Publicerad på 19 Jun - 10:13

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ödesmatchen – "långt ifrån omöjlig"


I veckans blogg blickar vi tillbaka från den gångna helgen med EM-kval och Nations League-final samt kikar inför tisdagens måstematch i Wien.

Ifrågasatte De la Fuente redan en vinnare.

Han har vunnit EM med både U19 och U21 såväl som ett OS-guld med Spanien. Luis de la Fuente har varit ifrågasatt sedan han ersatte Luis Enrique på förbundskaptensposten efter VM – men bara några månader in i uppdraget är han nu en vinnare även med det spanska herrlandslaget efter att hans Spanien under söndagsaftonen besegrade Kroatien efter straffar.

Matchen i sig var ingenting att skriva hem om. Både Kroatien och Spanien är skickliga lag som vill styra och kontrollera matcher genom att äga bollinnehavet och initiativet böljade lite fram och tillbaka under matchens gång. Det är underbart att se spelare som Luka Modric, Rodri, Mateo Kovacic, Gavi och Marcelo Brozovic behandla bollen – men inget av länderna har sin absoluta spetskompetens i de offensiva leden, så det var inte allt för överraskande att resultattavlan visade 0-0 efter både fulltid och förlängning. I straffläggningen blev Unaí Simón hjälte med två fina räddningar – från Lovro Majer och Bruno Petkovic – innan Dani Carvajal panenka-lyfte in avgörande straffen.

- Jag var väldigt lugn under straffarna och jag sa bara till dem att ta det lugnt. De är mästare och de har förtjänat det. Nu kommer vi ha några dagar att bara vila och njuta innan vi blickar fram mot september och att kvalificera oss för EM. Men nu ska vi njuta, sa De la Fuente efteråt.

Matchen ingen ville spela – och ingen ville se

En helg har passerat sedan fredagens landskamp på Friends Arena, där ett minst sagt b-betonat Sverige tog sig an ett överraskande svagt Nya Zeeland. Både spelare och krönikörer hade inför matchen talat om det som landskampen ingen ville spela – och när Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak, Dejan Kulusevski och övriga tilltänkta startspelare mot Österrike tog plats på läktaren var det lätt att förstå varför. Det här var matchen där reserverna fick visa upp sig och det fanns i ärlighetens namn ingenting matnyttigt att som landslag plocka med sig inför tisdagens batalj i Wien.

Nya Zeeland tog ledningen när man hittade in bakom en taggig svensk backlinje och det tog lite tid för Sverige att äta sig in i matchen. När man väl gjorde det levererade Nya Zeeland bjudningar på löpande band och Sverige kunde enkelt springa ifrån till en 4-1-seger. Jesper Karlsson var den som stärkte sina aktier mest med två mål, och är nog högaktuell för ett inhopp mot Österrike, men i övrigt fanns få lärdomar att dra. Anthony Elanga nätade, Jens Cajuste blandade och gav och Hugo Larsson fick göra sin debut inför glesa läktare på Friends. Gott så. Nu går vi vidare.

Koeman hänger redan löst?

Ronald Koeman har fått en miserabel start på sin andra sejour som förbundskapten för Nederländerna och den forne storspelaren är redan satt under rejäl press efter att han ersatte Louis van Gaal på förbundskaptensposten efter VM. Efter en trög EM-kvalstart under samlingen i mars – där Nederländerna krossades av Frankrike, 0-4, innan man besegrade Gibraltar med 3-0 – har Oranje inte haft något lyckat Nations League-slutspel. Först föll man i semifinalen mot Kroatien efter förlängning, 2-4, och i bronsmatchen mot Italien hamnade Nederländerna i tvåmålsunderläge efter 20 minuter.

- Jag beskyller mig själv för att jag inte lyckats kommunicera hur viktigt det är att ta ansvar, försvara och följa sin spelare – likt vi gjorde i andra halvlek. Vi har bara oss själva att skylla. Det är den största besvikelsen för mig idag. Vi borde inte spela som vi gjorde i den första halvleken. I mina ögon handlar det inte om spelsystem. Det handlar om att uträtta din plikt och göra vad som krävs av dig, sa Koeman efteråt.

Nederländerna buades ut när spelarna lämnade planen i halvtidspausen och efter tre förluster på de inledande fyra matcherna är Koeman redan under press att vända trenden om han ska få behålla jobbet särskilt länge till.

Imponerande Österrike kryssade mot Belgien – nu väntar svensk måstematch i Wien

Österrike kom till spel utan lagets bästa spelare i Konrad Laimer, duktige Lens-försvararen Kevin Danso och Marcel Sabitzer var bara fräsch nog för att inleda på bänken, men kunde ändå nå 1-1 borta mot ett Kevin de Bruyne-löst Belgien utan att behöva vara överlyckliga över vare sig prestation eller resultat. Det kändes nämligen som att det fanns mer att hämta.

- Det var en bra prestation, men den var inte perfekt, summerade RB Leipzig-mittfältaren Xaver Schlager efteråt.

Det här är ett Österrike som befinner sig på en utvecklingsresa under Ralf Rangnicks ledning – och det är redan ett väldigt bra lag. Österrike är ett typiskt Rangnick-lag som är vertikala och raka i spelet med boll – där de alltid är framåtriktade och försöker spela framåt vid varje givet tillfälle – och välorganiserade defensivt där de ofta kliver högt och aggressivt i presspelet.

Där kommer Sverige få se upp i måstematchen i Wien. Efter 0-3 mot Belgien och 5-0 mot Azerbajdzjan är det här en nyckelmatch för Janne Anderssons landslag. Österrike är välförtjänt favorit på Ernst Happel-stadion, men Sverige är långt ifrån chanslöst även om det är svårt att veta exakt var vi har Janne Anderssons landslag idag, efter ett svagt 2022. Belgien-Österrike var en böljande och omställningsrik match och Sverige har offensiv kvalitet nog att frodas i en sådan matchbild – samtidigt som det svenska försvaret, som inte imponerat, kommer få bekänna färg.

Österrike kommer sätta den svenska backlinjen under press i uppbyggnadsfasen, och där är Rangnicks 4-2-2-2-baserade lag skickliga. De kliver framåt intensivt och är skickliga på att skugga bort ytorna de lämnar när de sätter bollföraren under press. Det finns dock ytor att hitta in på – särskilt bredvid centrala mittfältsduon – om Sverige är skickliga nog att hitta dit och om Emil Forsberg och Dejan Kulusevski kan finna ytor i innerkorridorerna har Sverige alla möjligheter att hota en långt ifrån openetrerbar österrikisk backlinje. Jag tror dessutom Andersson kommer försöka aktivera anfallarna tidigt och inte rädas längre spel direkt från Lindelöf och hans försvarskollegor, vilket ytterligare kan främja en böljande match med omställningsmöjligheter från båda håll.

Sverige står inför en tuff utmaning i Wien – men långt ifrån omöjlig.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto