Efter tre raka vinster fortsätter Anthony Joshua sin ”comeback tour” i Saudiarabien nu på fredag mot den tidigare UFC-tungviktsmästaren Francis Ngannou, som skakade boxningsvärlden när han däckade Tyson Fury i sin allra första professionella match – men kan Ngannou gå ett steg längre den här gången och vinna?

För många var Ngannous förlust på domslut mot Fury i oktober 2023 ett tecken på att MMA-fajtern var mycket närmare boxningseliten än vad man trodde, men om risken då var att man underskattade Ngannou är det nu tvärtom, och många överskattar honom ganska rejält.

Så kallad ”influencer boxing” och crossover-matcher mellan MMA-utövare och boxare har fått många att tro att vem som helst kan bara kliva in, träna några veckor och vips så kan man hävda sig mot de absolut bästa i världen.

Efter att ha tränat själv med en före detta UFC-fajter förra veckan i en timme kan jag konstatera med all säkerhet – så är det absolut inte.

Fury var inte alls bra i den matchen och eftersom han redan hade bokat en titelmatch mot Oleksandr Usyk innan han mötte Ngannou kan man anta att han tog lätt på uppgiften. Så blev det inte och Fury fick det kämpigt, även om han vann på poäng.

Joshua måste vara försiktig - men vinner ändå

Annat var det när Joshua mötte svensken Otto Wallin den 23:e december – då visade britten fram sin allra bästa sida med bra rörelse och kraftiga slag på väg till en vinst efter fem ronder.

Ngannous boxning är bra och han har onekligen en kraft i nävarna som kan knocka vem som helst men mot en boxare av Joshuas klass (eller en Fury i form, för den delen) blir det svårt att landa något överhuvudtaget.

Däremot kan han upprepa Fury-bragden någorlunda genom att överleva alla 12 ronder, inte minst då Joshua måste respektera den kraft som Ngannou besitter.

Speltipset blir då att Joshua vinner på domslut till generösa 4,5 gånger pengarna hos Lucky Sports .
This is the stats tab
This is the post tip