Publicerad på 25 Apr - 13:51

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Matchboll Färjestad, vilken värvning - och här tar det slut!



Foto: Bildbyrån

Luleå har inkasserat finalbiljetten och i kampen om en SHL-plats kämpar HV71 och Björklöven för att gå hela vägen. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Luleå säkrade en finalbiljett i lördags när Frölunda återigen fick se sig besegrade. Totalt blev det 4–1 i matcher för norrbottningarnas fördel, och trots att Frölunda har en stark trupp med bra rutin från slutspelshockey räcker det inte mot ett Luleå som varit jämna sett över hela säsongen. En ledande spelare som Linus Omark har växt in i sin roll mer och mer och nu kan det mycket väl vara han som lyfter Luleå till klubbens andra SM-guld genom tiderna. Tillsammans med Pontus Andreasson har duon anammat slutspelshockeyn på ett perfekt sätt. 

När Luleå får fortsätta säsongen är det slutspelat för Frölunda, och sett till lagets säsong har den varit alldeles för ojämn för en optimal resa i slutspelet. Spetsspelare som Ryan Lasch och Andreas Borgman har gett Frölunda chansen att nå långt, men detaljerna har inte suttit vilket Roger Rönnberg och hans lag behöver skruva på för att överträffa sig själva kommande säsong. Målvaktsposten är en sådan punkt och där kommer Lars Johansson bidra med en helt annan stabilitet nästa år. Frölunda räckte inte till den här säsongen, men kan mycket väl stå i en SM-final nästa säsong.


Kniven mot strupen


Nu återstår det att se om det antingen blir Rögle eller Färjestad som säkrar den andra finalbiljetten. Färjestad satte sig i fredags i en behaglig position när värmlänningarna gick upp med 3–1 i matcher på hemmaplan i Karlstad. 

Kniven mot strupen för Rögles del och det när passade skåningarna när den femte matchen avgjordes mellan lagen under söndagen. Rögle studsade tillbaka och vann med betryggande 5–1 efter att tidigt tagit greppet inledningsvis genom två snabba mål. Rögle har levt med en stor press under hela SM-slutspelet och nu krävs det fortsatt ett hårt jobb för att kunna ta det här till en sjunde och avgörande match först och främst. Har man det som krävs? Den ständiga pressen har helt klart tagit mycket energi. Rögle har hittills inte lyckats vinna i Löfbergs Arena och nu behövs det två raka vinster. 

Mitt tips är att Färjestad löser det här till slut. Hemmaplansfördelen i kommande match avgör. 


Medan SM-slutspelet rullar på är det flera lag som förbereder sina trupper inför nästkommande säsong som stundar i höst. 

Veckans kanske mest spännande värvning stod Linköping för som i fredags kunde presentera en av sina konkurrenters poängkung. Från Timrå plockas Ty Rattie in och det är en smart värvning av nya sportchefen i Linköping, Peter Jakobsson. Rattie var Timrås kanske enskilt bästa spelare sett över hela säsongen och kanadensaren stod ständigt för matchavgörande mål eller assist. Inget är självklart att en sådan värvning ska slå väl ut, men Rattie har visat under den gångna säsongen att SHL passar honom, och därför gör Linköping helt rätt istället för att rikta blickarna mot andra länder och mer osäkra värvningar. 


I onsdags avgjordes match sju mellan MoDo och Björklöven, och väl där kunde gästerna från Umeå diktera villkoren från första nedsläpp. Efter 60 minuters spel i Hägglunds Arena stod det 3–8 på resultattavlan, och finalbiljetten för Björklöven kunde säkras framför en jublande bortasektion. 

MoDo skulle göra sin bästa för säsongen, men gjorde istället sin helt klart sämsta match vilket jag var rädd för inför slutspelet. Inför semifinalen mot Björklöven hade inte MoDo förlorat två raka matcher under hela säsongen, och uteblivna motgångar brukar sällan vara ett framgångsrecept. Både HV71 och Björklöven har haft sina tuffa stunder under året, och det är nästan ett krav för att du ska kunna stå i final senare under vårkanten. Nu kom MoDos motgång i helt fel skede av säsongen vilket gör att succétränaren Mattias Karlin får ta ny sats inför nästa säsong. Flera ledande spelare lär få lockande erbjudanden och det kan bli en tuff uppgift för sportchef Henrik Gradin att återupprepa värvningar som Riley Woods, Sam Vigneault och David Bernhardt. MoDo är i toppen för att stanna, men det kommer krävas ett gediget jobb för att ersätta flera lyckade pjäser. 

