Publicerad på 2 Maj - 14:41

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Dumpade Gazprom - storklubben har Bundesliga i egna händer



Foto: Bildbyrån

Det drar ihop sig i 2. Bundesliga, med flera klassiska klubbar som tampas in i det sista om att säkra uppflyttning till den tyska fotbollens finrum. Efter veteranen Simon Teroddes sena avgörande klev Schalke 04 igår upp i tabelltopp.

Det var inte vackert, men oj så betydelsefullt. Schalke 04 hade trots total spelmässig dominans tappat en 1–0-ledning borta mot bottenlaget Sandhausen och kastade i slutminuterna allt framåt för att säkra tre vitala poäng. Blendi Idrizi tar fram bollen längs högerkanten och lyckas få in den till 34- årige anfallsveteranen Simon Terodde som på något vis lyckades få ordning på sina fötter och lyfta bollen in över mållinjen på tilläggstid. Bortaföljet exploderade i ett vildsint segerjubel och såväl avbytare som ledarstab stormade över planen för att ansluta till firandet. 

Efteråt bjöd Terodde – anfallaren som skapat det lite udda ryktet om att vara den bästa anfallaren någonsin i andradivisionen, där han år efter år öser in mål för olika lag – på en underbar intervju. Rösten bar inte alls efter allt skrikande och Terodde försökte med pipig röst som ständigt brast att ta sig igenom frågorna. 

– Ni måste inse vad det var som hände här, även före matchen. Jag vet inte vad jag ska säga – ni såg vad som hände. Nu har vi två matcher kvar, vi måste ta dem. Fansen borde fira nu. De har burit oss fram till den här segern. I normala fall får vi bara 1–1, det är ett hårt slag och vi kollapsar. Men med det här stödet så är det möjligt, sa han och fortsatte med att försöka beskriva avgörandet: 

– Blendi får in bollen som hamnar mellan mina ben, och på något sätt måste jag bara få den över mållinjen. Sen var det fullständig kalabalik. När jag såg mina lagkamrater och tränarna komma springandes trodde jag de ville löpa ut från arenan, sa han. Segern var minst sagt betydelsefull och förde Schalke 04 upp i tabelltopp i 2. Bundesliga med två omgångar kvar att spela. Die Königsblauen har nu allt i egna händer för att säkra uppflyttningen tillbaka till Bundesliga redan året efter fjolårets chockartade degradering. 

Gelsenkirchen-klubben är Bundesligas tredje största klubb och har ett enormt supporterfölje. Så sent som 2018 slutade Schalke tvåa i Bundesliga, men de senaste åren har kollapsen varit fullständig. Ambitionen har varit hög, men tillvägagångssätten fullständigt missriktade och det senaste decenniet har Schalke byggt upp ett rykte som Tysklands mest komplicerade och instabila klubb. Tränare kom och gick, det stökades i maktens korridorer och de missriktade satsningarna byggde upp ett skuldberg som bara fortsatt att växa. 

Schalke åkte ur Bundesliga för första gången på 33 år, och med de ekonomiska svårigheterna var det långt ifrån någon självklarhet att man skulle ta sig direkt upp igen – och att fastna i 2. Bundesliga säsong efter säsong skulle kunna vara ödesdigert för den tyska storklubben. Hela truppen var tvungen att byggas om. Terodde, som föregående säsong gjort 24 mål för Hamburg, kom in på fri transfer och Schalke började bygga ett lag med rutinerade spelare med erfarenhet från andradivisionen. In kom Islänningen Victor Pálsson, tog klivet från Darmstadt, Marius Bülter från Union Berlin, Reinhold Ranftl från österrikiska LASK, Danny Latza från Mainz och Dominick Drexler från Köln. Dessutom lyckades man låna in nyckelspelare som Kô Itakura, från Manchester City, unge uruguayanen Rodrigo Salazar från Eintracht Frankfurt, offensive ytterbacken Thomas Ouwejan från AZ Alkmaar och mittbacken Marcin Kaminski från Stuttgart, bland annat.

Bröt med storsponsorn Gazprom

  
Ett helt lag, mer eller mindre, anlände på lån, fri transfer, eller för en blott spottstyver. Att snabbt få ihop det i en ovan situation man aldrig tidigare varit i var utmanande. Lägg därtill att klubben i början på året valde att bryta alla band med storsponsorn Gazprom, efter Rysslands krig i Ukraina, trots att klubben har skulder på flera miljarder kronor. 

Dimitrios Grammozis lyckades inte riktigt få det att flyga. Schalke var med i toppen, men väldigt beroende på individuella prestationer och den spelmässiga helheten övertygade aldrig riktigt. I mars fick greken sparken och Mike Büskens, som varit i klubben som assisterande tränare sedan 2019, fick ta över huvudansvaret. 

Det har fått önskad effekt. 

Schalke har vunnit fem av sex matcher under Büskens och 2–1-segern mot Sandhausen i helgen bar extra vikt – just eftersom den kom efter det tunga 4–1-nederlaget hemma mot toppkonkurrenten Werder Bremen förra helgen. Nu toppar Schalke 2. Bundesliga med två omgångar kvar att spela, med två poäng ner till Darmstadt och Werder Bremen. Tre poäng bakom återfinns både Hamburgsklubbarna HSV och St. Pauli, som också vill blanda sig i uppflyttningsstriden. 

De två främsta lagen säkrar automatisk uppflyttning, samtidigt som trean får kvala. Med två omgångar kvar har Schalke 04 allt i egna händer – om än med två kluriga matcher att avverka. Först väntar femman St. Pauli hemma på lördagskvällen, och nästa söndag avgörs allt borta mot sjätteplacerade Nürnberg.

Veckans lista


Norwichs öde beseglat – knallhårt i nedflyttningsstriden 

Efter förlusten mot Aston Villa står det klart att Premier League-jumbon Norwich är klar för nedflyttning till Championship. Det är tredje gången i rad som Norwich tar sig upp i Premier League bara för att direkt åka ur.

Watford är mer eller mindre också garanterat att göra The Canaries sällskap ur efter att man tappat ledning under en dramatisk avslutning mot bottenkonkurrenten Burnley, som med två mål på tre minuter vände och vann. Det var den tredje segern på fyra försök (även ett oavgjort resultat) sedan Mike Jackson ersatte Sean Dyche på tränarbänken och nu lever Burnleys överlevnadshopp in i det sista. 

Everton, Burnleys främsta konkurrent om överlevnad, tog under söndagen en tung skalp och tre viktiga poäng när Chelsea besegrades med 1–0 hemma på Goodison Park. Det lär leva in i det sista. 

Real Madrid säkrade La Liga-titeln 

Med fyra matcher till godo säkrade Real Madrid sin 35:e La Liga-titel i och med 4–0-segern mot Espanyol. Carlo Ancelotti har gjort ett bra jobb hos Los Blancos som vinner titeln välförtjänt, där Real aldrig varit särskilt hotad vid något tillfälle under säsongen. Sevilla hängde med ett tag, men mäktade inte med att löpa linan ut, och Barcelona och Atlético Madrid har aldrig varit nära att utmana. Nu kan Ancelotti lägga allt fokus på att försöka ta sitt Real till final i Champions League i returen mot Manchester City. 

Milano-klubbarna håller jämna steg 

Med tre omgångar kvar av Serie A är scudettostriden en Milano-duell. Båda lagen segrade i helgen och håller fortsatt jämna steg inför avslutningen. Milan, som har två poäng ned till I Nerazurri, manövrerade en potentiellt lurig match mot Fiorentina där Rafael Leão gjorde matchens enda mål i den 82:a minuten och lite senare lyckades Inter bortabesegra Udinese med 2-1. I helgen stod det också klart att Napoli och Juventus säkrar de två sista Champions League-platserna. 

Atlético Madrid får svettas 

De regerande La Liga-mästarna Atlético Madrid har inte haft någon vidare säsong och något titelförsvar har det aldrig varit tal om. Nu får Los Colchoneros dessutom kämpa för att säkra en Champions League-plats till nästa säsong. Förlusten mot Athletic Club i helgen gör att Real Betis kan kliva förbi och upp på fjärdeplatsen innan det är dags för helgens El Derbi Madrileño mot Real Madrid. Atlético har dessutom en klurig avslutning, där man efter bortatrippen mot Elche måste möta både Sevilla och Real Sociedad, som också kämpar om Europa. 

Lyon håller hoppet vid liv – knappt 

OL tog en vital och tung 3–0-seger borta mot tvåan Marseille i helgen – en tung seger i rivalmötet. Det kan nog dock vara ett fall av too little too late för Lyon, som är sjua i Ligue 1 efter en säsong där man varit hopplöst inkapabla av att rada upp längre sviter av bra resultat, utan där fina skalper ständigt följts av bottennapp. Att nå Europa – kanske till och med Champions League – är teoretiskt möjligt, men då måste alla stjärnor stå rätt för Peter Bosz och hans mannar.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto