Publicerad på 2 Maj - 13:45

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Bland det galnaste jag sett i idrottsväg



Foto: Bildbyrån

Finalerna är i full gång och i fredags fick HockeyAllsvenskan ett nytillskott. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Efter en lång grundserie, play in, kvartsfinaler och semifinaler är vi mitt uppe i SM-finalen där Luleå och Färjestad gör upp. Luleå har hela säsongen varit ett av SHL:s klart starkaste lag och formkurvan har successivt stigit allt mer inför slutspelet, något som är oerhört viktigt för att gå längst. Det handlar helt enkelt om att vara bäst när det gäller, och än så länge har norrbottningarna tagit taktpinnen när det kommer till den punkten. 

På andra sidan isen står Färjestad och även fast det här var ett topptippat lag inför säsongens start är det få som trodde att Karlstadsklubben skulle ta sig till final i höstas. Spelet stämde inte alls och flera tilltänkta toppspelare kom inte upp i den nivå som sparkade sportchefen Peter Jakobsson hade hoppats på. Istället kom klubbikonen Richard Wallin in och tog över rodret, något som även skulle få effekt på tränarbänken. Johan Pennerborn plockades bort och ersatte gjorde den nyligen sparkade Chicagotränaren Tomas Mitell. Ett genidrag skulle det visa sig. Färjestad har spelat sin bästa hockey för säsongen när det behövts som mest, och det kännetecknar ett bra lag. Det är inte i september eller oktober som en serie avgörs, och det har det här laget bevisat den här säsongen.

Räcker Färjestad hela vägen?

  
Men räcker det för att gå hela vägen? Det kan det mycket väl göra. Luleå kommer bli en tuff nöt att knäcka men för Färjestads del handlar det om att inte jobba i motvind. Nu står det 1–0 i matcher för Luleås fördel och skulle den ledningen utökas till 2–0 i matcher är det en tuff uppgift som Tomas Mitells lag har framför sig. Nyckeln blir att vinna sina matcher i Löfbergs Arena. Redan under måndagskvällen får vi se om Färjestad kan lyckas med den bedriften. 19:30 släpps pucken. 

… 

Vi fortsätter finalsvepet i hockey-Sverige och går ner ett hack i seriesystemet och väljer att belysa matchserien mellan HV71 och Björklöven där det förstnämnda laget hade chansen att punktera Umeålagets SHL-drömmar under söndagen, men misslyckades. 

HV71 och Björklöven har spelmässigt hållit jämna steg hittills, men Jönköpingslaget har en betydligt jämnare och bredare spets, något som gjort att HV hade en 3–1-ledning i matcher inför gårdagen. I Husqvarna Garden var det därmed upplagt för fest, men den uteblev, och det med besked. Slutsiffrorna skrevs till slut 2–7 och nu vänder matchserien tillbaka till Umeå där hemmalaget återigen kommer ha kniven mot strupen. Det imponerar att gå ut och diktera villkoren på det sättet som Björklöven gör i en match av den digniteten, men frågan är om man orkar upprepa den bedriften på nytt. HV71 kan spela med en bredare trupp och medan Björklöven tvingas matcha sina spelare hårdare blir det allt tuffare för en nyckelspelare som Daniel Rahimi. Backklippan sliter i varenda byte och förtjänar en lång utlandssemester av sportchef Per Kenttä oavsett hur det går i den här matchserien. 

Gång på gång räknar folk ut Björklövens chanser, och jag är villig att hålla med även fast det gör ont att trycka till ett så pass hårt kämpande lag. Lyckas “Löven” vända på det här och ta Umeåklubben till SHL kan det vara något av det mest imponerande jag sett i hockeysammanhang.

OVERKLIGT drama i HA-kvalet

… 

Medan vi har fått se hockeydramatik i både SHL- och allsvenska slutspelet är det inget mot vad som utspelades under fredagskvällen i kvalet till HockeyAllsvenskan. Inför slutomgången låg Östersund på en delad förstaplats med Hudiksvall, men där det sistnämnda laget hade klart sämre målskillnad. Strax bakom skuggade Nybro med en poäng mindre vilket betydde att smålänningarna inte var helt uträknade. 

Hudiksvall skulle ställas mot Halmstad på bortaplan. Ett Halmstad som bara skrapat ihop en ynka poäng på nio matcher hittills i Kvalserien. Därmed upplagt för Hudiksvall att ta tre poäng och sätta en ordentlig press på Östersund som ställdes mot just trean Nybro. 

Efter två spännande perioder satt Östersund i förarsätet, men det skulle det snabbt bli ändring på. Nybro kvitterade en bit in i tredje perioden mot Östersund samtidigt som Hudiksvall kunde ta ledningen strax efter i sin match mot Halmstad. Hudiksvall var helt plötsligt i förarsätet men det skulle det också bli ändring på. 

Samtidigt som Nybro tar ledningen mot Östersund med ett par minuter kvar gör även Halmstad 2–2 mot Hudiksvall. I och med de båda målen stod uträknade Nybro i HockeyAllsvenskan, iallafall i någon minut. Strax efter Nybros ledningsmål fick Östersund chansen i powerplay och med utplockad målvakt kunde Johan Mörnsjö forcera in kvitteringen efter en målvaktsretur, något som troligtvis skulle betyda att förlängningar i både Halmstad och Nybro skulle få avgöra. Hudiksvall hade däremot strax innan Östersunds kvitteringsmål tvingats ta ut målvakten för att gå för trepoängaren då Nybro hade tagit ledningen, vilket betydde att Halmstad kunde sätta 3–2 och grusa Hudiks allsvenska dröm. 

