Till helgen är det ånyo dags för UFC och denna gång med en numrerad gala (259). På förhand får huvudkortet snålvattnet att rinna med tre potentiella FOTY-kandidater enligt mig.

Min debutrek här på sidan slutade i dur då jag hämtade hem Dustin Poirier till slutliga ca 3.70 samt Michael Chiesa till 2.50. Jag siktar alltså nästan enbart på underdogs i matcherna och tycker mig ha hittat ett roligt spel och ett halvgalet bland söndagens matcher.

Det huvudsakliga gäller första matchen på huvudkortet mellan Alexandar Rakic och Thiago Santos där den sistnämnda spelas som vinnare till fina 2.38 på ATG. Det finns bättre odds på andra sidor men redogör inte för dessa eftersom min förra text editerades om till nån semividrig reklam. Söken och du skolen finna.

Rakic kommer från en dominant domslutsseger mot Anthony Smith senast och en split decision-torsk mot Volkan Ozdemir gången innan det. Mot Smith fick han komma in på kroppen och lägga ner motståndet på rygg tämligen enkelt medan Ozdemir höll bättre avstånd med low kicks. Ingen av dessa nämnda motståndare sitter dock inne med striking av Santos kaliber. Vi talar i ”Marretas” fall trots allt om en snubbe som tog sig an Jon Jones stående i fem ronder, varav typ tre med söndertrasat korsband.

Naturligtvis en exceptionell prestation där split decision-domslutet i Jones favör sen dessutom var rejält omdebatterat. Senaste matchen, i comebacken efter knäoperation, var det dock platt fall mot en pånyttfödd Glover Teixera. Santos har varit självkritisk i efterhand kring stressen att komma tillbaka så jag förmodar och hoppas att det mer var ett olycksfall i arbetet. Han har som sagt en striking som numera, efter att Jones börjat bulka, sannolikt är bäst i lätt tungvikt om man kombinerar kraft, variation och teknik. Som backup till detta finns ett svart bälte i BJJ i verktygslådan om nu matchen skulle hamna på backen.

Vill man krydda ytterligare så finns Santos på avslut till 2,88 alternativt Santos på avslut i första eller andra ronden på 5.25/8.50.



Till det halvgalna spelet så kommer jag sätta en tv-slant på Jan Blachowicz mot Israel Adesanya. Det är rå kraft mot rena rama Matrix-färdigheterna här och Adesanya har ju bollat runt med mellanviktsdivisionens bästa strikers i sina titelförsvar. Nu ska han dock upp i viktklass och stöter där på nykorade lätt tungviktsmästaren i polske Blachowicz. Polish power har inte Adesanyas spektakulära stil men det är kraft i det som skickas. Vid frågetecken kan man ju fråga Reyes revben efter senaste matchen (finns som UFC free fight på YT).

Det är bland annat just kraftskillnaden som motiverar ett spel. Enligt förhandsrapporterna kommer Adesanya i princip väga in på mellanviktsgränsen av ren vana medan Blachowicz gissningsvis går in mot 100-strecket väl vid matchstart. Den skillnaden borde rimligen vara något helt nytt för mellanviktschampen i skarpt läge. En annan aspekt som blir spännande är att Adesanya i möten mot exvis Whitaker och Costa mest fått se ettor i motståndarattackerna, vilket han enkelt kontrat sönder. Blachowicz är skicklig på att skicka kombinationer, vilket åtminstone borde göra kontringarna svårare. Något som också stärks av att en numera så lågt rankad mellanviktare som Kelvin Gastelum April 2019 orsakade mer problem för Adesanya bara genom att få iväg mer kalibrerad volym.

Nu kan nämnda ettor lika gärna vara ett resultat av att senaste årets Adesanya är så skicklig i sin rörelse och avståndsbedömning, men en tv-peng blir det iaf som skrivet.

Jag förutspår att oddsen kan dra iväg ytterligare på Blachowicz lite beroende på invägningen, medan de kommer ligga mer statiskt i förstnämnda matchen. Förra reken hade jag tjänat på att ha mer is i magen vad gäller Chiesa så den våghalsige väntar dryga dygnet.

Lycka till vid rygg. :)

This is the stats tab
This is the post tip