Degerfors tar emot Kalmar på lördagen.
Mitt speltips: Rak seger för Degerfors.

Ett säkert hösttecken är när svenska lag börjar prata om att det "nu är det sju finaler kvar för oss". För Degerfors är det fyra finaler kvar nu. Tre poäng (fyra om man tar in deras sämre målskillnad) bakom BP på kvalplatsen gör att de måste vinna en sån här match. Normalt hade jag nog sneglat på ett DNB-spel, men väljer raka ettan till högre odds just med tanke på utgångsläget.

Degerfors ligger där de förtjänar tabellmässigt, allt pekar på att de är ett av seriens sämsta lag. Men på hemmaplan är de helt okej. 17 poäng på 13 hemmamatcher, det är på bortaplan de varit sämst i hela serien i år. Här är de såklart all in för att försöka vinna. Även om det är lite stökigt med tränare som kanske lämnar, spelare som inte blir kvar m.m. så borde de kunna mobilisera energin som krävs här för att göra en bra prestation. Är fortfarande så "med" tabellmässigt att det inte finns något snack om att ge upp om de åker på första målet är liknande.

Bara seger gäller.

Topplagsdödarna Kalmar vinner igen...eller?

Kalmar FF ligger i ingenmansland på sjätteplats. Lär bli övre halvan - vilket är ett bra facit för deras del. I de senaste fyra matcherna har de slagit Elfsborg (b), Häcken (h) och Malmö (h). Väldigt starkt gjort även om de fick möta Häcken i helt rätt läge efter en Europamatch. Frågan är om inte säsongen peakade lite med den för deras del extremt sköna hemmamathcen mot Malmö. Storpublik, allt att vinna, Rydström på andra sidan och segermål i 95:e.

Mycket bra prestation mot Malmö. Men det här är en helt annan typ av uppgift. Nu är Kalmar favoriter och hur inspirerande är en bortamatch mot ett desperat Degerfors i slutet av oktober när man själv har väldigt lite att spela för? Malmö hemma är något helt annat. Blir inte förvånad om det kommer en negativ prestationsreaktion för smålänningarna här.

Sen har jag varit inne på det tidigare gällande Kalmar - jag är inte helt såld på laget den här säsongen. Underliggande statistik för xg, xg against, skott emot, touch i motståndarnas box etc. - allt pekar på att de är sämre än vad tabellen säger. Poäng och segrar är vad som betyder något och där ska Kalmar ha beröm. Men jag tycker nog de haft lite medstuds. Är knappast mil bättre än vad Degerfors är i grundkvalitet. Var en jämn match när lagen möttes på GFA i somras (2-1-seger till Kalmar).

Då tror jag Degerfors motivation kan bli avgörande. De är ett helt okej hemmalag och behöver verkligen sälja sig dyrt här. Tror de har bättre chans än oddsen säger att ta en ny hemmaseger.
This is the stats tab
This is the post tip