I och med det oavgjorda resultatet i Nybro tvingades nu istället hemmalaget ta ut sin målvakt och gå för ledningen, något som isåfall hade skickat smålänningarna till HockeyAllsvenskan. Nybro tryckte på för fulla muggar i jakten på ett ledningsmål och sköt bland annat i ribban med 15 sekunder kvar på matchuret. Istället kunde backen David Westlund rensa pucken ut ur defensiv zon och få in 3–2 i öppen bur med en ynka sekund kvar, och definitivt skicka Östersund till HockeyAllsvenskan. 

Det här dramat kan mycket väl vara det galnaste jag någonsin varit med om i idrottsväg, och då kan jag aldrig föreställa mig hur det hade varit att vara supporter till något av lagen i fredags. 

Nu väntar allsvenskt spel för Östersund och det är bara att lyfta på hatten vad tränaren Kjell-Åke Andersson och sportchef Per Tagesson gjort uppe i Jämtland senaste åren som legat till grund för succén som ÖIK stått för den här säsongen. Den här klubben har alla förutsättningar för att lyckas etablera sig i HockeyAllsvenskan och mycket på grund av den nybyggda arenan som håller god allsvensk klass. Utmaningen blir att bygga en slagkraftig trupp inför säsongen som kommer, för det krävs ett smart lagbygge som nykomling för att undvika ett negativt kval. Östersund kommer garanterat bli en frisk fläkt i höst och jag ser fram emot att se hur klubben bygger sitt lag för att kunna stå sig mot andra allsvenska konkurrenter. 

… 

Medan finallagen kämpar om SM-guld respektive SHL-plats har andra lag börjat forma sina trupper inför säsongen som kommer. Under veckan som gick har bland annat Oskarshamn, Örebro och Leksand förstärkt med intressanta nytillskott. 

Oskarshamn plockar in finländske Ahti Oksanen. Forwarden har producerat rikligt med poäng i både finska och tjeckiska ligan senaste två säsongerna, och nu återstår det att se om 29-åringen även lyckas med den bedriften i Sverige. 

För Örebros del har sportchef Niklas Johansson valt en intressant rekrytering från HockeyAllsvenskan i form av energispelaren William Wikman. Forwarden har spelat i Västerås senaste säsongerna och allt eftersom växt fram till en ledande spelare som spelar ett högintensivt spel kombinerat med ett öga för målet. Klarar Wikman omställningen till SHL och kan bli jämnare i sina prestationer har Örebro gjort ett rejält fynd. 

Avslutningsvis har Leksand förstärkt med Djurgårdens succéman den här säsongen, Filip Cederqvist. 21-åringen plockades in från Tingsryd förra sommaren och var en av få positiva glädjeämnen i Djurgården i vintras. Klarar talangfulle Cederqvist slå sig in i Leksands breda forwardsuppsättning kan vi få se en fortsatt utveckling.

Veckans lista

 
Veckans stolpe in: Luleå fick en lysande start i SM-finalen och en inledande vinst på hemmaplan framför sina supportrar ska inte underskattas. Thomas Berglund har nu chansen att ge sitt lag chansen att koppla ett rejält grepp om Färjestad och det skulle vara gynnsamt om man hoppas på att SM-guldet ska landa i Norrbotten. 

Veckans stolpe ut: HV71 skulle slå in matchbollen och fira återtåget i Husqvarna Garden under söndagen, men så blev det inte. Björklöven förstörde festen och vann med 7–2. Jag gissar att flera HV-supportrar blev snuvade på konfekten och fick vända hem igen besvikna. 

Veckans värvning: Västerås har hittills hållit låg profil på spelarmarknaden men gick under söndagen ut med att Kristianstads succéspelare Trevor Cheek plockas in inför kommande säsong. Cheek spelade ett mångsidigt spel i vintras och visade att han är en riktigt bra allsvensk spelare. En smart värvning. 

Veckans finalklass: Luleå bjöd inte bara på ett imponerande spel under lördagens första finalmatch mot Färjestad, utan även en storslagen läktarfest. Luleåpublikens engagemang kan mycket vara tungan på vågen i kampen om SM-guldet. 

Veckans luktar illa: KHL-svenskarna Adam Reideborn och Klas Dahlbeck såg väldigt nöjda ut efter att ha vunnit Gagarin Cup. Samtidigt utplånar Ryssland ett annat land och deras befolkning, men det verkar inte den duon bry sig om. 

Veckans björn: Brynäs har förstärkt truppen den gångna veckan med finländaren Hannes Björninen. Landslagsmeriterade 26-åringen har haft en tyngre säsong bakom sig men Brynästränaren Mikko Manner har förstås stenkoll på sin landsman och att han kommer bidra i Gävlelaget nästa säsong. 

Veckans MVP: HV71 föll tungt i söndagens match mot Björklöven men en som kan gå rakryggad in i en ny vecka är Tyler Kelleher. Amerikanen har allt mer hittat sin plats i Jönköpingslaget och visat att han är en klasspelare på den här nivån. Just nu är det en fröjd att se den tekniske forwarden på isen. 

Veckans nedsläpp: Vi har finaler i både SM-slutspelet och det allsvenska slutspelet, och jag kan helt enkelt inte välja vad som blir mest spännande. Vi har en fantastisk vecka framför oss och alla matcher som spelas kommer vara högintressanta. 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto