Tjena tjena! Gårdagen började ju så bra med tre mål direkt i Skellefteå - Färjestad där Skellefteå spelade ut Färjestad ordentligt i första perioden och överspelet på 4,5 mål hade kunnat suttit efter redan en period. Men sen drogs tempot ner och det blev bara ett mål till i matchen 4-0 till Skellefteå. NHL-reken gick in, över 5,5 mål då Phoenix tog ner Calgary på jorden och krossade Calgary med 6-0.

Idag så spelas det hockey i Svenska Hockeyligan där det består ännu en gång av tre matcher, HV 71 - Modo, AIK - Luleå och Växjö - Linköping. Min spontana känsla är att det blir en tuff omgång då det helt klart kan bli någon/några kryss i dagens matcher men sen ser vi AIK-Luleå där jag helt klart fastnar för Luleå.

AIK som bara sjunker sjunker och sjunker i tabellen. Laget spelade förra veckan dubbelmöte med HV 71. Första matchen på Hovet. En match vi kan summera att AIK borde ha vunnit då HV 71 var genomusla i nästan halva matchen men AIK tappade en 3-1 ledning till 3-3 och fick ett mål bortdömt med 4 sekunder kvar av matchen och inte nog med det så avgjorde HV 71 i förlängningen.
Sen möttes lagen ett par dagar senare i Jönköping. Då i en match där HV 71 var betydligt bättre och vann skotten överlägset med 33-19 och som tillslut vanns av HV 71 med 4-1.
Det innebär nu att AIK har sex raka nederlag och endast tagit poäng i en av dessa sex matcher. Senast AIK vann så var det borta mot Örebro den 12 december 2013 då AIK vann med 4-1.
AIK ligger på inte så oväntad då på en sista plats i årets upplaga av Svenska Hockeyligan och har 8 poäng upp till HV 71 på säker mark. (Det börjar luktar Kvalserien gnaget) Lagets målskillnad är på 89-117. Det gör att AIK har släppt in näst flest mål i hela ligan efter HV 71's 120 stycken. AIK hade släppt in betydligt fler mål om det inte hade varit för Daniel Larsson som har hållt ner siffrorna för AIK i många matcher.
På hemmaplan så går det inte som planerat. Med 18 spelade hemmamatcher så har laget endast mäktat med 21 poäng tack vare 7 segrar, varav 3 efter övertid/straffar och 11 förluster, varav 3 efter övertid/straffar och en målskillnad på 50-63.
AIK har nu förlorat tre raka matcher på hemmais och fyra av dom fem senaste.
En stor anledning till att AIK ligger där man ligger är skadorna och truppen. Laget har för svag trupp och har endast en kedja producerar som den ska annars är det svagt på övriga positioner. Det är Pirnes och Hurtubise som försöker annars.
AIK kommer till spel ikväll eventuellt utan Mattias Janmark då han har halsfluss.
Annars saknar AIK dessa herrar ikväll:
4 Fredrik Svensson (ljumske)
17 Fredrik Carlsson (hjärnskakning)
34 Michael Lindqvist (hjärnskakning)
35 Alexander Hamberg (sjuk)
91 Björn Melin (hand)

Luleå hockey har för mig inte varit lika imponerande som dom har varit föregående år men det verkar som laget verkar ha hittat tillbaka till sitt spel med hög forechecking och bra försvars och målvaktsspel. Innan nyår så spelade laget sin sista match och besegrade då Frölunda med 2-1 hemma i Coop Arena. En match där Luleå kan tacka Owaya för segern då Luleå förlorade skotten med 12-24. Endast 12 skott på mål när laget är hemmalag. Inte godkänt inte godkänt och gjorde en dålig match rakt igenom men effektiviten fanns.
Det gör att Luleå nu har tagit poäng i fyra av sina fem senaste matcher och har vunnit tre av dessa fem. Det gör att Luleå ligger på en femte plats i serien med endast ett poäng bakom trean och fyran, Växjö och Brynäs. Luleå's defensiv är den största anledningen till att laget till där dom ligger. Med endast 76 insläppta mål så är det bara Skellefteå som har släppt in färre mål än Luleå med sina 74.
På bortaplan så går det lite tyngre för Luleå men har ryckt upp sitt bortaspel på slutet då laget har tagit tre segrar i sina fem senaste bortamatcher och det gör att Luleå ligger på en åttonde plats i bortatabellen med sina 27 inspelade poäng.
Luleå vilar Lucas Wallmark men annars så verkar Luleå full trupp och åker med alla spelare som är tillgängliga då det kommer bli mycket matcher framöver.

Historia:
Dessa två lag har mött varandra två gånger under säsongen. Den första matchen på Hovet där Luleå vann med klara 6-2.
Den andra matchen var i Luleå och även där vann Luleå klart med 5-2.
På lagens fem senaste möten så har Luleå vunnit samtliga.
På Hovet's fem senaste matcher så har Luleå vunnit dom två senaste men innan det hade AIK tre raka segrar.

Kommentar:
Det är ännu en match där botten tar emot toppen i årets SHL. AIK som helt och hållet saknar självförtroende måste i nog vinna idag om HV 71 vinner för att inte börja planera sitt upplägg för hur laget ska ta sig an Kvalserien.
Vid förlust idag så är det nog även tack och hej för Rickard Franzén.
Jag kommer dock spela emot AIK och spela på Luleå.
Varför?
1: Luleå hittade formen innan sitt miniuppehåll och kommer till spel med alla spelare friska och krya utom att dom vilar Wallmark.
2: Luleå är ett bättre lag än AIK och Luleå trivs när det lag måste trycka på framåt då Luleå kan ligga och fiska och gå på kontring och ack så effektiva laget är. Senast 12 skott mot Frölunda och gör en dålig match men vinner ändå med 2-1.
3: Luleå trivs mot AIK. Två möten iår och en målskillnad på 11-4 där Klasen's kedja har öst in poäng i mötena lagen emellan, och sen att Luleå kommer att vara med att slåss om guldet framåt våren när AIK spelar Kvalserien.
Mina spel blir i detta möte, raka tvåan på Luleå till godkända 2.10 på William Hill och Luleå över 2,5 mål till 1.83 på Unibet .



EDITERAD 2014-01-08 11.19:49

This is the stats tab
This is the post tip