Europatipset Tips 9/6 2022

Publicerad på 8 Jun 2022 - 21:57

Aston

Aston

Jan Wickberg

8 Jun 2022 - 21:57

Nations League för hela slanten på Europatipset som avgörs över två dagar. De åtta första matcherna spelas torsdag medan de avslutande fem har fredag som speldag. Ingen jackpot men det kommer till helgen (Stryktipset & Måltipset) men ändå en finfin kupong där vi ska försöka pricka in skrällarna och favoriterna. Det har redan varit flera knallar i Nations League och inte många lag går säkra trots hemmaplan. Blir det ändring på det nu eller fortsätter skrällarna att ramla in? Det och mycket annat går vi igenom nedan. Håll i paraplyet nu lyfter vi!

EUROPATIPSET 2022-06-09 20:44

Match 1

Sverige - Serbien 2

Båda lagen står på tre poäng efter två spelade omgångar. Förlust mot Norge och vinst mot Slovenien är också en gemensam nämnare. Sverige gjorde en slätstruken insats senast mot Norge och behöver lyfta många steg här. Har stora avbräck med Emil Kraft och Dejan Kulusevski avstängda och en drös spelare saknas pga skador. Bara Ludwig Augustinsson med lite erfarenhet i försvaret. Framåt hoppas vi på lite vågade drag av Janne Andersson. Varför inte Anthony Elanga och Viktor Gyökeres från start. Serbien kunde precis som Sverige inte står emot Erling Haaland i mötet med Norge men 4-1 mot Slovenien var klart bättre. Har få avbräck men tyvärr ingen Dusan Vlahovic (skadad) eller Aleksandar Mitrovic (avstängd). Dusan Tadic, Filip Kostic, Sergej Milinkovic-Savic och Luka Jovic är några offensiva hot som bör kunna skjuta blågult i sank. Spiktvåa!


Match 2

Norge - Slovenien 1

Våra grannar i väst har full pott efter två omgångar och här bra chans att öka på poängskörden. Skapade många fina lägen på Friends och har spelare som hotar framåt i Martin Ödegaard, Mohamed Elyounoussi, Alexander Sörloth och inte minst Erling Haaland. Lär säkert testa lite nytt här och spelare som Fredrik Björkan och Jens Petter Hauge är tänkbara starters. Skadorna på Jonas Svensson och Fredrik Midtsjö stör föga då det finns gott om fina spelare som kan ersätta duon. Slovenien har stått upp ok i sina tvåa matcher men åkte på några sena mål när man försökt gå framåt i underläge. Mot Sverige 0-2 i 88e minuten och mot Serbien trillade det in två sena bollar i 85 och 90+2. Andraz Sporar och Benjamin Sesko har fått var sin chans i anfallet och nu bör det vara Luka Zahovic tur att ta spetsrollen. Miha Zajc avstängd. I försvaret hoppas så klart David Brekalo (med Viking som klubbadress) få chansen. Skador på Leo Stulac och Blaz Kramer och även storstjärnan Josip Ilicic saknas. Vi har sett många skrällar i Nations League så här långt men här tror vi på att favoriten håller. Norge har sett fina ut och bränner inte?


Match 3

Portugal - Tjeckien X

Portugal inledde med kryss i det Iberiska derbyt mot Spanien (1-1). Följde upp med 4-0 mot Schweiz där en viss Cristano Ronaldo hade stor show med 2+1 samt ett mål bortdömt efter VAR. Får se om man kör med Ronaldo här eller låter andra yngre förmågor starta. Ricardo Horta, Rafael Leal och Goncalo Guedes är alla redo att ta plats i startelvan. I försvaret lutar det åt att Domingos Duarte ersätter gamle Pepe som startade både mot Spanien och Schweiz. De som trodde att Tjeckien skulle bli slagpåse i gruppen får nog tänka om lite då man redan efter två matcher står på fyra poäng. Vann hemma mot Schweiz och fixade senast kryss mot Spanien. Släppte in kvitteringsbollen i sista minuten. Jan Kutcha har målat i båda matcherna och med skador på Matej Vydra och Patrik Schick så lär Lokomotiv Moskva anfallaren fortsätta som striker här. Jaroslav Zeleny och Jakub Jankto utgick med småkänningar senast och lär ersättas av Milan Havel och Adam Hlozek. Att spika Portugal till 80% finns inte på kartan, så dåliga är inte Jaroslav Silhavys landslag. Utgå från krysset och gardera om råd.


Match 4

Schweiz - Spanien X

Noll poäng och 1-6 i målskillnad efter två omgångar är Schweiz dystra facit. Matchen mot Tjeckien kunde dock ha gått åt båda håll men senast mot Portugal var det klasskillnad. Merparten av spelarna i truppen är inte lastgamla men har ändå bra med rutin så man är bra på att släppa fram unga spelare tidigt. Jordan Lotomba, Eray Comert och Noah Okafor står näst på tur att ta steget. Samtliga kan faktiskt komma att starta här. Fabian Schär är avstängd i försvaret och Comert kan få chansen. Lotomba tampas med Silvan Widmer om högerbacksplatsen och Okafor målade mot Tjeckien. Denis Zakaria utanför truppen medan Nico Elvedi och Manuel Akanji finns med men är småskadade och lär vila här. Spanien har två kryss och följaktligen bara två poäng efter två omgångar. Inigo Martinez räddade poäng senast med sitt första landslagsmål i karriären. Har inga debutanter i truppen så förutom Barca-duon Gavi och Ansu Fati är det ett rutinerat manskap Luis Enrique tagit ut. Blir det tredje raka krysset för den Spanska Armadan?


Match 5

Nordmakedonien - Georgien 2

Hemmalaget har fyra poäng efter två omgångar. Dominerade både mot Bulgarien och Gibraltar med bland annat 29 målchanser på dessa matcher men 1-1 och 2-0 är inga resultat fansen jublar över. Är som alla Balkanländer spelskickliga men skulle behöva få fram en killer i straffområdet som tar vara på alla chanser som skapas. En Darko Pancev för er som minns honom eller Goran Pandev för er som är lite yngre. Flera debutanter i truppen som hoppas få speltid / debutera. Tung skada på kapten Stefan Ristovski men Nikola Serafimov gjorde inte bort sig i debuten senast och kan få behålla sin plats. Georgien har lyft under Willy Sagnol och hans franska team och är obesegrade i sju raka landskamper. Inledde gruppspelet med 4-0 hemma mot Gibraltar och följde upp med 5-2 borta mot Bulgarien. Då fick man ändå ett mål bortdömt (VAR) och brände en straff. Många spelare från klubblaget Dinamo Batumi som är i fin form och visar här att man även håller på landslagsnivå. Khvicha Kvaratskhelia, Irakli Azarovi och Anzor Mekvabishvili är några att ha koll på nu och i framtiden. Framåt har ännu Valeri Kazaishvili (Vako) fått starta men målat som inhoppare i båda matcherna och lär väl starta nu. Värdet åt höger men det finns viss risk för en reaktion här när det gått som tåget så här långt så vi väljer att helgardera tillställningen.


Match 6

Grekland - Cypern 1

Grekland har skaffat sig ett fint utgångsläge att ta sig upp ett snäpp i Nations League genom bortasegrar mot Nordirland och Kosovo. I vanlig ordning har man enorma problem att göra mål men kapten Anastasios Bakasetas har klivit fram och avgjort båda gångerna och bakåt har man hållit tätt. Bland annat genom högerbacken George Baldock som även han snokat upp nån gammal släkting som gjort att han kan representera Grekland. Börjar nästan gå inflation i detta ofog att inse att man inte duger för sitt (moder)land och då gräva i arkiven för att se om man kan spela för någon annat landslag. Får se om Baldocks bror Sam göra samma resa som George. Saknar Dimitris Pelkas och "Zeca" som ej är med i truppen denna gång. Cypern är även dom ett tight gäng som på sina två matcher har 0-2 Kosovo och 0-0 Nordirland. De flesta spelar i inhemska ligan med "stjärnorna" lirar utomlands. Konstantinos Laifis (Standard Liege), Grigoris Kastanos (Como) & Pieros Sotiriou (Ludogorets). Vi räknar med målsnålt och troligen så petar hemmalaget in nån boll som gör att man står på 9 poäng efter tre omgångar.


Match 7

Kosovo - Nordirland X

En seger och en förlust har Kosovo efter två matcher. Får svårt att rå på Grekland om första platsen men bör hänga kvar i Liga C. Blir här troligen rutinerade Samir Ujkani i målet då Arijanet Muric är avstängd efter dragit på sig rött senast mot Grekland. Även ex-Kalmar backen Fidan Aliti fick se pastejskivan i samma match och sällskapar Muric på läktaren. Har bara en renodlad anfallare (Vedat Muriqi) i truppen då Astrit Selmani ej är med. Florent Hadergjonaj och Bersant Celina inte heller med denna gång. Nordirland en besvikelse så här långt då man ännu är mållösa efter 0-1 mot Grekland och 0-0 mot Cypern. Gavin Whyte har fått chansen i båda matcherna men här kan Shayne Lavery och Kyle Lafferty bilda anfallspar. Jamal Lewis, Corey Evans, Stuart Dallas och Josh Magennis ej uttagna medan Matty Kennedy och Conor Washington står över pga skador. Svår match som bör garderas.


Match 8

Malta - Estland 2

Dessa lag plus slagpåsen San Marino i Liga Ds grupp 2 där båda lagen kommer från 2-0 segrar mot just San Marino så detta är lite av nyckelmatch som avgör mycket om man ska stanna kvar i sämsta gruppen eller ta klivet upp till Liga C. Malta är fortfarande ett av de sämre lagen i Europa och trots att man nu fyllt på truppen med lite argentinare, engelsmän och nån fransman så hade dessa aldrig varit i närheten av att representera sina moderländer så det är inga superstars man plockat in. Dock vunnit tre av de fyra senaste om vi räknar in träningsmatcher. Mittfältaren Matthew Guillaumier (Siena) en att ha koll på. Estland vann som sagt hemma mot San Marino med 2-0 efter mål av Robert Kriss och Joonas Tamm. Fick sedan en match mot Argentina och föll "bara" med 0-5. Matvei Igonen vaktade buren då men här är nog Karl Jacob Hein tillbaka på posten. På mitten närmar sig kapten Konstantin Vassiljev 150 landskamper (står på 141 innan denna match). Vi håller Estland som lite bättre och de får u-tipset trots bortagräs.


Match 9

Danmark - Kroatien 1

Liga A grupp 1 där Danmark har överraskat positivt och leder gruppen på maximala sex poäng efter två omgångar. Vann borta mot Frankrike och följde upp med en 2-1 viktoria i Wien mot Österrike. Brukar vara grymma på Parken i Köpenhamn så vill det sig väl så står man på 9 pinnar när domaren blåser av fredagskvällens tillställning. Tror inte förbundskapten Kasper Hjulmand ändrar om alltför mycket då man så klart vill vinna gruppen men Andreas Cornelius är värd en startplats tycker vi och med skada på Kasper Dolberg är chansen god. Simon Kjaer, Christian Nörgaard och Jonas Wind är också skadade. Kroatien inledde med chockerande 0-3 hemma mot Österrike men fixade senast 1-1 hemma mot Frankrike. Håller på att generationsväxla och helt rätt att testa nytt här. Domagoj Vida, Marcelo Brozovic och Luka Modric kommer inte hålla för evigt. På tal om rutinerade pjäser så är Dejan Lovren och Ivan Perisic skadade och ej med i truppen. Danmark ska ha bra chans här men till hur procenten är fördelad så garderar vi så klart med tvåan.


Match 10

Österrike - Frankrike 2

Alplandet med Ralf Rangnick som ny förbundskapten rivstartade mot Kroatien och vann med imponerande 3-0 i Osijek. Var även bra mot Danmark men föll med 1-2 efter sent vinstmål av skandinaverna. Truppen är inte så märkvärdig men det är många stabila spelare som håller till i Tyskland och nu med en tysk på bänken så passar det som handen i vanten. Många som är runt 30 och ska pika nu så man hoppas på stordåd i Wien denna afton. Louis Schaub och Florian Grillitsch utanför truppen pga Covid medan spelare som Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Stefan Ilsanker och Alessandro Schöpf ej platsar. Frankrike (världens tredje bästa lag enligt senaste rankingen) förväntar man sig alltid storverk av men denna upplaga av Nations League har man inlett knackigt. Torsk hemma mot Danmark och senast 1-1 borta mot Kroatien. Didier Deschamps och spelarna kanske lite mätta? Därför helt rätt att prova lite nytt. Ibrahima Konate, Jonathan Clauss, William Saliba och Boubacar Kamara är några som tagit plats i truppen på bekostnad av rutinerade killar som Raphael Varane, Paul Pogba, Anthony Martial och Olivier Giroud. Det var "A-laget" mot Danmark och "B-laget" mot Kroatien här blir det nog någon blandning. Invänta gärna laguppställningarna innan tecknen kritas ned.


Match 11

Albanien - Israel X

Dessa båda lag har fått en bra chans att faktiskt ta steget upp till Liga A nästa säsong då gruppfavoriten Ryssland är uteslutna pga kriget mot Ukraina. Båda har kryss mot Island som enda resultat. Albanien spelade 1-1 i Reykjavik där den ende inhemske spelaren (Taulant Seferi) satte albanernas mål. Annars är det mycket Turkiet och Italien som är klubbadresser för killarna i truppen. Seferis anfallspartner Sokol Cikalleshi är bara 31 men känns som att han varit med längre. Mycket rutin i truppen men lite nytt som tex Empoli-duon Kristjan Asllani och Nedim Bajrami. Keidi Bare, Qazim Laci, Myrto Izuni och Rey Manaj har tackat nej pga skador och den kanske största stjärnan av alla, Armando Broja är Coviddrabbad och står också över. Israel höll på ställa till det rejält hemma mot Island men på slutet kunde Shon Weissman sätta sitt andra landslagsmål och i alla fall rädda en poäng. Om det var tillräckligt för att få starta här återstår att se. Munas Dabbour och Manor Salomon normalt givna men Liel Abada kan han kanske peta. Tyvärr ingen Eran Zahavi då skyttekungen är skadad. Nir Bitton, Hatem Abd Elhamed och Eyal Golasa inte heller med i truppen av samma anledning. Portugisen Miguel Vitor debuterade senast och hoppas behålla sin plats i mittförsvaret. Krysset ett rimligt u-tecken i denna match.


Match 12

Azerbajdzjan - Slovakien 2

Medan flera andra ex-Sovjet stater fått fart på sina landslag så står Azerbajdzjan fortfarande och stampar på samma mark. Har inga vidare klubblag, Qarabag är väl ok men inte mer och resten svaga, och få spelare har utländska klubbadresser. Fick stryk i första matchen mot Kazakstan och följde upp med kryss mot Belarus. Inga mål framåt på dessa två matcher. Debutanten Gismat Aliyev hade ingen lycka senast då han efter bara 20 minuter på planen som inhoppare åkte på rött kort och är avstängd här. Gara Garayev, Tamkin Khalilzade och Aghabala Ramazanov är några som ej är med i truppen denna gång. Slovakien var favoriter att typ springa hem gruppen för på pappret är man så mycket bättre än de övriga tre lagen. Nu har det inte gått som önskat. Vann förvisso premiären mot Belarus men endast med 1-0 och följde upp det med 0-1 hemma mot Kazakstan. Förbundet ilsknade till och gav förbundskapten Stefan Tarkovic kicken så nu står man utan tränare. Samuel Slovak & Marek Mintal leder laget den här matchen. Bör väl bli en boost och truppen håller rätt bra klass med namn som Milan Skriniar, Norbert Gyömber, Ondrej Duda, Stanislav Lobotka och Vladimir Weiss. Lider dock som många andra lag av bristen på bra alternativ framåt. Martin Regali (Ruzomberok) kanske kan råda bot på det om han får speltid vill säga. Hur som helst tror vi Slovakien vinner nu när man är väck med Tarkovic.


Match 13

Moldavien - Lettland 2

Två lag som tillhör Europas bottenskikt på landslagsnivå. Andorra och Liechtenstein är övriga lag i gruppen då förstår vi att det bör stå mellan dessa lag om uppflyttning. Moldavien vann borta mot Liechtenstein med 2-0. En tidig straff och ett sen fast situation fällde avgörandet. Gamle Bajen-backen Igor Armas hade också en boll i nät men det målet blev bortdömt. Andorra borta borde ha varit en munsbit men bara 0-0 där var en miss i beräkningen. Debutanten Victor Stina får ta på sig stor del då han tog rött kort redan innan halvtid. Hans far Victor Stina Sr var nog inte nöjd med sonen då han jobbade som domare. Kan bli en annan debutant i Andrei Cobet som ersätter Stina här. Saknar några bra spelare i Artur Ionita och Vitalie Damascan men annars få avbräck av betydelse. Lettland har gått rent så här långt. 3-0 mot Andorra och 1-0 mot Liechtenstein är en bra start och nu är man favoriter att ta sig upp till Liga C. Har två back-rookies i truppen men merparten är rutinerat manskap. Ikaunieks bröderna Janis och Davis är helt ok sen har man Vladislavs Gutkovskis och coming man Raimonds Krollis. Saknar i princip bara Vitalijs Maksimenko så nog bör man kunna lösa (alla) poäng här.

EUROPATIPSET (144 Raders)

1. Sverige - Serbien 2
2. Norge - Slovenien 1
3. Portugal - Tjeckien 1X
4. Schweiz - Spanien X2
5. Nordmakedonien - Georgien 1X2
6. Grekland - Cypern 1
7. Kosovo - Nordirland 1X2
8. Malta - Estland 2
9. Danmark - Kroatien 1 2
10. Österrike - Frankrike 1 2
11. Albanien - Israel X
12. Azerbajdzjan - Slovakien 2
13. Moldavien - Lettland 2

Lycka till med raderna!
18+ Spela ansvarsfullt.
Vid spelproblem finns hjälp:
https://www.stödlinjen.se/
eller telefon: 020-819100

/ Aston, [email protected]

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto