Dags för semifinal och våra svenskar går inte in som favoriter, vilket gör att det mer spelvärda oddset finns att finna på deras sida.

Mycket talar för att det spelmässigt kommer vara en jämn tillställning. Det lag som i början av matchen springer ifrån med några poäng och skapar ett utrymme för sig själva kommer sannolikt att vinna och gå till final. I stora delar kokar det därför ner till en fråga om bäst målvaktsspel i kombination med vilka som hanterar nerverna bäst, och där menar jag just att det inledande poängavståndet kommer ha en avgörande effekt. Att få med sig det mentala övertaget och slippa en stressad situation av att jaga ikapp kommer vara till fördel. Matchen kommer svänga fram och tillbaka men är avståndet för stort blir det svårt att klara av att utnyttja momentum.

När dom möttes i VM förra året tog Frankrike en snabb och bekväm ledning med tre poängs avstånd. Det pressade på ett tydlig sätt Sverige och när vi väl hade det spelmässiga övertaget var vi inte tillräckligt effektiva för att inte bara springa ikapp, utan också förbi. Att samma händelseförlopp kommer upprepas ser jag inte som troligt. Sverige kommer vara mer med i början av matchen. Vi spelade relativt jämnt och bra mot Danmark och förlorade med en poäng, just eftersom avståndet tillåtits blivit för stort i den inledande delen av matchen. Men vi hade absolut kunnat vinna, och Frankrike är inte tydligt bättre än Danmark. För Frankrike är årets stora mästerskap naturligtvis OS på hemmaplan i Paris i sommar. EM får därför inte samma tyngd för fransmännen i år.

Det kommer bli en jämnare tillställning än vad oddset påvisar. Jag spelar därför Sverige med en liten insats till 2.90.

This is the stats tab
This is the post tip