Publicerad på 1 Apr - 15:36

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Det stora allsvenska tipset - plats 1-5



Foto: Bildbyrån


I helgen är det dags för Allsvenskan att äntligen sparka igång årets säsong. Tiden just före premiären är kanske den finaste för klubbar och supportrar; en oöppnad allsvensk presentbox som bara innehåller öppna frågor väntar på att öppnas:

- Vilka nyförvärv floppar eller gör succé?
- Vilka spelare har tagit utvecklingskliv?
- Vilka lag kommer överraska positivt och negativt?

Traditionen bjuder att försöka förutse hur tabellen kommer sluta. Sticker kanske inte ut hakan här, men på förhand kan jag säga att jag tycker mig skönja tre rätt så tydliga segment:
Toppsegmentet är lag som enligt mig har störst chans till guld och/eller Europaplats: Malmö, AIK, Djurgården, Elfsborg och Hammarby.
Mittsegmentet är lag som kan jag tror kan blanda sig i toppsegmentet om de får fullträff, men de kan lika gärna hamna längre ner om de gör en svagare säsong: Norrköping, Häcken, IFK Göteborg, Sirius och Kalmar.
I bottensegmentet handlar det om att undvika nedflyttning. Blir det bekvämt allsvenskt kontrakt räknar jag det som en bra säsong: Mjällby, Varberg, Sundsvall, Helsingborg, Värnamo, Degerfors I tre delar kommer jag att presentera mitt tabelltips: Nu är det dags för toppen!

I toppsegmentet har jag fem lag: Malmö FF, AIK, Djurgården, Elfsborg och Hammarby. Måste bara vara något av de här lagen som tar guldet. För att något annat lag ska bryta sig in i topp fem krävs det en underprestation eller att Europaspel stjäl så mycket fokus att Allsvenskan blir lidande.

MÅR KANSKE BÄTTRE UTAN EUROPA

 
5. Elfsborg

Min kommentar: Tvåa 2020 och fyra 2021. Gör det bra med resurserna de har och klubben sköts på ett bra sätt med bra rekryteringar och försäljningar. Jag håller dock laget som ett litet hack bakom de absoluta topplagen då jag tycker de inte känns riktigt lika tunga som den fyran. Tycker bredden är lite sämre och de har ett par spelare som de är väldigt beroende av. Sett till budget ska de vara bakom den Stockholmslagen + Malmö och så tror jag det blir den här säsongen också.

4. Hammarby

Min kommentar: Gjort några stora försäljningar och har tack vare dem gradvis förstärkt truppen. Har dessutom en sån som Williot Swedberg som kommer ge mycket pengar men som kanske inte är en riktig nyckelspelare än. Så i sommar kommer de kunna förstärka ytterligare om så krävs, inte minst om de tar cuptiteln och därmed når Europaspel. Slagit Häcken, Norrköping och Elfsborg i cupspelet och det är såklart imponerande. Hade tabellraden 13-2-0 hemma 2019, pandemiåret 2020 blev det i stället 4-9-2 innan de studsade tillbaka lite i fjol. Med publiken tillbaka tror jag de kan närma sig 2019-säsongens hemmafacit och isåfall är de garanterat med i toppen. Jag tror de kan bryta sig in i topp fyra på i första hand Elfsborgs bekostnad.

3. AIK

Min kommentar: Väldigt bra startelva. Men flera av nyckelspelarna är lite äldre: Seb Larsson (36), Mikael Lustig (35), Sotte, Nabil Bahoui och Milosevic är alla över 30. Inte optimalt när matcherna kommer dugga tätt och AIK kommer behöva skifta mellan olika underlag. För bredden är inte så imponerande, AIK är beroende av att några av de unga spelarna (Ring, Ayari, Amar Abdirahman Ahmed) tar kliv till bra allsvenska spelare som kan bidra i år. Sen går det inte att komma runt John Guidetti. Med dagar kvar till premiären har han inte presenterats. Om han kommer och när han kommer – vilket skick är han i då och hur snabbt kan han nå maxform? AIK har ett tufft schema med Häcken (b), Norrköping (h), Malmö (b) och DIF (h) i fyra av de första fem omgångarna. Svåra matcher där det gäller att plocka poäng. Borta mot Malmö ar AIK det extremt svårt – hade de tagit poäng där i fjol hade de tagit guld (allt annat lika – vilket säkert inte varit fallet om AIK klarat kryss där, men poängen är att marginalerna är små). Guidettis leverans (detta skrevs innan deadline day) kan bli skillnaden mellan guld och fjärdeplats för Gnaget och om han då kan spela med full form från start gör stor skillnad.

2. Djurgården

Min kommentar: Tolle och Kim är två skickliga tränare som verkligen gjort DIF till ett tydligt topplag. Värvat bra under vintern och Haksabanovic kan bli en krydda under våren. Väntar mig att hemmamatchen mot Malmö den 16:e maj blir en tidig nyckelmatch där de nog gärna trycker till Malmö som de gjorde i fjol i motsvarande match på MFF:s mardrömsarena och därmed får revansch efter cupsemin. Orosmolnen jag har för Djurgårdens del är förmågan att bryta ner lågt stående försvar + dubblerandet med Europaspel. Blir Europaspelet kortvarigt kan det bli den fördel gentemot andra topplag de behöver för att kunna stå överst på pallen när säsongen summeras.

1. Malmö FF

Min kommentar: Tråkigt val, men tycker inte det går att peka ut något annat lag som guldfavorit. Bäst trupp och ekonomi, allt annat än guld är ett misslyckande. Skulle de börja serien svagt finns sommarförutsättningar att ta in förändrande namn. För att ett annat lag ska vinna behövs en säsong som 2019 när MFF missade ett gäng straffar. Det hade räckt med något mål på en av dem för att Malmö skulle tagit ett par poäng till och därmed guld. En sån säsong dök upp även i fjol, då Malmö till slut vann trots relativt få inspelade poäng, helt klart en missad möjlighet för DIF, AIK och i viss mån Elfsborg. MFF hade klart bäst underliggande statistik då och allt pekar väl på att de tar fler poäng i år än i fjol. Även om flera lag bakom rustat upp ska de även in i Europaspel, vi vet av erfarenhet hur dåligt de brukar hantera dubblerandet. Malmö är laget att slå för att ta guld.


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter


Det stora allsvenska tipset - plats 11-16

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto