Publicerad på 4 Apr - 18:08

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Helgen där storklubbarna kastade in handduken



Och så var de bara tre. Söndagskvällen bjöd på ett stekhett Derby d’Italia mellan gamla antagonisterna Juventus och Inter på Allianz Arena. Juventus, som trots den bedrövliga säsongsinledningen käkat i kapp avståndet i toppen, hade vid seger möjlighet att kliva fram som en outsider i titelstriden. Så blev det dock inte - Inter vann och domaren hamnade i fokus efter ett par kontroversiella situationer. 

Adrien Rabiot hade inga problem med att ta bladet från munnen. Han har ju sällan det, fransmannen. 

- Vi träffade ramen och borde kanske haft en straff också. Domaren avgjorde den här matchen. Jag tycker att situationen med Denis Zakaria är inuti straffområdet. Det var en viktig situation som tyvärr förändrade matchen, sa Rabiot till DAZN efteråt. 

Juventus och Inter har genom åren bjudit på en mängd minnesvärda, kontroversiella möten där anklagelser och ilskna ord kastats både till höger och vänster sedan uttrycket Derby d’Italia myntades på 1960-talet av den legendariska journalisten Gianni Brera. Vi har titeldramat som avgjordes av en planinvasion 1961 - där Inter först tilldelades segern innan förbundet ändrade sig och beordrade omspel, varpå Inter i protest ställde upp med juniorlaget och förlorade med 9–1 – och vi har förstås det klassiska mötet på Stadio delle Alpi 1998, där en knapp minut av den andra halvleken innehöll precis allt. Först stoppades Inters Ronaldo (O Fenômeno) av en hockeytackling från Mark Iuliano – som på något oförklarligt sätt inte renderade i en straffspark – och samtidigt som vansinniga Interspelare jagade efter domaren Piero Ceccarini kontrade Juventus och när Alessandro Del Piero sänktes av Taribo West i andra änden så var det plötsligt vitsvart straff, vilket knappast stillade Inters ilska. I efterskalvet till gigantmötet rök dessutom två politiker ihop i det italienska parlamentet med anledning av kontroverserna. 

Söndagens Derby d’Italia bjöd också på sin beskärda del kontroverser, även om politikerna förhoppningsvis kan håller känslorna bättre i schack i veckan. 

Inför mötet hade Juventus oväntat smugit med som en outsider i den jämna italienska titelstriden, vilket gav extra krydda till rivalmötet. Juventus inledde säsongen bedrövligt och inte ens Max Allegri såg ut att kunna reda ut den stökiga truppen. Även om spelet långt ifrån övertygat på sistone har ändå Allegri resultatmässigt börjat få ordning på Juventus de senaste månaderna när den ultrapragmatiske tränaren funnit vägar till knappa segrar. Inför mötet hade Juventus gått 16 raka matcher utan förlust och var under 2022 Serie A:s bästa lag. För att ha en chans att utmana om scudetton i sluttampen av säsongen krävdes dock en seger i Derby d’Italia på Allianz Stadium. 

Juventus var det bättre laget och träffade ribban och stolpen, och hade flera goda chanser därutöver, men efterspelet kom att handla om situationen där Denzel Dumfries tilldelades en något billig straffspark. Först räddade Wojciech Szczesny straffen från Hakan Calhanoglu, men bollen hamnade ändå i mål efter en stökig situation där Juventus tilldelades frispark, till Inters stora irritation. Situationen VAR-granskades och då valde domaren att tilldela Inter straff – igen. Matthijs de Ligt hade varit för snabb in i straffområdet. Andra gången gjorde Calhanoglu inget misstag, och målet blev matchens enda.

JUVENTUS VILLE INTE KASTA PAJ

  
Efteråt ville Allegri inte dras in i någon pajkastning kring situationen som avgjorde rivalmötet. 

- Låt oss undvika att säga saker som inte kommer att hjälpa oss nu. Jag talar gladeligen om prestationen, det var en bra match från mitt lag och vi hade många avslut mot mål, sa han till DAZN. 

Allegri har flera gånger talat om att Juventus inte är med i titelstriden, men efter Derby d’Italia- nederlaget kastade han definitivt in den svartvita handduken i scudettostriden. 

- Nu kan vi slutligen slå fast att Juventus definitivt är ute ur scudettostriden. Nu vill vi bara plocka så många poäng som möjligt för att kunna säkra fjärdeplatsen och därefter göra oss redo för en stark start nästa säsong. Då har vi fått ett år på oss att arbeta tillsammans så då kan vi gå för scudetton, sa han. 

Prestationen från gästande Inter måhända inte den bästa, men de tre poängen kan visa sig bli monumentalt viktiga för de regerande mästarna. Inter är nu tre poäng efter Milan och Napoli – med en match färre spelad än Pertenopei. Zlatan Ibrahimovics Milan spelar i afton, när man möter Bologna på hemmaplan. 

- Det är en fantastisk känsla att vinna även när du inte spelar särskilt bra, sa Milan Skriniar efteråt. 

Inter klev in i rivalmötet i svag form med blott två segrar på de nio senaste och med flera nyckelspelare i svag form. Om Derby d’Italia-segern kan lyfta Inter ur formsvackan kan I Nerazurri ha goda chanser att försvara titeln, med ett relativt bekvämt återstående spelschema gentemot konkurrenterna. 

- Poängen är så värdefull, vi visste hur viktig den här matchen var med tanke på vilka vi mötte. Jag är oerhört stolt över mitt lag, vi kämpade till sista sekunden. Vi behövde verkligen den här segern som ger oss en ordentlig boost inför de kommande matcherna.

EWERTSSONS LISTA

  
Pedri redo att ta sig an världen 

Wow, vilken fotbollsspelare den unge kanariern är. Barcelonas mittfältsjuvel spelade på nytt en bärande roll i den luriga toppmatchen mot Sevilla och avgjorde också matchen med ett urläckert mål. 

Kulusevski och Spurs blandar sig i kampen om CL – United kan vi räkna bort 

Tottenhams offensiv har onekligen fått ett rejält lyft sedan Dejan Kulusevski anlände i januari och anfallstrion med Harry Kane, Heung-min Son och Kulusevski tycks trivas utmärkt i varandras sällskap. Helgens 5-1-seger mot Newcastle – där Kulusevski gjorde sin femte assist sedan flytten när han serverade Son till trean – gör att Tottenham positionerar sig som främste utmanare till Arsenal i kampen om fjärdeplatsen inför avslutningen.

Manchester United, däremot, kan vi nog räkna bort i fjärdeplatsstriden. United stod återigen för en blek insats och tappade poäng hemma mot Leicester City, 1-1. Efteråt var tyske interrimtränaren Ralf Rangnick lika tydlig som alltid i kommentarerna efteråt: Om Manchester United ska komma ikapp Liverpool och Manchester City – som arbetat klokt och strategiskt utefter en idé och identitet under flera år – så måste United börja agera med en mer långsiktig plan för att bygga ett slagkraftigt lag. Rangnick var särskilt tydlig på att poängtera avsaknaden av ”fysiska” spelare. 

- Det kräver rätt beslut: Vilken manager som anställs, vilka spelare som värvas och att i varje transferfönster värva rätt spelare. Det är inte raketforskning. Om det sker så kommer det inte nödvändigtvis ta tre eller fyra år (för att United ska utmana om titeln) och efter två eller tre transferfönster skulle situationen kunna vara annorlunda, sa han. 

RB Leipzig satte punkt för Dortmunds titeldrömmar 

Borussia Dortmund hade en minimal chans att utmana Bayern München om titeln, men då krävdes tre poäng i toppmötet mot RB Leipzig inför ett fullsatt Westfalenstadion för första gången på två långa pandemiår. Efter en positiv inledning på matchen tog gästande Leipzig över totalt och vann med hela 4-1. 

Christopher Nkunku? Jodå, han gjorde ett mål, och är nu uppe i 27 mål och 14 assist i alla turneringar. 

Tung seger för Napoli 

Precis som Inter tog även Napoli tre blytunga poäng i helgen när Atalanta besegrades med 3-1. Lorenzo Insigne, lagkaptenen och Neapelsonen som redan aviserat att han lämnar för spel i MLS efter säsongen, börjar kanske få upp ångan lagom till sluttampen och stod för ett mål och en assist i segern. 

Chelsea laddade upp inför CL med storförlust

Thomas Tuchel hade nog hoppats på något bättre uppladdning inför onsdagens Champions League- kvartsfinal mot Real Madrid än en chockförlust hemma mot nykomlingen Brentford, 1-4. 

Buropen fortsätter skalla på Parc des Princes 

I Paris har man långt ifrån glömt Champions League-fiaskot och uttåget mot Real Madrid. Trots en ny seger och så gott som säkrad ligatitel fortsätter buropen att eka på Parc des Princes. Såväl Sergio Ramos som Neymar och Mauricio Pochettino buades på nytt ut av Parispubliken. 

Samtidigt råder osäkerhet över storstjärnan Kylian Mbappé, som gjorde två mål i 5-1-segern mot Lorient och vars kontrakt går ut i sommar. Ryktena, som främst placerar honom i Real Madrid, lär inte minska av att Mbappé efter matchen gav en intervju med ESPN Argentina på flytande spanska.


Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto