Semifinal i Afrikanska mästerskapen. Värdlandet Elfenbenskusten har tagit sig till en på förhand sannolik, men därefter alltmer osannolik, semifinal i turneringen. Där möter man ett i mitt tycke spännande Kongo.

Elfenbenskusten inledde turneringen svagt. Efter en inledande seger mot Guniea-Bissau (ett av turneringens absolut sämsta lag) så inkasserade man först en förlust mot Nigeria och därefter ytterligare en mot Ekvatorialguinea. Den senare förlusten (4-0) blev droppen och förbundskaptenen avgick. Resultatet innebar att man slutade trea i sin grupp. Det räckte dock med nöd och näppe till slutspel som den fjärde bäst placerade trean, men endast tack vare en rejäl tavla av Ghanas målvakt i en helt annan match. I slutspelet har man därefter slagit ut fjolårsvinnaren Senegal och nu senast Mali.

Här tror jag dock att det finns en överhängande risk för att resan tar slut. Efter förlusterna i gruppspelet har man sett ut att få lämna turneringen i båda slutspelsmatcherna, men lyckats kvittera i slutskedet och därefter vunnit på straffar och i förlängning. Min uppfattning är att det inte varit särskilt välförtjänt. Man saknar ett fungerande eget spel och ser dessutom svajiga och opolerade ut defensivt. Senegal och Mali är två välorganiserade lag byggda bakifrån, men har fått betala ett högt pris för att man inte dödat matcherna tidigare.

Kongo är å andra sidan än så länge obesegrat i turneringen. I gruppspelet spelade man tre oavgjorda matcher mot Marocko, Zambia och Tanzania. Därefter vann man mot Egypten (efter straffar) och mot Guinea i slutspelet.

Redan i gruppspelet borde man kanske haft i vart fall en vinst med sig och de underliggande siffrorna visar att målskörden borde varit något bättre. De senaste resultaten bör dock ha skänkt laget en del självförtroende och mycket riktigt kom målproduktionen igång senast mot Guinea. Dessutom har man bibehållit den fina defensiven från gruppspelet. De mål laget har släppt in i utslagsmatcherna har uteslutande kommit från straffpunkten.

Kongo bör ha relativt goda chanser

Min utgångspunkt är att Kongo bör ha goda chanser att ta sig till final. En fin defensiv kryddat med en spännande offensiv ser jag som ett hot mot ett för dagen begränsat och stundtals svagt Elfenbenskusten. Nollbollen, med pengarna tillbaka vid oavgjort resultat efter 90 minuter, ser dessutom riktigt fin ut eftersom Elfenbenskusten alltså endast vunnit en match vid full tid under hela turneringen och Kongo motsatsvis inte förlorat en enda match under samma period.

Strax under 3 x pengarna ser i mitt tycke för högt ut trots Elfenbenskustens hemmaplansfördel. Kan även noteras att det är något högt i förhållande till övriga marknaden.

https://twitter.com/eraklet
This is the stats tab
This is the post tip