Publicerad på 12 Apr - 19:23

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Polsäters tankar efter omgång två



Foto: Bildbyrån

Vi är två omgångar in i Allsvenskan. Ett par ytterligare svar jämfört med premiären men fortsatt en del frågetecken också. Här är några tankar efter andra omgången, signerat vår allsvenska expert Christian Polsäter. 

Inte mycket spel på Strandvallen 

Vet inte om det är kameravinkeln som gör det, men Strandvallen känns som en liten plan storleksmässigt. På ett dessutom hoppigt underlag spelade Mjällby tufft och smart – drog på sig väldigt många taktiskt bra frisparkar. Tog vara på varje egen fast situation, inklusive inkast, och flyttade upp hela laget. Var just från ett inkast segermålet kom. Underlaget plus alla fasta situationer gjorde att det blev väldigt lite ordnat spel – i stället blev det mest kamp, fasta situationer och spelavbrott. Mjällby behärskade det bra och begränsade Djurgården till väldigt få vassa målchanser. Helt klart är att inget lag kommer åka ner till Sölvesborg och ta tre enkla poäng den här säsongen. Djurgården fick smaka på det i söndagens 1-0-förlust. 

För DIFs del gäller det att få igång truppen. Trots att de jagade mål mot Mjällby gjorde Kim & Tolle bara två byten (Wikheim kom in för Radetinac och Käck mot Bengtsson). Wikheim ser fortsatt formsvag ut och uträttade inte mycket. På bänken satt Kalle Holmberg och Asoro kvar trots att DIF skapade väldigt lite och alltså behövde mål. Kan knappast den duon vara nöjda med. Gäller att få igång fler spelare som kan gå in och göra skillnad när de ordinarie inte har bästa dagen. Inte minst i sommar när Europaspel väntar – då lär DIF vara tvungna att rotera. 

Hammarby ser fortsatt starka ut 

Alla visste att Hammarbys spelschema var gynnsamt till en början. Men segrarna ska ändå tas och Allsvenskan är normalt så jämn att i stort sett alla lag kan ta poäng mot alla. Nu står Bajen med planenliga sex poäng och 7-2 i målskillnad efter två omgångar. Rimligtvis blir laget bättre och bätte ju mer tid Cifuentes får med laget. Många offensiva spelare känns redan formstarka och det är konkurrens på de flesta positionerna. Enda negativa är att de på klassiskt Bajenmanér har bjudit på ett mål i varje match, kan de jobba bort de defensiva misstagen blir det här riktigt bra. 

De riktigt tuffa testen kommer lite senare den här säsongen, men jag tror de går rent fram till hemmamatchen mot Malmö FF den andra maj. I nuläget känns det inte otänkbart att Bajen leder serien efter vårsäsongen faktiskt.

MAN KÄNNER IGEN AIK

  
En AIK-insats man kände igen

I 4-2-förlusten i premiären mot Häcken stod AIK inte att känna igen. Framför allt defensiven var rörig. Mot Norrköping valde Grzelak att återvända till det gamla AIK. Lustig ut till höger, Sotte in i mitten. Tre poäng skulle tas, det fick se ut hursomhelst. Det blev tidigt 1-0 på en fast situation efter en stark Milosevic-nick när jansson hängde tvätt i Norrköpings mål. Därefter var det rätt stängt bakåt. AIKs starka defensiv nickade bort det mesta och de rutinerade spelarna gjorde rätt saker vid rätt lägen. Rätt mycket spel på resultatet. Med andra ord – en hemmamatch vi sett AIK göra ett antal gånger de senaste åren. Nog väldigt skönt att spränga segernollan med tanke på att det är Malmö borta som väntar i nästa omgång. Frågan är hur Grzelak resonerar inför framtiden. Fortsatt utveckling av spelet som under försäsongen, symboliserat med Mendes som högerback, eller gamla trygga backlinjen från i fjol? 

Jordan Larsson gjorde en rätt fin match med en hel del bra intentioner. Visade att han blir nyttig för AIK under våren. 

Hur mår Norrköping? 

Ett meh-cupspel där 2-0-ledning mot Hammarby i kvartsfinalen blev till förlust. Nu två nya förluster och 0-2 i målskillnad i Allsvenskan. Inga direkt dåliga insatser, men inte jättebra heller. Har bjudit motståndarna på mål och satt sig i jobbiga situationer. Djurgården borta i nästa omgång är ingen lätt uppgift och därefter väntar Häcken hemma och Kalmar borta. Inte otänkbart att Norrköping, vars elva ser riktigt stark ut på pappret, står på noll segrar efter fem omgångar. Lägg till en svag publiksiffra i premiären mot Varberg. Lägg till att det verkar ha hänt något allvarligt med Khazeni med tanke på att spelarna värmde upp i t-shirts med hans namn. Vi håller såklart alla tummar att allt går bra för honom. Men överlag håller den här säsongsinledningen på att bli till en mardröm för Norlings mannar. Vilka spelare tar flaggan och visar vägen här? 

Berg mot personligt allsvenskt målrekord

Marcus Berg fyller 36 år om ett par månader och visst, steget kanske inte riktigt är vad det var för tio år sedan. Men vilken klasspelare det är i en allsvensk kontext! Avgjorde premiären mot Värnamo med ett riktigt måltjuvsmål. Nytt klassmål (matchens enda) mot Helsingborg där han värderade situationen rätt och tog tillvara på motståndarnas passivitet. I fjol blev det tio baljor på 18 matcher. Berg ser minst lika bra ut i år och redan efter två omgångar känns han som favorit i skytteligakampen. 2007 blev det 13 allsvenska mål (på bara 16 matcher!) för Marcus Berg. Det är hans bästa säsongsnotering i Allsvenskan. Är nog bara en skada som kan hålla honom borta från att göra sin målmässigt bästa allsvenska säsong i år.

MFF:S FINA TALANG

    
Starkt av Elfsborg att studsa tillbaka 

Elfsborg åkte på en tung förlust mot Mjällby i premiären i en match där de kunde fått ett par straffar. Följde upp det med en briljant inledning nere i Malmö. Kunde mycket väl tagit ledningen men fick ingen utdelning. När sedan Malmö gjorde 1-0 trodde jag luften skulle gå ur boråsarna. Så blev det inte, i stället hittade laget en kvittering. Över 90 minuter var krysset rättvist. Första segern lär komma nästa helg mot Värnamo. 

Malmö har hittills i år gjort en del sämre prestationer, men ändå vunnit. De har så mycket individuell spets att det ofta räcker till slut. Så länge segrarna kommer är det okej med sämre prestationer, det kan till och med ses som styrkebesked att vinna när allt inte stämmer. Men nu har det blivit rätt många matcher (AIK & Djurgården i cupen, Kalmar i premiären och nu Elfsborg) där spelet inte riktigt stämt. Jag trodde en riktigt bra prestation skulle komma mot Elfsborg, så blev det inte riktigt. Börjar bli dags att visa höjden nu kan jag tycka. Det mest positiva Malmö kan ta med sig är nog Hugo Larssons inhopp. Ruggig talang. Blir spännande att följa honom under året.


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Fem punkter efter första omgången i Allsvenskan

Det stora allsvenska tipset - plats 1-5


Det stora allsvenska tipset - plats 11-16

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto