Publicerad på 19 Apr - 14:09

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Rätt, men vad är det för tajming?



Foto: Bildbyrån

Burnley satsar på en Dyche-lös framtid mitt i den brinnande nedflyttningsstriden. Med åtta matcher kvar av säsongen valde Burnley i fredags att sparka Sean Dyche, som varit i klubben sedan 2012, i ett desperat försök att lyfta klubben mot förnyat Premier League-kontrakt. 

Det går att vara både sentimental och hävda att det är ett korrekt beslut, som förmodligen borde tagits ännu tidigare. 

Sean Dyche var med sina tio år i Burnley den överlägset mest mångåriga managern som hållit sig kvar i en och samma klubb i Premier League. Sedan Dyche ersatte Eddie Howe på Burnleys tränarbänk 2012 har han lyft laget till Premier League två gånger om, slutat på den övre halvan av tabellen vid två tillfällen och dessutom tagit The Clarets ut i Europa för första gången på 51 år – allt detta på en ytterst modest budget. Under Dyches ledning har Burnley även moderniserat och transformerat klubbens ungdomsakademi och träningsfaciliteter. Det är en remarkabel bedrift som förtjänar att hyllas. 

Det är lätt att känna att det är hårt att sparka en klubblegendar i säsongens slutskede – men samtidigt går det heller inte att blunda för att Burnley har stagnerat de senaste åren. Burnley slutade på 17:e plats i fjol och har vunnit fyra Premier League-matcher i år, när man just nu återfinns på 18:e plats i tabellen. Fotbollen har inte förändrats nämnvärt, förutom att Burnleys rykte som det där svårspelade laget som aldrig viker ner sig och som alltid är så svåra att besegra, urvattnats mer och mer. Från att ha stått still har Burnley det senaste dryga året bara gått bakåt och jag hade inte haft några synpunkter på ifall Burnley, dessutom under nya ägare sedan ett år tillbaka, valt att redan inför säsongen bryta upp och satsa på en annan väg. 

Även om jag tycker beslutet är både rätt och riktigt kan jag inte annat än sätta ett frågetecken för tidpunkten och tajmingen. Förutom Dyche sparkades även assisterande tränaren och halva ledarstaben och ersattes av Mike Jackson, manager för Burnleys U23-lag, som tar interimansvar tillsammans med lagkaptenen Ben Mee, akademichefen Paul Jenkins och U23-lagets målvaktstränare Connor King. Sju matcher återstår, och tre poäng upp till Everton ovanför nedflyttningsstrecket, där Burnley på förhand bör ha skapliga chanser att plocka ett gäng poäng mot Southampton (h), Wolves (h), Watford (b), Aston Villa (h), Tottenham (b), Aston Villa (b) och Newcastle (h). Där tror jag även Dyche hade plockat ihop några poäng, likt han såg till att göra i nyckelmatchen mot Everton nyligen. Förlusten mot nedflyttningskollegan Norwich, 0–2, förra helgen blev dock droppen och styrelsen valde att trycka på panikknappen. 

– Han kan vara oerhört stolt över vad han uträttat här. När du blickar tillbaka så är det två uppflyttningar och en kvalificering för Europaspel. Men mer än något annat så har han byggt inte bara en klubb, utan en kultur och en identitet – och det är inte enkelt att göra inom fotbollen, sa interimtränare Jackosn inför helgens match mot West Ham. 

Så, hur var då livet efter Dyche under den hastigt ihopsatta Jenkins-staben? Föga förvånande bjöds det knappast på några dramatiska förändringar. Startelvan och grundstrukturen var liknande, förutom att Dwight McNeil och Jack Cork startade i stället för Aaron Lennon och Josh Brownhill, men det fanns vissa skillnader framför allt i spelet med boll där Burnley var mer tålmodiga och benägna att bygga spel bakifrån snarare än att tidigt söka längre spel. Wout Weghorst gav The Clarets ledningen och Maxwell Cornet hade möjligheten att dubbla ledningen från straffpunkten, men drog straffen utanför. Det mest anmärkningsvärda (förutom en otäck skada på Ashley Westwood halvvägs in i den första halvleken) skedde dock i slutminuterna, efter att Tomas Soucek kvitterat med kvarten kvar. Jackson visade tydligt att en poäng inte var tillräckligt och att Burnley verkligen ämnade att gå för tre, när Matej Vydra kastades in i stället för McNeil och Jay Rodriguez drogs ut till höger på mittfältet. Satsningen gav dock inte utdelning och Burnley fick nöja sig med en poäng denna gång. 

Hur länge Jackson och hans tränarliga får vara kvar återstår att se. Intervjuprocessen är i full gång och målsättningen är att få en interimlösning på plats före slutet av säsongen. Det ska bli mycket spännande att se på vem valet faller – och om Burnley lyckas få den önskade effekten inför säsongens avslutande sju matcher. 

- Du behöver en grund att fortsätta bygga på och förhoppningsvis kan vi ha lagt den idag. Nu är mina tankar enbart på att sätta mig på bussen, få i mig lite mat och åka hem. När det är dags är jag säker på att styrelsen och ordföranden kommer att ge supportrarna den informationen de vill ha, sa Jackson efter 1-1matchen. 

Oavsett om det blir Premier League eller Championship kommande säsong ska det bli mycket intressant att se vilken väg Burnley väljer att gå efter Dyche.

 

VECKANS EUROPA-LISTA

  

Reals comeback-kungar nära titeln 

Det finns få lag som gjort La Remontada till sin så väl som den här upplagan av Real Madrid. Med vändningen mot PSG och förra veckans återhämtning när Champions League-semifinalen säkrades mot Chelsea i färskt minne fortsatte Real på inslagen väg även i helgen. Underläge 0-2 blev seger 3-2 i en minst sagt underhållande match på Ramón Sánchez Pizjuán mot Sevilla. Med sex matcher kvar att spela är titeln så gott som redan i Los Blancos ägo. 

Modiga Derby slutligen nedflyttat 

Som Wayne Rooney och hans Derby County har kämpat och imponerat, trots omöjliga förutsättningar den här säsongen med 21 poängs avdrag till följd av den ekonomiska misären och det fullständiga kaoset som pågått i klubbens ledning. Efter 1-0-förlusten mot QPR under måndagen står det nu klart att The Rams flyttas ned till League One. Rooney och spelarna kan dock vara stolta över att verkligen ha gett det en chans under säsongen, trots att allt gått dem emot. 

Imponerande Liverpool 

Liverpool imponerade storligen och visade Manchester City att The Reds minsann inte kommer vika ner sig i Premier Leagues titelstrid. Jürgen Klopps mannar var oerhört imponerande i den första halvleken på Wembley när man gick ifrån till en 3-0-ledning. 

- Första halvleken är en av de bästa vi någonsin spelat. Vi gör en otrolig halvlek, jag älskade varenda sekund av den, sa Klopp efteråt. 

Liverpool ställs nu mot Chelsea i FA-cupfinalen och kvadrupeldrömmen lever alltjämt för Klopps gäng. 

Arsenals form fortsätter att dala 

Från att ha kopplat greppet om fjärdeplatsen för några veckor sedan har Arsenals form dalat rejält på sistone. I helgen kom det tredje raka nederlaget. Efter 0-3 mot Crystal Palace och 1-2 hemma mot Brighton föll The Gunners nu mot Southampton, 0-1. Mikel Arteta får försöka vända trenden illa kvickt – i veckan väntar först Chelsea borta, innan Champions League-konkurrenten Manchester United gästar Emirates Stadium på lördag. 

PSV besegrade Ajax – som försöker övertyga Ten Hag - i finalen

PSV Eindhoven besegrade Ajax med 2-1 och lade beslag på den nederländska cuptiteln under söndagen. Efteråt kom det mesta föga förvånande att handla om Erik ten Hag, som under veckan vida rapporterats ha gjort klart med Manchester United till nästa säsong. Det har ryktats om att Ten Hag kan presenteras kommande vecka, nu när cupfinalen ligger i det förgångna, men Ajax tekniska direktör var efteråt både förtegen och ovillig att erkänna Ten Hag förlorad för Ajax. 

- Det finns intresse för Erik ten Hag, det är helt normalt. Vi hoppas att han stannar och håller oss till fakta, vilket är att han inte har lämnat ännu. Han är fortfarande fokuserad på Ajax och vi gör allt vi kan för att behålla honom. Vi förbereder oss på två scenarier: att Ten Hag antingen stannar eller går säger Gerry Hamstra.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto