Publicerad på 30 Mar - 13:49

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Det stora allsvenska tipset - plats 11-16



Foto: Bildbyrån

I helgen är det dags för Allsvenskan att äntligen sparka igång årets säsong. Tiden just före premiären är kanske den finaste för klubbar och supportrar; en oöppnad allsvensk presentbox som bara innehåller öppna frågor väntar på att öppnas: 

- Vilka nyförvärv floppar eller gör succé?
- Vilka spelare har tagit utvecklingskliv?
- Vilka lag kommer överraska positivt och negativt?

Traditionen bjuder att försöka förutse hur tabellen kommer sluta. Sticker kanske inte ut hakan här, men på förhand kan jag säga att jag tycker mig skönja tre rätt så tydliga segment: 

Toppsegmentet är lag som enligt mig har störst chans till guld och/eller Europaplats: Malmö, AIK, Djurgården, Elfsborg och Hammarby. 

Mittsegmentet är lag som kan jag tror kan blanda sig i toppsegmentet om de får fullträff, men de kan lika gärna hamna längre ner om de gör en svagare säsong: Norrköping, Häcken, IFK Göteborg, Sirius och Kalmar. 

I bottensegmentet handlar det om att undvika nedflyttning. Blir det bekvämt allsvenskt kontrakt räknar jag det som en bra säsong: Mjällby, Varberg, Sundsvall, Helsingborg, Värnamo, Degerfors I tre delar kommer jag att presentera mitt tabelltips. Börjar med bottensegmentet. Om något av de här lagen bryter sig in som ett topp tio-lag och/eller tar över 35 poäng får det ses som en bra eller till och med mycket bra säsong. Det skiljer väldigt lite mellan de här lagen i min bok och det är inte otänkbart att små marginaler kommer avgöra vart lagen hamnar. 

HALLENIUS ETT BLYTUNGT AVBRÄCK


16 – Sundsvall 

Min kommentar: Jag har tjatat om Hallenius-skadan tillräckligt. Rutinen, ledaregenskaperna och målen – hur ska Sundsvall klara av att ersätta det? Fått in bland annat Ronaldo Damus från USA, kan såklart bli bra men är oprövad. Superettan ifjol var en rätt svag upplaga och Sundsvalls poängskörd hade normalt inte räckt till för uppflyttning. Har inte förstärkt truppen på ett sätt som jag tror räcker för Allsvenskan. Av det jag sett på försäsongen i träningsmatcher och cupspel har Sundsvall nog varit det allsvenska laget som sett sämst ut. Tyvärr (för jag ser gärna en allsvenska med lag från hela landet) tror jag norrlandsfönstret stängs igen. 

15 – Degerfors 

Min kommentar: Sett till underliggande statistik var de illa ute redan i fjol när det ändå fanns två räddningsplankor i form av svaga ÖSK och Östersund. Välkänt att Degerfors sedan dess tappat Edvardsen – en spelare som var helt utslagsgivande för laget i fjol. Att ha en spelare som gör så många mål är en stor edge för ett bottenlag som Degerfors. En mer normal bottenlagsforward gör nog sex-sju färre mål än honom och då blir det ett par poäng färre. Möjligt att Degerfors kan sprida ut målskyttet på fler spelare den här säsongen, men det är framför allt bakåt jag tror de är för svaga. Det svåra andra året blir för svårt tror jag. Diego Campos har dock sett bra ut på försäsongen – han blir spännande att följa. 

14 – Värnamo 

Min kommentar: Ingen trupp som skrämmer. Men i de senaste allsvenska säsongerna har vi sett hur välorganiserade lag med spelare som spealt ihop på lägre nivå kan komma upp från Superettan och göra det helt okej eller till och med bra. Där tror jag vi kommer räkna in Värnamo. Jag har en känsla av att en revanschsugen Antonsson kommer ha mer stolpe in den här säsongen och då kan han göra upp mot 10 mål tror jag. Det kan bli tungan på vågen. 

13 – Helsingborg 

Min kommentar: För alla tre nykomlingar den här säsongen är det värt att nämna att Superettan 2021 kändes som en svag upplaga. I den serien tog HIF en kvalplats med ett nödrop där de brottade ner HBK. ”Ingen vanlig nykomling” brukar det heta när större klubbar tagit klivit upp. Får väl trots allt säga det om Helsingborg med tanke på klubbens meriter. Men truppen är inte superimponerande på pappret och de har drabbats av två tunga skador då Wilhelm Loeper och Brandur Henriksson lär missa starten av Allsvenskan. Det är två tänkta tongivande spelare för HIF och såklart tufft att de missar många matcher. Kan få in Gigovic från Ryssland, vilket hade varit en bra kortsiktig förstärkning. Anthony van den Hurk blir otroligt viktig – behövs nog tvåsiffrigt antal mål från honom om HIF ska spela i Allsvenskan även 2023. 

12 – Mjällby 

Min kommentar: Rätt tidigt på försäsongen pekade jag ut Mjällby som ett lag som kan få det svårt 2022. Kanske inte direkt är att sticka ut hakan eftersom de tappat nyckelspelare som Sarr (näst bäste målskytt i fjol, Joel Nilsson (pålitlig kulturbärare), Elias Andersson (mittfältsdominant), Hodzic (startade 29/30 matcher) och rekordmålvakten Eriksson. Dessutom skadeproblem för viktige Jacob Bergström på försäsongen. Nye tränaren Andreas Brännström har ett tufft jobb att få ihop ett nytt lag. Dock fått in ett par spelare under senare delen av försäsongen, som exempelvis Wiedesheim-Paul. Han kom ju fram som en supertalang och öste in mål i Superettan. Dock tuffare i Rosenborg dit han såldes och har ännu inte levererat på högsta nivån. Behövs nog en explosion där om Mjällby ska klara kontraktet. 

11 – Varberg 

Min kommentar: Överraskat stort senaste två säongerna. Sett till truppens meriter ska de vara en klockren nedflyttningskandidat varje säsong. Har dock kunnat använda många spelare utan att det sett annorlunda ut spelmässigt. Är också laget som gjort överlägset flest byten senaste säsongerna (använt 289 av 300 möjliga byten i Allsvenskan!) men Jocke Persson har trollat med knäna. Det som imponerar med Varberg är att de kan både grisa och lira. Förlorar väldigt sällan med mer än ett mål och har poängchans i stort sett i varje match, de samlar poäng lite här och där. Har dessutom en edge i sin svårspelade hemmaplan där inget lag bara kan åka och hämta poäng.

Imorgon är Polsäter tillbaka med plats 10-6! 


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto