Så var det åter dags för en ny Premier League-omgång efter ett något motvilligt uppehåll för (mestadels) cupspel i helgen. I den första etappen av omgång 20 tar Newcastle emot Leeds hemma på S:t James' Park. Det vore ingen överdrift att påstå att det finns betydligt mer formstarka lag som spelar fotboll under samma kväll - men jag tror nog faktiskt att vi kan hitta lite värde på en sida här.

Låt oss börja med Newcastle. Formmässigt bedrövligt och spelmässigt ännu värre. The Magpies har inte sett ut att kunna köpslå sig till en seger på sistone, än mindre göra några mål och laget har nu gått segerlösa från sina tio senaste matcher, alla turneringar inräknade. Därtill har man inte gjort ett spelmål på fjorton timmar (senast var faktiskt mot Leeds) och endast mäktat med fem skott på mål under sina tre senaste ligaframträdanden. Låt oss stanna vid att goda råd börjar bli dyra för Steve Bruce som hotas av avgångskrav från en redan ilsken supporterskara.

Vi kan nu dessutom till det addera defensiv huvudbry för den som håller Newcastle kärt. Redan inför den senaste matchen mot Aston Villa (förlust med 2-0 i lördags) saknades Paul Dummett, Ciaran Clark, Federico Fernandez och DeAndre Yedlin vilket gjorde att Bruce fick flytta ned Isaac Hayden som mittback för att kunna fortsätta mönstra sin fembackslinje. Någon förändring på den fronten ser inte ut att vara i sikte och Newcastle är därmed kraftigt brandskattat inför tisdagens drabbning med Leeds.

Leeds då? Bielsas experiment har, liksom Newcastle, kastat in både handduk och värdighet den senaste tiden och har hunnit med att förlora mot Brighton och Tottenham i ligan och däremellan tagit första bästa avfart ur FA-cupen mot Crawley (!). Eller ja, hunnit och hunnit förresten. Leeds har inte spelat fotboll sedan den 16:e januari och jag vill anta att det finns en viss osäkerhet kring Leeds status inprisat i det odds som spelbolagen erbjuder, till oss spelares fördel.

Så till slutsatsen. Senast lagen drabbade samman på Elland Road den 16:e december stängde Leeds på ca. 1,55 gånger pannkakssmeten. Matchen slutade 5-2 och blev startskottet på den segerlösa svit som Newcastle ännu inte tagit sig ur. Sett över hela säsongen är Leeds ett klart bättre lag än Newcastle och jag kan bara tolka höjningen på ca 35 punkter från den senaste matchen som att spelbolagen inte litar på Leeds beaktat formkurvan på sistone. Det ska givetvis nämnas att hemma/borta nu är ombytt i förhållande till den senaste matchen, men jag tycker likväl att Leeds står något för högt beaktat vad lagen presterat över tid. Det kan därtill poängteras att Newcastle haft ett betydligt tätare spelschema än Leeds de senaste tio dagarna och lyckats med bedriften att spela sig ytterligare ur form hela två gånger under den period Leeds inte matchats alls.


Spelar 1/3 units på Leeds till 1,91 hos Unibet , LeoVegas eller Casumo (00:55 den 26 januari).

This is the stats tab
This is the post tip