Allsvenskan och Superettan tar hand om inledningen på söndagens Europatips innan det är dags för sommaruppehåll i Svedala. Eliteserien tar också på plats på kupongen – som är kryddad med 2,5 miljoner i jackpot – som dessutom innehåller flera spännande playoff-matcher samt den turkiska cupfinalen. Ni hänger väl med?

Spelstopp: 14:59

1. AIK - Elfsborg 2
AIK har allt annat än rosat marknaden och inför uppehållet är det inte mycket som står rätt till för Gnaget. Såväl offensiven som defensiven har problem och med mängder av tunga pjäser på frånvarolistan ser vi inget ljus i mörkret mot Elfsborg heller. Boråsarna går i sin tur mot toppstrid hela säsongen och i Ondrejkas sista match kommer gästerna att trampa gasen i botten från start på Friends Arena. Tillsammans med Qasem och Gudjohnsen sänker skåningen AIK. Tvåan spikas till vettig procent.

2. Djurgården - IFK Norrköping 1

Att Djurgården inte finns med i den absolut toppstriden stavas spelet på resande fot. Utanför Tele2 Arena är Blåränderna fortfarande segerlösa medan rent hus har gjorts – bortsett 3-4 mot Hammarby – på egen mark. Prestationerna är dock lovande och förr snarare än senare kommer det att vända även på vift. Norrköping visar en dalande formkurva med tre raka nederlag och sett till gästernas underliggande statistik är det inte förvånande. Sigurdsson och Ceesay saknas inför detta möte och då får gästerna nöja sig om de klarar en poäng. 1X är ett värdesäkrat lås.

3. Häcken - Mjällby 1
Repris på cupfinalen från Listerlandet som Häcken vann på överlägset vis med 4-1. Getingarnas offensiv är Allsvenskans allra bästa och får Rygaard och company gott om ytor att operera på även denna gång är Mjällby ett slaget lag. Samuel Gustafsons avstängning är med det sagt ett aber och när ettan nosar på 90 procent är det dags att dra öronen åt sig. Mjällby besitter förmågan att stänga igen butiken och det går absolut att störa Häcken via fasta situationer. Krysset får gärna hänga med den betrodda ettan.

4. Sirius - IFK Göteborg 1
Jens Askou har tagit över som ny tränare för IFK Göteborg och dansken har en minst sagt delikat uppgift att hantera. Blåvitt kommer att gå på uppehåll som ett av de tre sämsta lagen i Allsvenskan och med ett par tunga avbräck – bland andra Salomonsson och Ohlsson – är resan till Uppsala en tuff sådan. Sirius har vänt på den tidigare mörka steken med två raka segrar och spelmässigt har värdarna vad som krävs för att lirka upp Blåvitt på Studenternas. Roche, Sylisufaj och Alsanati är bara några av lirarna som gästerna inte hänger med. Spikad etta.

5. GAIS - Örebro X
GAIS fick någorlunda ketchupeffekt när de städade av Sundsvall med 3-0 på NP3 Arena. Segern var ett skönt besked efter att tidigare ha haft problem med att omsätta de många målchanserna till nätrassel. Med det sagt streckas ettan på tok för hårt när Örebro kommer på visit till Gamla Ullevi. Närkingarna spås trivas med den förmodade matchbilden där Milleskog och Bark är spelare som kan såra ett framtungt GAIS på egen hand. Till vänstervridna streck föreslås hela spannet och skrälljobb.

6. Östersund - Örgryte 2
Östersund har återigen problem på den ekonomiska fronten och den ständiga oron som omgärdar Falkarna är knappast något som gynnar den usla dagsformen. Undermåliga insatser har lett till fyra förluster på de fem senaste, en trend som mycket väl kan fortsätta mot ett stabilt Örgryte. ÖIS förtjänade inte 0-1 i nacken mot Landskrona där Aubynns mannar brände mängder av lägen. Skruvar de upp effektiviteten på Jämtkraft Arena blir det tre poäng. Spännande spiktvåa.

7. Spezia - Hellas Verona X
Temperaturen vrids upp i Reggio Emilia där Spezia och Hellas Verona strålar samman i ett enkelmöte där vinnaren håller sig kvar i Serie A. Inget av lagen rosade marknaden under säsongens gång där framför allt Albin Ekdal och hans kamrater hade problem i de främre leden. Gyasi saknas denna afton och sköter Hellas Verona sina kort rätt håller vi de gulblå ett snäpp högre. När smygvärde dessutom ser ut att falla till höger lämnas ettan utanför leken. X2 blir valet i playoff-bataljen.

8. Bari - Cagliari 1
På tal om Italien och playoff tar vi hissen ned i Serie B där det avgörande playoff-mötet mellan Bari och Cagliari ska synas. 1-1 slutade den vändande akten på Sardinien där Ranieris gäng ska vara mest nöjda över den delade äran. Bari dominerade nämligen fighten med eftertryck och kommer den gamla svenskklubben upp i samma nivå här får sardinerna enorma problem. Esposito och Cheddira är bara några av herrarna som ser till att Bari spelar i Serie A kommande säsong. Magisk spiketta.

9. Marítimo - Estrela Amadora 2
Playoff-temat fortsätter i Portugal där Marítimo ska försöka vända på steken mot Estrela Amadora. 1-2 i nacken från det vändande mötet är inget omöjligt underläge, men så som Marítimo uppträdde blir det allt annat än enkelt att hålla sig kvar i finrummet. Defensiven är inte alls bra och när värdarna måste jaga tre poäng kommer Estrela Amadora att få fina ytor för omställningar. Det passar gästerna utmärkt och när ettan blir kriminellt övervärderad är det dags att titta åt andra hållet. X2 spelas.

10. Fenerbahce - Istanbul Basaksehir X
Den evighetslånga turkiska cupen ska tas i mål denna söndag. Fenerbahce tog sig hit efter att enkelt ha städat av Sivasspor i returen i Istanbul. På egen mark är de gulblå erkänt starka, men här tycks tipparna gå miste om det faktum att finalen går av stapeln på neutral mark i Izmir. Med det i åtanke ska Fener knappast nosa på 80 procent. Framför allt inte mot ett skickligt Istanbul Basaksehir. Emres manskap behärskar defensivens ädla konst och med vassa Januzaj i fören går det absolut att hålla jämna steg med Fenerbahce. X2 skapar korsdrag bland kuponghögarna och är givna tecken. Om råd hela spannet.

11. Brann - Lilleström 1
Brann har verkligen tagit för sig i egenskap av nykomlingar i Eliteserien. Med Bård Finne i spetsen har grabbarna från Bergen imponerat stort i sin offensiv och Lilleström behöver vara på sin vakt när de gästar Rikard Norlings gamla hemtrakter. Med det sagt streckas ettan alldeles för hårt för att lämnas allena. Lilleström kan mycket i sina bästa stunder och kommer närmast från en skön 3-1-seger mot Stabaek. Adams stod för samtliga mål och anfallarens match i matchen med Finne kan mycket väl avgöra utfallet i Bergen. “Gubben” (etta-tvåa) först, alla tecken sedan.

12. Stabaek - Rosenborg 1
Rosenborg håller ingen vidare nivå anno 2023 och får troligen finna sig i att kampera i den intetsägande mittenstriden. Offensiven har tappat slagkraft sedan Vecchia lämnade för Malmö FF och när tvåan streckas hårt på grund av lagnamn är det dags att vända på klacken. Stabaek gick på en tung mina mot Lilleström men här blir det lättare emot för de hemmahörande. I en på förhand helt öppen matchbild känns det vanskligt att ettan ska erbjuda smarrigt spelvärde. Den vågade singlar Stabaek framför den egna publiken.

13. Sarpsborg - Viking 2
Vi avrundar söndagens kalas med en förmodat målrik akt från Viken fylke. Sarpsborg har gjort sig kända som ett frejdigt lag under Stefan Billborns ledning och även om värdarna hittills agerat på motsatt vis torde Viking hjälpa till att göra detta till en målfest. Pågarna från Stavanger blandar högt med lågt men ska trots det inte räknas på det sätt de gör av tipparna denna söndag. Ettan ska med men det är den lågt streckade tvåan som onekligen ska prioriteras. Krysset behövs inte.

Kupongens kassaskåp

Elfsborg
Elfsborg är i toppen för att stanna och mot ett undermåligt AIK med mängder av avbräck gör boråsarna vad som krävs för tre poäng. Fin spiktvåa.

Varningens finger!

Istanbul Basaksehir
Istanbul Basaksehir besitter en stark defensiv och på neutral mark i Izmir ska Emres gäng inte skojas bort mot ett övervärderat Fenerbahce. X2 måste finnas med.

144 rader
1. AIK - Elfsborg 2
2. Djurgården - Norrköping 1
3. Häcken - Mjällby 1
4. Sirius - IFK Göteborg 1
5. GAIS - Örebro 1x2
6. Östersund - Örgryte 2
7. Spezia - Hellas Verona x2
8. Bari - Cagliari 1
9. Marítimo - Estrela Amadora x2
10. Fenerbahce - Basaksehir 1x2
11. Brann - Lilleström 12
12. Stabaek - Rosenborg 1
13. Sarpsborg - Viking 12

864 rader
1. AIK - Elfsborg 2
2. Djurgården - Norrköping 1x
3. Häcken - Mjällby 1x
4. Sirius - IFK Göteborg 1
5. GAIS - Örebro 1x2
6. Östersund - Örgryte 2
7. Spezia - Hellas Verona x2
8. Bari - Cagliari 1
9. Marítimo - Estrela Amadora x2
10. Fenerbahce - Basaksehir 1x2
11. Brann - Lilleström 1x2
12. Stabaek - Rosenborg 1
13. Sarpsborg - Viking 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

This is the stats tab
This is the post tip