Publicerad på 19 Apr - 12:11

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Polsäters spaningar efter omgång tre



Foto: Bildbyrån

Påskdagens fem matcher rundade av omgång tre. Tabellen har två fullpoängare (Göteborg + Hammarby) och fyra nollpoängare (Norrköping, Degerfors, Helsingborg & Sundsvall) kvar. Här är mina tankar om helgens omgång 

Välförtjänta nollor för Hammarby 

Hammarby ångar på. Tre raka segrar och serieledning. Cifuentes har fått en drömstart, även om vi inte får glömma att spelschemat varit tacksamt. Men i de tre sista cupmatcherna (Häcken, Norrköping och Elfsborg) plus öppningsmatcherna mot Helsingborg, Sundsvall och Mjällby har det sett väldigt bra ut. Välförtjänta nollor i förlustkolumnen och äntligen en hållen Dovinnolla också.

Mot Mjällby släppte Bajen inte till ett skott på mål. Mjällbys 0.16 i expected goals (enligt datatjänsten jag använder) är extremt lågt. Som jag varit inne på tidigare gällande Hammarby så är det just defensiven de visat som gör att jag verkligen tror på laget den här säsongen. För de har släppt till väldigt få målchanser hittills. Svagt motstånd såklart, men det är inte som att det alltid sett såhär tryggt ut för Hammarby. Vem minns inte förra årets tre sista hemmamatcher när Hammarby släppte in åtta mål mot Östersund, Örebro och Kalmar? 

Inhopparna vände på matchen för DIF 

Efter förra helgens Mjällbyförlust skrev jag följande: ”För DIFs del gäller det att få igång truppen. Trots att de jagade mål mot Mjällby gjorde Kim & Tolle bara två byten (Wikheim kom in för Radetinac och Käck mot Bengtsson). Wikheim ser fortsatt formsvag ut och uträttade inte mycket. På bänken satt Kalle Holmberg och Asoro kvar trots att DIF skapade väldigt lite och alltså behövde mål. Kan knappast den duon vara nöjda med. Gäller att få igång fler spelare som kan gå in och göra skillnad när de ordinarie inte har bästa dagen”. 

Mot Norrköping var DIF illa ute igen. En Totte Nyman-straff utanför från 0-2-underläge. Till skillnad mot Mjällbymatchen förra helgen gjorde Kim & Tolle lite fler byten. Banda kvitterade direkt efter att ha bytts in och strax före slutet rann ännu en inhoppare, Joel Asoro, igenom och avgjorde. Att ha spelare som kan förändra en matchbild via inhopp och även komma in och starta när skador/avstängningar/tätt spelschema gör startelvarotationer nödvändiga är extremt viktigt för lag med toppambitioner, så det här var goda nyheter för Djurgården. Säsonger avgörs inte i omgång tre, men hade DIF stått på två förluster inför nästa vecka (Blåvitt borta + AIK-derby) hade det varit väldigt jobbigt.

MARDRÖM FÖR NORRKÖPING


För Norrköping fortsätter mardrömsinledningen på säsongen. Om någon runt klubben verkligen trodde på guld inför säsongen så är det bara att kalibrera om den målsättningen. Dock en okej prestation den här gången, fortsätter de spela såhär kommer poängen snart komma. 

Malmö flexade musklerna 

Malmö gjorde 1-0 direkt och uppförsbacken kändes brant för AIK från start. Tycker ändå Gnaget kom in i matchen och Bahouis stolpskott just före halvtid hade kunnat ändra matchen. I stället ett för deras del psykologiskt tungt 2-0-mål av Toivonen (klassmål!) just före halvtid – det dödade matchen. 

I andra halvlek var det inget snack om saken. Överlag ett styrkebesked från Malmö att slå en guldkonkurrent med 3-0. MFF fick ju en del burop och kritik efter 1-1 mot Elfsborg. Kändes där och då lite osäkert vart Malmö stod. Nu årsbästa i prestation och det var kanske en sån här uppgift som behövdes för att den välmeriterade truppen skulle hitta högsta växeln. Har klasspelare som gör skillnad i de viktiga situationerna i matcherna. 

Nu går vi in i en vecka med dubbla matcher – en period Malmö har en fördel i jämfört med andra klubbar då deras trupp är väldigt bred och de kan rotera. 

Tycker inte AIK ska vara allt för nedslagna över matchen. I en bortamatch de aldrig vinner gjorde de ändå en okej prestation tycker jag. Statistiskt sett en jämn match. Måste slå Varberg hemma i veckan, sedan blir derbyt mot Djurgården nästa helg en riktig nyckelmatch. 

Rättvis Blåvittseger 

IFK Göteborg satte full fart framåt direkt och tog en tidig ledning. Fortsatte skapa målchanser och hade grepp om matchen bortsett en kortare period i slutet av första halvlek. Med tanke på konstgräs och vilket motstånd det var tycker jag det var en av de bättre prestationerna de gjort på länge. Kostade till och med på sig att missa en straff. Var nästintill en överkörning mot ett blekt Häcken. 

Lovande inför en spännande vecka med DIF hemma och Malmö FF borta. Kan gå in rätt så avslappnade inför de uppgifterna. Blir intressant att se hur de rutinerade pjäserna hanterar det tajta schemat. En viktig detalj i Blåvitts spel är de offensiva fasta situationerna som ofta känns väldigt farliga. 

Nykomlingarna? 

Efter tre omgångar är Värnamos hemmapoäng mot Sirius nykomlingarnas enda poäng. Totalt fem mål framåt från Värnamo, Helsingborg och Sundsvall. Tycker Helsingborg stod upp bra mot Sirius och kunde fått med sig en poäng, men Sundsvall känns hopplösa för dagen medan Värnamo uppträder lite för naivt stundtals. Känslan just nu är att nykomlingarna + Degerfors som är lag 13-16 när vi summerar säsongen


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Polsäters tankar efter omgång två

Fem punkter efter första omgången i Allsvenskan

Det stora allsvenska tipset - plats 1-5


Det stora allsvenska tipset - plats 11-16

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto