Hjärna och hjärta nyckelfaktorer när Fury och Usyk äntligen gör upp

Det känns nästan som man har väntat för länge, men nu är den äntligen här – Tyson Fury och Oleksandr Usyk gör upp om alla fyra stora tungvikststitlarna nu på lördag i Saudiarabien i den största boxningsmatchen i viktklassen på länge.

Det skulle ju inte vara så här – för några år sen ville alla se Anthony Joshua mot Fury i en klassisk brittisk match-up, men sporten har noll respekt för vad fans vill ha. Några oförutsedda förluster för Joshua ändrade kartan och öppnade dörren för Ukrainas Usyk att steppa upp i vikt. Han har visat sig vara en en riktig utmanare i toppen av tungviktsklassen, sin storlek till trots i en era av tungviktsjättar.

Matchen parar ihop två obesegrade boxare med teknik och kraft men utöver det har de en klar fördel jämfört med resten av utmanare – båda två är otroligt intelligenta, och det är just den egenskapen som kommer att göra den här matchen speciell.

Usyk må vara mindre än Fury men han är otroligt kvick i skallen, något som gör att han ser slag innan de kommer och kan flytta sig precis tillräckligt för att komma undan och kontra.

Fysiska fördelar som avgör

Problemet för honom är att Fury är minst lika bra, om inte bättre, på just den fronten. Ändå sedan han slog Vladimir Klitschko 2015 har Fury rankats som en taktisk mästare i ringen då han undvek Klitschkos fruktade högerhand i 12 ronder innan han tog segern på domslut.

Det var en uppvisning i defensiv boxning och matchen som väntar nu på lördag kan mycket väl se likadant ut – Usyk har säkert ingen lust att ta emot några stora slag från Fury, och engelsmannen vill verkligen inte låta sin mindre motståndare komma på insidan och slå mot kroppen.

Lägg till att båda har också under sina karriärer visat att de är beredda att ge vad som helst för att vinna så har vi något fantastiskt att se fram emot - det kommer att bli jämt, tufft och otroligt spännande.

Oddssättarna ser likadant på saken och det finns knappt några generösa erbjudanden på marknaden, men allt pekar på en match som går tiden ut.

Med tanke på sina fysiska fördelar och erfarenhet blir då vårt spel att Tyson Fury tar hem vinsten – och alla fyra bälten – på domslut till odds av 3.25 hos Bethard .
This is the stats tab
This is the post tip