 …

Medan MoDo har fått gå på sommarlov tog HV71 chansen att koppla greppet i finalserien mot Björklöven under lördagskvällen. Segersiffrorna skrevs till 6–1 och trots att Björklöven har en imponerande vilja tror jag bensinen är slut efter en gastkramande matchserie mot en rival som MoDo. 

HV71 har fått vila upp sig efter 4–0 i matcher mot BIK Karlskoga vilket gör Jönköpingslaget mer piggare och dessutom har HV71 en betydligt bredare trupp än Björklöven som fått matcha flera spelare högfrekvent under en intensiv matchperiod. Ni har gjort en imponerande säsong Björklöven, men här tar det slut. HV71 har allt som krävs, och gynnsamma förhållanden för att lösa in returbiljetten med destination SHL. 


Medan HV71 siktar på ett snabbt återtåg förbereder sig Djurgården för att göra samma sak. Efter debaclet i kvalet mot Timrå har sportchef K-G Stoppel levererat högkvalitiva värvningar på löpande band. Inte nog med att spelare som Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman kommit tillbaka så ryktas det även om återkomster för spelare som Adam Reideborn, Fredrik Claesson och Erik Gustafsson. Djurgården kommer få en grym trupp nästa säsong som mycket väl kan återupprepa bedriften som HV71 håller på att göra för tillfället. 


Sist av allt väljer jag att lyfta upp dramatiken vi får se i kvalet mot HockeyAllsvenskan. Efter söndagens omgång har Östersund satt sig i täten med Hudiksvall och Nybro som utmanare, och det skiljer inte mycket mellan lagen poängmässigt. Två matcher återstår för samtliga lag och på onsdag väntar en högintressant omgång där de tre topplagen möter lagen som placerar sig på nedre halvan som inte har något att spela för. Räkna med ett gäng spännande matcher den här veckan i kampen om en allsvensk plats. På fredag ska allt avgöras och då har vi ett nytillskott i HockeyAllsvenskan.

Veckans lista

  
Veckans stolpe in: Djurgården fick se sin SHL-existens försvinna för ett par veckor sedan när Timrå spelade ner laget i HockeyAllsvenskan med 4–0 i matcher. Trots besvikelsen har K-G Stoppel lyckats vinna tillbaka supportrarna. Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman har redan plockats in och flera tidigare storspelare i klubben ryktas tillbaka. Djurgården kommer få en trupp som få konkurrenter kan hävda sig med. 

Veckans stolpe ut: MoDo har haft en fantastisk säsong men när det väl gällde som mest lyckades inte Mattias Karlin få sitt lag att prestera. Flera ledande spelare har inte gått att känna igen och det straffar sig till slut mot ett hårt kämpande Björklöven. MoDo ska absolut inte vara missnöjda med det man har presterat i vinter, men säsongen slutar helt klart snopet. 

Veckans gäsp: Flera SHL-spelare som gått på semester tvingas spela obetydelselösa landskamper mot Danmark och Norge. Är det någon i vårt avlånga land som lagt märke till det? Veckans tummen upp: Det har varit bred kritik mot domarna i SHL den här säsongen och även fast det finns enskilda situationer som kan ifrågasättas håller domarnivån i vår högstaliga toppklass. I SM-semifinalerna tycker jag att domarna har steppat upp ytterligare ett snäpp och förtjänar positiv kritik. 

Veckans förlängning: BIK Karlskoga lyckades i veckan förlänga med en av sina absoluta nyckelspelare den gångna säsongen. Målvakten Lars Volden blir kvar i klubben och kommer även nästa säsong bilda målvaktspar med Marcus Hellgren-Smed. Räkna med två målvaktsväggar i BIK kommande säsong. 

Veckans MVP: 1–1 i matcher inför den gångna veckan. Då klev Joel Lassinantti fram och spikade igen för att skicka sitt Luleå till final. Flera nyckelspelare i Luleå har lyckats pricka formen när det behövs som mest, och Lassinantti är en av dem. 

Veckans nedsläpp: På lördag smäller det! Luleå ställs mot antingen Rögle eller Färjestad i första SM-finalen och det kommer bli rejäl underhållning. Kan ett utvilat Luleå koppla greppet eller kommer Rögle eller Färjestad komma in med fart och sätta tonen? 15:15 är det nedsläpp. 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto