Publicerad på 6 Apr - 11:58

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Fem punkter efter första omgången i Allsvenskan



Foto: Bildbyrån

Första omgången avklarad! Inte en enda oavgjord match där resultaten som sticker ut mest är Häckens 4-2-seger mot AIK, Varbegs 1-0 i Norrköping och Mjällbys 2-0 mot Elfsborg. Ett par observationer från första omgången: 

1. Malmö – laget att slå... 

Att konstatera att Malmö är laget att slå för den som vill vinna guld är att slå in en öppen dörr. Poängtapp här och det kanske hade börjat miniknorrats på ett sätt som gynnat andra topplag. Men när de nu fick med sig en trepoängare blev det den perfekta starten de behöver. 

Trots ett gäng spelare borta på grund av skador (Lewicki, Moisander, Rieks, Knudsen bland annat) hade Malmö en stark bänk mot Kalmar. I en jämn match är det rätt skönt att kunna slänga in Nanasi och Toivonen. Malmös tyngd och truppbredd blev avgörande i 1-0-segern. Känslan är att de inte var nära maxkapacitet. Trots att segermålet kom sent blev det ändå en rätt bekväm seger till slut i en svår bortamatch. 

0.1-2.33 i expected goals enligt datatjänsten jag använder säger det mesta. Kalmar hade mest boll och stod upp bra spelmässigt – men kom inte till vassa målchanser på samma sätt som Malmö. För Kalmars del känns det som jag sett samma typ av match ett antal gånger mot topplagen. Rätt jämnt ute på plan men få vassa lägen – det måste laget utveckla om de ska ta nästa kliv.

HAMMARBYS TOPPLAGSCYNISM


2. ...Hammarby en av huvudutmanarna? 

Framåt vet vi att Hammarby är bra med Bojanic passningsspel, Ludwigsons löpningar, Jeahzes konstanta överlapp och Selmanis slit. Men det jag tänkte mest på i samband med 2-1-segern mot Helsingborg var något annat. 

Nu var det visserligen en nykomling på hemmaplan. Men Hammarbys 0.39 i expected goals against mot Helsingborg är en väldigt låg siffra. Enkelt uttryckt: Helsingborg skapade väldigt lite konkreta målchanser. Särskilt med tanke på att de låg under en stor del av matchen. På hela förra säsongen hade Hammarby en lägre xga-siffra i bara två matcher (usla Östersund hemma och även Blåvitt borta). Vi är inte vana vid att Hammarby släpper till så lite. Att döma av försäsongen, cupen och nu mot Helsingborg tycker jag Bajen ser lite tajtare ut än tidigare och att de har mer av den där topplagscynismen. 

Märktes även på sättet de rätt tydligt och brutalt tog hand om Helsingborgs stora hot Taha Ali på. Det är den typen av signaler som gör att jag tror på Hammarby som en verklig topplagsutmanare. 

3. Djurgården tog tre poäng med ett nödrop 

3-1 hemma mot Degerfors ser på pappret ut som en planenlig seger för Djurgården. Men alla som bänkade sig framför TVn på måndagskvällen såg Degerfors rada upp lika många målchanser som hemmalaget. Bland annat fyra ramträffar. 2.39-2.37 i expected goals. Djurgårdens försvar såg väldigt osäkert ut med Hien i spetsen och laget räddades stundtals av Widell-Zetterström. Djurgården måste komma till rätta med defensiven och hitta backfyran de ska spela med framöver. 

Däremot var det positiva besked i andra änden av planen då prestigeförvärvet Edvardsen gjorde två mål och Haksabanovic visade klass direkt. Finns ännu mer att hämta av Sead som lär bli bättre ju mer han kommer in i spelet.

Måste också ge beröm till Degerfors. Jag var (och är väl) inne på att de får en tuff säsong, men de gjorde en bra prestation och gav inte upp trots att DIF fick med sig 2-0 tidigt i andra halvlek. Kunde mycket väl fått med sig en poäng här. En prestation som lovar gott inför framtiden för deras del. 

4. Jordan Larsson – frälsaren? 

Transferfönstret inleddes med positiva tongångar då AIK förlängde med nyckelspelare och gjorde sig av med en del överflödiga äldre truppspelare. Men när Guidetti inte kunde lösas till vårsäsongen, samtidigt som AIK åkte på ett par skador veckan före premiären, stod AIK plötsligt med en matchtrupp som kändes väldigt tunn. Särskilt kantspelarna Ring och Elbouzedi var anonyma och på bänken fanns inte mycket att laborera med. 

Har nu fått in Jordan Larsson på ett korttidskontrakt i väntan på att Guidetti kommer i sommar. Öppnar upp för att peta ner Stefanelli på vänsterkanten – vilket gör elvan vassare. Jordan gjorde en bra säsong i Spartak Moskva säsongen 20/21, men har haft det tuffare den här säsongen. Frågan är om Jordan är redo att leverera från dag ett? Får inte bli någon längre startsträcka för Larsson. AIK har ett tufft inledande spelschema och möter bland annat Malmö två gånger på vårsäsongen. Guldchanserna skulle kunna vara borta redan efter våren om de inte får ihop det – då blir våren en enda lång jakt på Europaplatser. 

5. IFK Göteborgs passivitet i ledning 

Blåvitt inledde bra mot Värnamo och 1-0-målet var logiskt. Briljant Bergframspelning till Simon Thern. Allt gott så långt. Men därefter föll Blåvitt tillbaka och blev passiva. Värnamo tilläts ta över och när 1-1-målet kom var det rättvist. 

Den psykologiska aspekten att så många fotbollslag kan vara dominanta så länge det står 0-0 för att sedan falla tillbaka och bli passiva i ledning fascinerar mig. Den här gången var det Göteborg, men överlag är många svenska lag väldigt dåliga på att spela i ledning enligt mig. Så länge det är lång tid kvar av matchen – gå för ett dödande 2-0-mål! Nu vann Blåvitt till slut efter att Berg avgjort med sitt 2-1-mål, men passiviteten och det svaga spelet i 1-0-ledning hade verkligen kunnat straffa sig med tappade poäng här. 

Annars kvarstår min bild av IFK: Bergberoende, höga toppar men också ojämn nivå. Med lite medstuds och svaga prestationer av andra lag kan de eventuellt utmana om plats 4-5 i tabellen, men det luktar mittenstrid om Blåvitt.


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Det stora allsvenska tipset - plats 1-5


Det stora allsvenska tipset - plats 11-16

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto