skärseld – oskyldig till motsatsen bevisats – men där varje framgång kommer att ackompanjeras av belackarnas påpekanden om hur klubben i många år kringgått regelverken. 

För Guardiola och Manchester City tycks Premier Leagues anklagelser snarare ha medverkat till att föra spelartruppen ännu närmare och sluta samman gruppen. Vi mot världen. Klubben bedyrar sin oskuld. Sedan Premier League gick ut med sitt uttalande i februari har Manchester City inte förlorat en enda fotbollsmatch och om ett par veckor tror jag vi får gratulera Guardiola och hans Manchester City till en historisk trippel och ytterligare befästa klubbens dominanta position.

Borussia Dortmund tog chansen – Tuchels mardröm fortsätter

Thomas Tuchel är nu nära tre av tre – sett till misslyckade titelmöjligheter – i vad som så här långt varit en katastrofal inledning i Bayern München, sedan han ersatte sparkade Julian Nagelsmann. Under lördagen tog Bayern ledningen hemma mot RB Leipzig, bara för att tappa under sista halvtimmen och förlora med 3–1. Bayern-förlusten innebar att Borussia Dortmund under söndagen kunde kliva upp i Bundesligaledning vid seger borta mot Augsburg.
 
Trots att Augsburg fick Felix Uduokhai utvisad strax före halvtidspausen hade Dortmund lite besvär att säkra tre poäng, men en dubbelsalva från Sébastien Haller och ett sent mål från Julian Brandt kunde till slut säkra en 3–0-seger som nu innebär att Dortmund har allt i egna händer inför avslutningen hemma på Westfalenstadion mot Mainz, där det lär bjudas på en extraordinär stämning. Bayern avslutar borta mot Köln – men om Dortmund besegrar Mainz säkrar Die Schwarzgelben sin första Die Meisterschale på ett decennium.

Rasistbråk i fokus på Mestalla när Valencia tog värdefull seger

Fotbollen hamnade i skymundan på Mestalla när Valencia och Real Madrid möttes under söndagsaftonen.
 
Real Madrids Vinícius Júnior har gång på gång den här säsongen fått utstå rasism på de spanska läktarna och mot Valencia klev brassen utanför planen för att peka ut supportrarna som förolämpade honom. I efterhand har två personer gripits för rasistiska tillmälen och Valencia har stängt av supportrarna från Mestalla på livstid.

Incidenten har lett till rejäla efterspel där Carlo Ancelotti tog till starka ordalag på presskonferensen efteråt och hävdade att han ”aldrig varit med om att en hel arena gör rasistiska förolämpningar”, där han i ett uttalande på Twitter i efterhand korrigerat sig till att fördöma en ”grupp supportrar” snarare än hela arenan, och Madrid-baserade tidningen Marca och Valencia-baserade Superdeporte har delat vitt skilda bilder av vad som inträffat och vad publiken egentligen skanderat (”Tonto”, idiot snarare än ”Mono”, apa). Oavsett är det fruktansvärt vad Vinícius tvingas utstå från supporterhåll i Spanien och efteråt hamnade brassen i ett ordbråk med La Liga-presidenten Javier Tebas.

”Det var inte första, andra eller tredje gången det inträffade. Rasism är normalt i La Liga. Ligan och federationen ser det som normalt och motståndarna uppmuntrar det. Ligan som en gång i tiden tillhörde Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano och Messi tillhör idag rasisterna. En vacker nation, som välkomnat mig och som jag älskar, men som accepterat att exportera en bild av ett rasistiskt land till världen. Jag är ledsen för spanjorerna som inte håller med, men i Brasilien är Spanien idag känt som ett rasistiskt land. Jag är stark och kommer stå upp mot rasisterna hela vägen. Även om det är långt härifrån”, skrev Vinícius på Twitter – vilket lett till ett ordbråk med Tebas.

Vinícius fruktansvärda afton slutade dessutom med ett rött kort för brassen efter ännu en stökig situation där Vinícius slog till Hugo Duro i ansiktet, vilket uppmärksammades av VAR. Valencia-spelaren, som greppade tag om nacken på brassen, undkom dock bestraffning.

Händelserna på fotbollsplanen hamnade i skymundan, men Valencia tog tre blytunga poäng efter att ytterligare en ung akademispelare klivit fram och varit tungan på vågen. Det var Javi Guerra häromveckan, Alberto Marí Sánchez senast och under lördagen var det Diego López som klev fram när Valencia behövde det som mest och gjorde matchens enda mål i blott hans andra La Liga-start. Georgi Mamardashvili i målet stod för några högkvalificerade räddningar när Rubén Baraja och Carlos Marchenas lag tog tre vitala poäng som för Valencia närmare nytt La Liga-kontrakt. Valencia är nu, med tre omgångar kvar, på 13:e plats i La Liga med fem poäng ner till Valladolid under strecket.

Osäker Spalletti-framtid – trots historiska scudetton


Napolis titelvinnande tränare Luciano Spalletti ledde Napoli till en 3-1-seger mot Inter under söndagen, men trots en succéartad säsong med en första Serie A-titel på 33 år och Champions League-kvartsfinal så råder osäkerhet kring Spallettis framtid i Kampanien. Beslutet är dock fattat och Spalletti har fört samtal med Napolis president Aurelio De Laurentiis.

- Allt som återstår är att offentliggöra. Jag sa vad jag behövde säga till De Laurentiis. Det var ingen förhandling och efter middagen lämnade vi med allt utrett och i ordning, sa Spalletti.

Chelsea nära dubbeln

Magdalena Andersson, Chelseas lagkapten som efter säsongen kommer lämna klubben efter sex säsonger, fick en drömavslutning i sista hemmamatchen. Svenskan gjorde 2-0-målet i derbysegern mot Jonas Eidevall, Stina Blackstenius och Lina Hurtigs Arsenal och höll efteråt ett tårfyllt tal till supportrarna. Segern innebär att Chelsea, som häromveckan vann FA-cupfinalen mot Manchester United, nu står med ena näven på att försvara ligatiteln. Chelsea har två poäng ner till tvåan Manchester United med en omgång kvar att spela.




Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto