Publicerad på 11 Sep - 15:11

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Sparken, skandalen och det verkliga testet



En ny förlust mot Japan, precis som i vinterns fotbolls-VM i Qatar, tvingade under helgen den tyska förbundsledningen att trycka på panikknappen. Tyskland meddelade under söndagen att förbundskapten Hansi Flick sparkas, när i stället Tyskland febrilt tvingas söka en ny plan inför EM på hemmaplan nästa sommar.

– Vi gör ett bra jobb och jag tycker att jag är rätt tränare för det här laget, sa Hans-Dieter ”Hansi” Flick under den sena lördagskvällen.

Orden ekade tomt och frågan var om Hansi Flick själv verkligen trodde på dem. Förlusten mot Japan, 1–4, i träningsmatchen i Wolfsburg var bara ett nytt lågvattenmärke och ytterligare ett tecken på att Tyskland under Flicks ledning inte var en fotbollsnation på väg åt rätt håll.

”Dessvärre måste vi i dag göra bedömningen att vi inte kan fortsätta så här” citerades forne storspelaren Rudi Völler, som är Tysklands sportchef, i pressmeddelandet som förbundet skickade ut. Völler tar nu själv över landslaget tillfälligt i tisdagens träningsmatch mot Frankrike, tillsammans med Hannes Wolf och Sandro Wagner, samtidigt som den tyska landslagsledningen funderar över nästa steg.

Förlusten mot Japan var Tysklands tredje raka nederlag, efter förluster mot Colombia och Polen något som inte hänt sedan 1985.

Tyskland floppade som bekant ordentligt i vinterns fotbolls-VM i Qatar, där Die Nationalmannschaft kraschade ur redan i gruppspelet. Sedan VM-debaclet har Tyskland inte visat några tecken på förbättring och resultatmässigt har det varit miserabelt. Tyskland har sedan VM bara mäktat med att besegra Peru, i övrigt har det blivit förluster mot Belgien, Polen, Colombia och Japan, samt ett kryss, 3-3, mot Ukraina. De spelmässiga prestationerna var inte ett dugg mer imponerande när Flick hade oerhört svårt att hitta rätt med hur han ville att sitt landslag skulle se ut – och vilka spelare han ville skulle ingå i laget, där han stundtals petat flera stora namn – och de ständiga formationsförändringarna och experimenterandet landade aldrig i en hållbar plattform att bygga vidare på.

Spelarna förtjänar förstås sin skopa av kritik, men i slutändan måste någon stå ansvarig. Och då fanns till slut inget annat väl än att gå skilda vägar med Flick, som tidigare skördat sådana framgångar i Bayern München.

Den svaga, menlösa prestationen mot Japan var till slut droppen. Med ett knappt år kvar till fotbolls-EM på hemmaplan, där Tyskland är direktkvalificerat, agerar nu Tyskland för att kunna ge den nya förbundskaptenen tid att finna fotfästet inför mästerskapet. Vem det blir återstår att se. Jürgen Klopp är sedan länge drömnamnet, men lär blir en omöjlig ekvation att lösa, och därutöver nämns namn som Julian Nagelsmann, Matthias Sammer och Oliver Glasner som alternativ. Tyskland lär hur som helst försöka få en ny förbundskapten på plats inför nästa landslagssamling i mitten av oktober.

Helgens rubriker


Till slut: Rubiales lämnar efter skandalerna

Luis Rubiales avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet efter skandalen som stormat de senaste veckorna, efter att Rubiales kysste Jenni Hermoso under Spaniens VM-guldfirande. Självklart passar Rubiales på att tala ut hos Piers Morgan.
Good Riddance.

Sverige gjorde jobbet mot Estland – men testet kommer mot Österrike

Efter ett par minst sagt tunga månader fick Janne Andersson och det svenska landslaget njuta av en fin afton i Tallinn med islossning i 5-0-överkörningen mot Estland. Fem olika målskyttar – där Alexander Isaks efterlängtade mål kanske var allra mest glädjande – och en prestation som var ett rejält uppryck jämfört med hur det sett ut på senare tid. Gott så. Tre vitala poäng och en match som kan höja självförtroendet.

Men.

Den riktiga kraftmätningen kommer på tisdag, när Österrike gästar Friends Arena. Sverige är piskat att vinna för att blåsa liv i EM-drömmen. Sverige föll blytungt mot Österrike, 0–2, under junisamlingen där Ralf Rangnicks lag var klart överlägset och där en storspelande Robin Olsen mer eller mindre på egen hand höll ner siffrorna. Det krävs en helt annan prestation i Solna under tisdagen.

Engelska frågetecken efter krysset mot Ukraina

England har de senaste åren gått fram som en ångvält i kvalsammanhang och kvalet till EM 2024 har inte varit något undantag. Gareth Southgates landslag inledde med fyra raka segrar, med 15-1 i målskillnad, och kommer av allt att döma med lätthet säkra en plats till EM i Tyskland nästa sommar. Men i helgen kom en sällsynt missräkning när England bara mäktade med ett kryss, 1-1, mot Ukraina i Wroclaw, Polen, där matchen spelades med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Southgate litade på sina beprövade spelare och startade med både Harry Maguire och Jordan Henderson – trots att den förstnämnde inte startat en enda match i Manchester United och trots att den sistnämnde valt att lämna Liverpool för spel i Saudiarabien. Duon kom att hamna i centrum för den svaga engelska insatsen, där Englands insats präglades av långsamt passningstempo, trög speluppbyggnad, avsaknad av dynamism och en trubbig offensiv trots mycket boll. Southgate förfogar över ett lag fyllt med unga stjärnor redo att ta sig an världen – Jude Bellingham, Bukayo Saka, Declan Rice med flera – och truppen är fylld av kvalitet, men prestationen mot Ukraina var en signal om att det finns frågetecken Southgate behöver räta ut. Ska Maguire vara en självklar startspelare, trots att han är ute i kylan i Manchester United? Är Henderson rätt man att ackompanjera Bellingham och Rice på mittfältet? Har han fortfarande vad som krävs, efter nedvarvningen i Saudiarabien, eller behöver Southgate hitta en annan lösning? Och vilka spelare är egentligen bäst lämpade att ackompanjera Harry Kane i offensiven?

England kommer kvalificera för EM utan bekymmer, men Southgate har en del att fundera på inför ett mästerskap där England absolut ska vara med och göra upp om guldet.

Lamine Yamal historisk – målskytt i debuten

Höstens sensation så här långt inom den internationella fotbollen heter Lamine Yamal. Den unge yttern – han fyllde 16 så sent som i somras – har slagit igenom med dunder och brak när han högst överraskande tagit en startplats i Xavis FC Barcelona, där han presterat så pass imponerande att han även togs ut i det spanska landslaget (måhända för att undvika spekulationer kring landslagsbyte till Marocko, som han också kunde valt att representera).

Lamine Yamal hoppade i fredags in i den 44:e minuten mot Georgien och blev då, vid 16 år och 57 dagars ålder, Spaniens yngste någonsin att representera landslaget. Han slog då lagkamraten Gavis rekord – som var 17 år och 62 dagar när han debuterade mot Italien 2021, vilket då slog Angel Zubietas 85 år gamla rekordnotering.
Supertalangen behövde inte vänta länge på att slå ännu ett rekord – när han även blev Spaniens yngste målskytt när han i den 74:e matchminuten fastställde slutresultatet till 7-1.

- Jag är oerhört glad över min debut och för målet. Det känns som att jag lever i en dröm för tillfället, sa Lamine Yamal efteråt till Teledeporte.

Neymar slog rekord – eller?

Neymar kan numera titulera sig Brasiliens främste målskytt genom tiderna. Efter att ha nätat i Brasiliens VM-kvalmatch mot Bolivia slog Neymar – som under sommaren lämnat PSG för spel i saudiska Al Hilal – Pelés tidigare målrekord för A Selecao när han satte sitt 78:e landslagsmål.

- Jag är väldigt lycklig. Jag saknar ord för att beskriva det här. Jag trodde aldrig jag skulle slå det här rekordet, sa Neymar efteråt.

Målrekordet gäller Fifas officiella siffror, men enligt det brasilianska fotbollsförbundet har Neymar fortfarande ett par mål upp för att slå Pelés rekord. Enligt CBF, det brasilianska fotbollsförbundet, har Pelé gjort 95 mål på 113 matcher, där Fifa inte räknat med Pelés landslagsmål i vänskapsmatcher mot klubblag, vilket var mer vanligt under 60- och 70-talet.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto