Turneringens förmodligen största match hittills äger rum i åttondelsfinalen av Australiska Öppna då det stora hemmahoppet Alex De Minaur ställs mot världsfemman Andrey Rublev. Det är inte bara det massiva hemmastödet som De Minaur har bakom sig, utan även inbördesstatistiken och formen. Mitt speltips landar därmed på en rak hemmaseger.

Den två år yngre De Minaur har ett mentalt fördel över Rublev, som han har slagit tre gånger och förlorat två gånger mot. I denna Grand Slam turnering har De Minaur, som tidigare under året slog självaste världsettan Novak Djokovic i raka set, fortsatt spela utmärkt. Efter att Raonic fick ge upp efter två set inledningsvis har De Minaur besegrat Arnaldi och Cobolli i raka set. Formen har hållit en högsta nivå.

Det var nära att Rublev blev utslagen tidigt - av Seyboth Wild, i en femsetare som slutade i tie-break. Därefter har det dock varit betydligt lättare segrar över formlöse Eubanks och oförutsägbare Korda, som blandar och ger friskt. Rublev har visat sig vara pålitlig när det kommer att slå ut mindre bra spelare. Däremot brukar han ha betydligt större bekymmer mot de bästa spelare - en grupp som De Minaur tillhör i nuläget.

Vem drar det längsta strået?

Även om Rublev har spelat upp sig alleftersom den tröga inledningen har han inte visat sig vara bra nog när det väl gäller mot toppspelare. Därför har jag svårt att hålla med spelbolagen om att han ska vara en knapp favorit till seger. Tvärtom borde de vara De Minaur, som är i toppslag, som gäller som favorit - i en kvällsmatch där australiensaren har hela arenan med sig.

Mitt spel blir att De Minaur vinner matchen, till 2.20 i odds, hos Unibet .
This is the stats tab
This is the post tip