Monza:

Gör en fullt duglig andrasäsong i Serie A. Monza slutade 11:a i fjol och ligger 11:a nu, och även om ambitionerna är större så får vi slå fast att Raffaele Palladinos lag ligger tryggt i tabellens mittenskikt, även om man ser ut att få det tufft att blanda sig i striden om Europaplatserna.

Monza har tre raka utan förlust och har hållit nollan i tre raka matcher där 1-0-segern mot Sassuolo följts upp med dubbla mållösa kryss, mot Udinese och Hellas Verona. Monza är inte särskilt målglada – 21 mål på 24 matcher – men är solida defensivt, där burväktare Michele Di Gregorio hållit nollan i 10 av 21 matcher.

Nu väntar en klurig utmaning i Adriano Galliani-derbyt mot regionskonkurrenten Milan, som vann höstmötet på San Siro med klara 3-0. Papu Gómez är avstängd sedan tidigare och på skadelistan finner vi Gianluca Caprari och Samuele Vignato.

Milan:

I Rossoneri är i fin form med fem segrar och ett kryss, 2-2 mot Bologna, på sistone. I torsdags stod Milan för en imponerande insats när formstarka Rennes avfärdades i Europa League-playoff där Milan vann med klara 3-0 på hemmaplan efter dubbla nickmål från Ruben Loftus-Cheek och ett efterlängtat mål från Rafa Leão, som spräckte sin målnolla. Loftus-Cheek fortsätter att imponera och har växt ut till en nyckelpjäs i Stefano Piolis lag, där han presterar oerhört bra i en lite mer framskjuten roll än han haft tidigare i karriären. Milan befinner sig på en trygg position i tabellen som trea, där man skaffat sig ett
tiopoängsförsprång ner till Atalanta på fjärdeplatsen och dessutom nu bara har en pinne upp till Juventus på andraplatsen.

Milan har matchats hårt på sistone och matchen mot Monza blir den tredje under en veckas tid. Dessutom väntar returen i Frankrike på torsdag innan toppmötet mot Atalanta nästa söndag, men med tanke på gynnsamma 3-0-läget i Europa League kanske Pioli kan rotera sin trupp något där och ändå mönstra starkast möjliga lag i regionsderbyt här.

Milan har lite skadebekymmer i de defensiva leden, även om det var uppmuntrande att Malick Thiaw kunde göra comeback med ett inhopp senast. Sedan tidigare saknas mittbackarna Fikayo Tomori och Pierre Kalulu, samt ytterback Davide Calabria.
Tijjani Reijnders är tillbaka efter att ha missat torsdagsmatchen med avstängning.

Milan tydlig favorit – men har matchats hårt

Milan gör det väldigt bra för tillfället och radar lite grann i skymundan upp segrar. Jag blev lite överraskad över vilken lätthet man ändå tog sig förbi ett formstarkt och omställningsstarkt Rennes i veckan. Raka tvåan står i 1,79 här och jag ser Milan som det klart starkare laget där I Rossoneri bör ha goda möjligheter att knipa tre poäng. Det hårda matchandet på sistone, och några defensiva avbräck, höjer dock ett litet varningsflagg och Monza är inget oävet motstånd, med en solid defensiv. Under 2.5 mål är ett alternativ till 1,93 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip