Publicerad på 11 Apr - 13:10

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Om en fotbollstalang utöver det vanliga



Foto: Bildbyrån

Ännu en helg – ännu ett gäng poäng för RB Leipzigs nye juvel. Christopher Nkunku, 24, går en strålande säsong till mötes och noterades för ett mål och en assist när Leipzig avfärdade Hoffenheim med 3–0. Fransmannen har nu gjort 28 mål och 13 assist den här säsongen.

Christopher Nkunku behövde bara knappa fem minuter på sig att öppna målskyttet när han efter en frispark vände ut och in på Pavel Kaderabek och kyligt dundrade in 1–0-målet invid den vänstra stolpen. Målet var Nkunkus 17:e i ligaspelet – 28:e totalt – och förde honom förbi Erling Braut Haaland i Bundesligas skytteliga. Strax före halvtidsvilan noterades han även för ännu en poäng, när han serverade Dominik Szoboszlai till 3–0-målet. 

24-årige Nkunku har den här säsongen etablerat sig som en av Bundesligas nya stjärnspelare, och nästa juvel att förfinas i Red Bulls fabrik. Med 28 mål och 13 assist i alla turneringar – inklusive ett hattrick mot Manchester City - tillhör han Europas främsta poängspelare den här säsongen, där bara Karim Benzema, Robert Lewandowski, Kylian Mbappé och Mohamed Salah producerat fler. Inget dumt sällskap att vara i. 

Att Nkunku besitter en kreativ ådra är inga nyheter. Säsongen 2020–21 registrerades han för högst siffror av alla i Expected goals and assist-kolumnen med 0,73 poäng per match (straffar borträknat). Statistiken återspeglades dock inte riktigt när det kommer till att faktiskt placera bollar i nät, och i Bundesliga noterades han för 6 mål och 6 assist. Julian Nagelsmann uppskattade den mångsidige Nkunku, som användes i hela åtta olika roller under den nuvarande Bayern München-tränaren, men där han oftast placerades som en av två ”tior” bakom en ensam anfallare. I fjol minskade totalsiffran något med 7 mål och 1 assist i ligaspelet, men den här säsongen har hans poängproduktion fortsatt att bara skjuta i höjden – trots att RB Leipzig långt ifrån haft någon enkel säsong. 

Jesse Marsch hann knappt bli varm i RB Leipzig-kläderna innan han sparkades, men han hann åtminstone nyttja Nkunkus styrkor på ett lite annorlunda sätt än Nagelsmann gjort – vilket också återspeglats i hans poängproduktion. Först placerades fransmannen som en ytter i en mer 4-2-3-1- liknande formation. När resultaten började gå emot återgick han till en 3-4-3-uppställning som mer påminde om under Nagelsmann, där Nkunku återigen placerades i en mer central position, men med större frihet att hota i djupled och mer ”agera som en anfallare”, vilket gjort att Nkunku fått ut betydligt mer av sin blixtrande snabbhet. 

– Jag har alltid varit väldigt snabb, men det syns ännu mer nu efter vår förändring i spelstil, sa han i höstas. 

Att Nkunku är en fotbollstalang utöver det vanliga har varit uppenbart för alla som följt honom, ända sedan barnsen. Han växte upp i Lagny-sur-Marne, samma Paris-förort som producerade Paul Pogba och redan i hans första klubb, AS Marolles, beskrivs han som ”en blyg, artig pojke som var duktig på att lyssna, men han var en otrolig spelare redan då”. Han gjorde sällskap med spelare som Marcus Thuram, Amine Harit och Allan Saint-Maximin i den berömda Claurefontaine-akademin och som 13- åring skrevs han in i Paris Saint-Germains akademi. Han gjorde sin debut redan som 18-åring under Laurent Blancs ledning 2015 och lyckades trots det stjärnspäckade sällskapet få en hel del speltid, oftast i en roll på det centrala mittfältet och hans spelstil jämfördes tidigt med lagkamraten Marco Verrattis. Nkunku gjorde 22 framträdanden i Ligue 1 säsongen 2018–19, men han insåg att han behövde ännu mer speltid i en annan miljö för att lyckas ta nästa kliv. Flera europeiska storklubbar var intresserade, men Ralf Rangnick lyckades locka över Nkunku till Leipzig – en av hans sista värvningar som sportchef. 

Sedan Domenico Tedesco ersatte sparkade Jesse Marsch har RB Leipzigs säsong pekat spikrakt uppåt. Tedesco har bibehållit delarna som fungerade väl under Marsch, samtidigt som han återgått mer till den fotboll som Leipzig spelade under Nagelsmanns ledning – framför allt sett till flexibiliteten och förmågan att anpassa och förändra utifrån motståndet – samtidigt som han gjort Leipzig till ett blixtrande omställningslag återigen. 

Förändringen har fortsatt att passa Nkunku, som blivit affischnamnet för transformationen under Tedesco. Även om han i flera år varit en väldigt skicklig fotbollsspelare så har 2021–22 varit säsongen då Nkunku utvecklats till en spelare för den allra högsta nivån. Marsch förändringar, som till viss del bibehållits även av Tedesco, har nyttjat den lille teknikerns enorma snabbhet att placera honom i mer attraktiva positioner – men den stora utvecklingen har att göra med effektivitet. Lagkamraten Youssef Poulsen förklarar det väl. 

– Eftersom han var så bra så om han hade chansen att dribbla förbi en spelare än gång till så gjorde han det. Nu dribblar han förbi en spelare och skapar ett mål eller en assist. Förut ville han alltid ha bollen vid fötterna. Nu löper han mer på ytor och får bollen bakom motståndarnas försvarslinje. Han blir mer och mer farlig och mer och mer av en komplett spelare, säger Poulsen. 

Nkunkus fantastiska säsong har också återspeglats i att han under våren tagits ut i Didier Deschamps stjärnspäckade franska landslagstrupp, där han startade mot Elfenbenskusten och hoppade in mot Sydafrika. 

– När det kommer till mål och assist är hans siffror fantastiska. Hans position har förändrats en aning. Han var mer av en ytter tidigare, men nu spelar han mer centralt och agerar mer som en anfallare eller släpande anfallare för Leipzig. Han har mycket större frihet och positionerar sig närmare målet, vilket också gjort honom mer avgörande. Vi kommer så klart försöka använda honom på ett liknande sätt, sa Deschamps vid uttagningen. 

Efter säsongen han haft förekommer Nkunku förstås frekvent i ryktesspalterna. Nkunkus kontrakt går ut 2024 och han ser ut att vara mogen en ny utmaning, där han främst kopplas samman med Manchester United – där Rangnick alltså var den som värvade honom till Leipzig 2019 – och Juventus. Leipzig vill dock gärna behålla honom. 

– I fotbollen finns det inga garantier, men det är vår plan. Spelare som Nkunku och Dani Olmo är stöttepelarna i vårt lag och vi vill förstärka vårt lag – inte försvaga det, säger Leipzigs VD Oliver Mintzlaff till Sky. 

Vart han hamnar – och om han väljer att ta klivet i sommar – återstår att se. Till dess får vi fortsätta att njuta av hans mål- och poängproduktion i RB Leipzig.

VECKANS LISTA

 
Isaks fadäs från straffpunkten 

Real Sociedad fick straff vid underläge 0–1 mot Elche och Alexander Isak stegade fram för att sätta bollen i nät – vilket han också gjorde. Straffmålet dömdes dock bort och Isak tilldelades i stället ett gult kort för att ha stannat upp helt i ansatsen på väg mot bollen. En minst sagt märklig situation. La Real kunde dock vända och vinna även utan Isaks mål, efter mål av norrmannen Alexander Sörloth och Robin Le Normand. 

Seriefinalen i Premier League gjorde ingen besviken 

Titelkombattanterna Manchester City och Liverpool bjöd upp på en riktig sluggerfest på Etihad Stadium under söndagskvällen i en högkvalitativ match som innehöll frenesi, kamp, mål i mängder. Efter slutsignalen omfamnade Jürgen Klopp och Pep Guardiola varandra i någon form av nöjt tillkännagivande av spektaklet som de lyckats bjuda fotbollsvärlden på – även om inget lag lyckades säkra de tre poängen. Till slut blev det en pinne vardera efter 2–2. Det är därmed oförändrat i titelstriden, där City alltjämt har en poängs försprång ner till Jürgen Klopps mannar. 

Nya turer i scudettostriden 

Det här lär bli en återkommande rubrik hela vägen fram till mållinjen. Den här helgen blev det både Milan och Napoli som snubblade till – till Inters glädje, då de svartblå inkasserade tre poäng. Napoli föll med 3–2 mot Fiorentina och Milan kryssade än en gång, 0–0, mot Torino. Nu är Inter bara två poäng efter Milano-konkurrenten, dessutom med en match till godo. 

Cristiano Ronaldo och Manchester United 

Förlust mot hopplöst formsvaga Everton och ett efterspel som kantats av incidenten efter slutsignalen där Cristiano Ronaldo slog en mobiltelefon ur händerna på en ung pojke – vilket nu undersöks av polis. United kan inte längta efter att den här säsongen är över. 

De Jong tungan på vågen för Barcelona 

Bottenlaget Levante tilldelades hela tre straffsparkar mot Barcelona, som ändå lyckades vinna med 3–2 efter ett sent avgörande från Luuk de Jong. Barcelona är fortsatt tolv poäng efter Real Madrid, med en match till godo, och någon eventuell titelduell hänger enkom på att Real Madrid börjar tappa lite poäng. 

Gyökeres målskytt i viktig Coventry-seger 

Viktor Gyökeres gjorde sitt 15:e ligamål i Championship när han satte 2–0-målet i Coventrys blytunga 3–1-seger borta mot serieledande Fulham. Coventry är just nu tia och har en outsiderchans att utmana om en playoff-plats. Blott åtta poäng skiljer Coventry från trean Nottingham Forest. 

Apropå Forest så fortsätter Steve Coopers mannar att rada upp segrar. 2–0-segern mot Birmingham var den femte raka – och den tionde i rad utan förlust. Forest har nu bara sex poäng upp till tvåan Bournemouth.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto