Första kvalrundan till Europa League står på tapeten och jag har tittat närmare på en match i Bulgarien. 

Ja, det här är två klubbar som har en lång väg att vandra till en final i Europa League. Men det är förstås inte någon av dem som har det som realistiskt mål heller. Utan det gäller både för för Botev Plovdiv från Bulgarien och Maribor från Slovenien att göra allt för att ta sig in i gruppspelet. Det här är den första av två kvalmatchen mellan lagen. 

Plovdiv kommer från en säsong där man slutade sjua i ligan, men vann den bulgariska cupen. Det är därför man är här och alltså inte i kraft av att man var ett topplag i ligan. Det skiljde hela 18 pinnar till tredjeplatsen i ligan och upp till mästarna Ludogorets var avståndet hela 31 pinnar, innan säsongen gick vidare in i stökiga mästerskaps- och Europakval-uppdelningar. Så det är viktigt att ha med sig att Botev Plovdiv inte är ett topplag i den bulgariska ligan. 

Den bulgariska ligan är generellt svag (och smått korrupt, det vet jag som halvbulgar) där det råder stora skillnader mellan de bästa och de övriga lagen. Botev Plovdiv var faktiskt inte ens bästa lag i staden, utan Lokomotiv Plovdiv slutade två placeringar högre 

Maribor bör vara vassare

Maribor kvalade in till Europa League som tvåa i ligan bakom Celje. Man spelade ihop 67 poäng på 36 matcher och kom med detta tre pinnar före Olimpija som slutade trea. Maribor har blandat och gett på försäsongen med segrar mot Spartak Trnava och nu senast träningsmatchande mot bulgariskt motstånd i form av CSKA 1948 Sofia (2-1). Man har även hunnit med att bli överkörda av Rapid Bukarest med 0-4. 

Men segern mot bulgarerna senast gav förhoppningsvis en bild av bulgarisk fotboll och dess kvalitet. Det var ett motstånd som slutade strax bakom Plovdiv i grundsäsongen och före Plovdiv sedan när det skulle kvalas till Europaspel, som Botev Plovdiv visserligen redan var klart för. Min tro här är att slovensk fotboll när det kommer till en bra klubb står sig vassare än ett mittenlag i Bulgarien. Maribor har dessutom ganska god vana från Europaspel. 

SPELTIPS

Maribor draw no bet är ett vettigt spel i min bok. Finns till 2.00 hos Snabbare (2/5 units)

Vad tror ni?'

@lellesandahl på twitter

This is the stats tab
This is the post tip